Συζητώντας με την Αρετή Καμπίτση

Γράφτηκε από την

Οι «Μικροί Θεοί» είναι το πρώτο της βιβλίο της συγγραφέως, κυρίας Αρετής Καμπίτση και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή. Αποτελεί μια βαθιά συναισθηματική ιστορία για όσους αναγνώστες θέλουν να αντικρίσουν κατάματα τις κοινωνικές ανισότητες. Αξίες όπως η φιλία, ο έρωτας και η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον  συγκροτούν τον πυρήνα του έργου. Αγαπητοί αναγνώστες ακολουθήστε μας σε ένα νοητό ταξίδι μιας και θα μάθουμε περισσότερα για την συγγραφέα, αλλά και θα συζητήσουμε τα μηνύματα του βιβλίου....  

✍️ Θα εξερευνήσουμε τον ψυχισμό του Άχμαντ και θα ανατρέξουμε στις καταστάσεις που τον ωθούν  να απελευθερωθεί από τον συντηρητικό κλοιό της αυστηρής κοινωνίας του Σουρανίου.
✍️ Θα δώσουμε έμφαση στις αρχές που πρέπει να πρεσβεύουμε στην ζωή μας.
✍️ Θα ονειρευτούμε ένα κόσμο αλλοτινό, όπου η ανθρωπιά θα έχει πρωταρχική αξία!

Κυρία Αρετή Καμπίτση σας καλωσορίζουμε στο Aisthisis.gr, είναι ιδιαίτερη χαρά μας να συνομιλήσουμε για το συγγραφικό έργο σας με τίτλο “Μικροί θεοί”.

✍ Είστε σύζυγος, μαμά και γράφετε διηγήματα. Πέρα από το έργο σας «Μικροί Θεοί», δυο ιστορίες σας έχουν μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη. Πως διαχειρίζεστε τον  χρόνο σας ώστε να ικανοποιείτε τις απαιτήσεις της συγγραφής και παράλληλα να διατηρείτε σε αρμονία την καθημερινότητα σας;

Α.Κ: Το να είσαι μαμά και σύζυγος σίγουρα αφαιρεί χρόνο από τις όποιες επιθυμίες θέλουμε να πραγματοποιήσουμε. Βέβαια η δική μου περίπτωση είναι κάπως διαφορετική αφού από την μία τα παιδιά μου είναι μεγάλα ηλικιακά και δεν έχουν χρονοβόρες απαιτήσεις και από την άλλη τυγχάνει ο σύζυγός μου να έχει αρκετό ελεύθερο χρόνο ώστε να ασχολείται με οτιδήποτε συνεπάγεται την λειτουργικότητα ενός σπιτιού. Η εργασία μου είναι εποχιακή και αυτό μου δίνει την δυνατότητα να έχω όσο χρόνο χρειάζομαι για να ικανοποιήσω τις συγγραφικές μου δραστηριότητες. Επίσης εάν υπάρχει πρόγραμμα όλα είναι εφικτά.


Από ποια ερεθίσματα αντλείτε έμπνευση;Υπάρχει κάποιο συναίσθημα  ή κατάσταση, που σας πυροδοτεί την φαντασία ώστε να αρπάξετε χαρτί και στυλό για να καταγράψετε τις σκέψεις σας;

Α.Κ: Αντλώ συνήθως έμπνευση από ιστορίες που είτε έχω ζήσει είτε έχω ακούσει. Μια φωτογραφία, ένας διαβάτης στον δρόμο, μια συζήτηση, ακόμα η φύση και οι μυρωδιές της είναι ικανές να ξεδιπλώσουν στο μυαλό μου μια ιστορία. Η νοσταλγία και ο ρομαντισμός κινούν τις σκέψεις μου.


Υπάρχει κάποιος συγγραφέας, βιβλίο που θαυμάζετε; Κι αν ναι γιατί;

Α.Κ: Θαυμάζω τον αιγύπτιο Ναγκίμπ Μαχφούζ. Ήταν ο πρώτος συγγραφέας που διάβασα και μίλησε στην ψυχή μου. Η ειλικρίνεια με την οποία γράφει και ο τρόπος που σε καθιστά σαν έναν ακόμη ήρωα στα βιβλία του είναι μοναδικός. Μέσα από τα έργα του ανακάλυψα πολλές άγνωστες πτυχές του εαυτού μου.

  Πως αισθάνεστε τώρα που κρατάτε στην αγκαλιά σας, το πρώτο ολοκληρωμένο πόνημα σας «Μικροί Θεοί»  από τις Εκδόσεις Πνοή και ποιες οι αντιδράσεις των αναγνωστών για το έργο σας;

Α.Κ: Αισθάνομαι υπερήφανη και δικαιωμένη. Μέχρι στιγμής οι αντιδράσεις είναι θετικές κι εγώ πολύ ικανοποιημένη. Είναι εκείνη η γλυκιά αίσθηση όταν ακούς τον αναγνώστη να σου λέει πως μέσα από τα λόγια σου είδε τον εαυτό του. Είναι ευτυχία.

 

Συστήστε μας τους «Μικρούς Θεούς» και πείτε μας το λόγο που αποφασίσατε να ονομάσετε το πνευματικό σας παιδί έτσι.

Α.Κ: Οι Μικροί Θεοί είναι αφιερωμένοι σε όλους εκείνους που αντιστέκονται στη μοίρα. Είναι οι ήρωές μου που πάνε κόντρα στις προσταγές της κοινωνίας και επιλέγουν με κάθε κόστος να εκπληρώσουν το μεγάλο τους όνειρο, την ελευθερία. Γίναν οι ίδιοι θεοί μέσα από την τόλμη τους αψηφώντας τον φόβο για το άγνωστο.

 

Στην παρουσίαση ακούσαμε πως η πλοκή του συγγραφικού έργου πρόκειται για αληθινή ιστορία. Θα θέλαμε να  μοιραστείτε με τους αναγνώστες πως προέκυψε η σύλληψη της ιδέας για την δημιουργίας του βιβλίου;

Α.Κ: Είναι αληθινή ιστορία και προέκυψε κατά την διάρκεια της εξιστόρησής της από τον  ήρωά μου τον  Άχμαντ. Χωρίς να το καλοσκεφτώ έδωσα την υπόσχεση να κρατήσω ζωντανή την ιστορία του κι επειδή είμαι άνθρωπος που ο,τι υπόσχομαι το τηρώ, η ιστορία του έφτασε στο χαρτί και προς μεγάλη μου ευτυχία στην έκδοση.

 

Κατά πόσο σας δυσκόλεψε το γεγονός ότι θα έπρεπε να αποτυπώσετε το Ισλαμικό απολυταρχικό καθεστώς χωρίς να υπεκφύγετε σε "δυτικούς αναχρονισμούς"; Προβήκατε σε έρευνα για τα ήθη και τα έθιμα, ώστε να διεισδύσετε στην αυστηρή κουλτούρα και να μην ξεφύγετε από το συγκεκριμένο πλαίσιο;

Α.Κ: Είχε τόσο εντυπωθεί μέσα στην ψυχή μου η συναισθηματική φόρτιση του ήρωά μου και ένιωθα πως κι εγώ μαζί του βιώνω τα ίδια συναισθήματα, που δεν δυσκολεύτηκα ιδιαίτερα να περιγράψω ένα γεγονός που το αισθάνθηκα δικό μου. Υπήρξε μια τέτοια χημεία μεταξύ μας που κάποιες φορές σκέφτομαι πως ίσως ήταν μοιραία η γνωριμία μου μαζί του.

 

Οι νεανικές απορίες του Άχμαντ αποτέλεσαν δίοδο διαφυγής από το συντηρητικό κλοιό για να εκμαιεύσετε τις απόψεις τις λογικής μπρος στα θεμελιώδη ερωτήματα της ζωής;

Α.Κ : Ο Άχμαντ με έκανε να δω την ζωή από την αρχή. Σαν να ξαναγεννήθηκα. Τα θεμελιώδη ερωτήματα της ζωής δεν ξέρω αν απαντήθηκαν, μπορώ όμως να πω με βεβαιότητα πως η καρδιά είναι εκείνη που κινεί τα νήματα κι εκείνη πρέπει να εμπιστευόμαστε κι έχει μεγάλη επιτυχία σας το ορκίζομαι!

 mikroi 8eoi areti kampitsi Ποιο είναι εκείνο το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό -αρετή που η Ναντίρα διακρίνει στα μάτια του Άχμαντ;

Α.Κ: Την ειλικρίνεια. Την εμπιστοσύνη που την έκανε να αισθανθεί από την πρώτη στιγμή η οποία σιγά σιγά μετατράπηκε σε μεγάλη αγάπη. Αυτήν την αρετή διέκρινα κι εγώ, γι' αυτό και τον άφησα να μπει στη ζωή μου και να την αναταράξει, δίνοντάς της μια άλλη διάσταση.


Οι αρχαίοι έλεγαν ότι ο έρωτας ωθεί τα πάντα.  Το τέκνο του, η αγάπη αποτελεί κινητήρια δύναμη των ηρώων ώστε να πάρουν ριψοκίνδυνες αποφάσεις με σκοπό την διαφυγή τους από το Σουράνι για ένα καλύτερο μέλλον. Μήπως τελικά η απόδραση ελευθερίας είναι ένα ξέσπασμα αγανάκτησης μπρος το φόβο και την καταπίεση;

Α.Κ: Όλοι οι άνθρωποι ποθούμε την ελευθερία σε όλες τις εκδοχές της. Από το να εκφράζουμε την γνώμη μας μέχρι το να βγούμε μια βόλτα όποτε το θελήσουμε χωρίς να χρειάζεται να απολογηθούμε σε κανέναν. Ο φόβος και η καταπίεση έχουν ολέθρια αποτελέσματα που αργά η γρήγορα θα φανούν είτε εσωτερικά είτε σε σχέση με τους άλλους. Όμως από τη φύση μας είμαστε έτσι φτιαγμένοι που χρειαζόμαστε μια ώθηση, ένα σπρώξιμο ώστε να αποβάλλουμε τον φόβο και να τολμήσουμε να διεκδικήσουμε όσα αξίζουμε. Κάποιες φορές αυτή η ώθηση ονομάζεται έρωτας, κάποιες άλλες φιλία και όλα μαζί εμπιστοσύνη. Οι ήρωές μου βασίστηκαν σε αυτές τις αξίες κι απέδρασαν από τον φόβο.

Γίνεται ο Θεός να ξεχνάει, να τιμωρεί ως θέλημα Του, όταν κάθε κάθε δράση έχει  αντίδραση σύμφωνα με τον Νεύτωνα; Δεν φοβηθήκατε μήπως αυτές οι δηλώσεις είναι εριστικές από την μερίδα του θρησκόληπτου πληθυσμού.

Α.Κ: Ο Θεός δεν  τιμωρεί και αν υποθέσουμε πως το κάνει τουλάχιστον δεν τιμωρεί τον έρωτα. Ο έρωτας δεν είναι αμαρτία, είναι ένα τρυφερό και αγνό συναίσθημα. Κατά την γνώμη μου δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανοησία απο το να πιστεύουμε πως ο Θεός θα πετάξει τα δηλητηριώδη  βέλη του σε κάποιον που αγάπησε. Είναι μόνο ο κύκλος της ζωής, η δράση - αντίδραση του Νεύτωνα ή όπως συνηθίζεται να λέγεται τελευταία, το κάρμα. Οπωσδήποτε κάθε μας πράξη έχει ανάλογη αντίδραση και σε καμία περίπτωση δεν είναι τιμωρία. Είναι απλώς η ισορροπία που διακατέχει τα πράγματα.


Γράφω κι εκφράζομαι ελεύθερα και φυσικά δεν φοβάμαι ούτε και ντρέπομαι για αυτό. Άλλωστε εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο δεν θα ήμουν εγώ αυτή που θα έγραφε αυτό το βιβλίο ή οτιδήποτε άλλο και θα ήταν ανήθικο να επικαλούμαι κάτι που δεν υποστηρίζω.

 

Ο Άχμαντ, η Ναντίρα, η Σιρούμ και ο Μοχάμεντ κουβαλούν τους προσωπικούς δαίμονες. Διαφέρουν αλλά έχουν τόσα κοινά. Θαυμάζετε κάποιον από αυτούς περισσότερο κι γιατί;

Α.Κ: Όλους τους αγαπώ και τους θαυμάζω για όσα έκαναν, τόλμησαν και κατάφεραν μέσα στις τόσες αντιξοότητες. Περισσότερο βέβαια αγαπώ τον Μοχάμεντ αφού μέσα του καθρεφτίστηκε η ψυχή μου. Μου μοιάζει και του μοιάζω.

 

Πως θα μπορούσε το βιβλίο σας να βοηθήσει στην χειραφέτηση της γυναίκας στις Μουσουλμανικές χώρες; Βλέπουμε ότι η θέση της είναι υπό, μηχανή αναπαραγωγής κι βίαιων ξεσπασμάτων, όμως η ιδιότητα της  ως Μητέρα: η φιλευσπλαχνία, κι η φροντίδα  για τα τέκνα της είναι αδιαμφισβήτητη.

Α.Κ: Δυστυχώς υπάρχει τόσο έντονο το πρόβλημα του αναλφαβητισμού σε αυτές τις χώρες που δύσκολα η γυναίκα θα μπορέσει να διεκδικήσει  τον σεβασμό που της αξίζει. Με μεγάλη μου απογοήτευση διακρίνω ένα παρόμοιο πρόβλημα σε πολλές γυναίκες του σήμερα και στην χώρα μας. Γυναίκες που έχουν διδαχθεί τα στοιχειώδη κι όμως απέχουν τόσο πολύ απο την φύση τους. Που δεν ενδιαφέρονται να αναπτυχθούν πνευματικά αφήνοντας την ζωή τους να κυλάει ανούσια. Μακάρι όλα αυτά κάποτε να αλλάξουν αν και είμαι πολύ απαισιόδοξη σε αυτό το θέμα.Πέρα από τα θρησκευτικά δόγματα, είμαστε όλοι άνθρωποι. Ποιες αξίες  και μηνύματα αποκομίζουν οι αναγνώστες κατά την ανάγνωση του έργο σας;  Ποιες αξίες πρέπει να πρεσβεύουμε στην ζωή μας για αρμονική συνύπαρξη των λαών;

Α.Κ: Είμαστε όλοι άνθρωποι ίσοι  με τις ίδιες ευκαιρίες στην αγάπη, στον σεβασμό, στην ελευθερία κι όμως έχουμε φτάσει ως ανθρωπότητα σε ένα αποκρουστικό σημείο να μισούμε το χρώμα ανεξάρτητα απο τον χαρακτήρα, να ποδοπατάμε το δικαιώματα του άλλου, να κρίνουμε και να κατακρίνουμε χωρίς έλεος κάθε τι που δεν μας μοιάζει. Νομίζουμε πως όλα μας ανήκουν, ωστόσο δεν μας ανήκει τίποτα. Εάν το αντιληφθούμε αυτό ο κόσμος θα γίνει καλύτερος. Πρέπει να πολεμήσουμε την αδικία με κάθε κόστος και κάθε τρόπο.

 

Το βιβλίο χωρίζεται σε δυο άξονες. Ο δεύτερος αφηγηματικός είναι συγκλονιστικός, μέσα στην «νοσταλγική απαισιοδοξία» αναδύονται οι μικρές χαρές της ευτυχίας. Μια ευτυχία που δυστυχώς στις μέρες μας οικειοποιείται η πλασματική εικόνα των social media και η λατρεία της οικονομικής καταξίωσης, αντίθετα στους "Μικρούς Θεούς" βλέπουμε ότι δίνεται έμφαση σε αγαθά που δεν είναι δεδομένα και κυρίως σε στιγμές, ευγενικές χειρονομίες. Τελικά μήπως μπορούμε να κάνουμε μια ενάρετη κι αξιοπρεπή ζωή με τα απαραίτητα;

Α.Κ: Πάντα πίστευα πως η ζωή δεν χρειάζεται πολλά για να είναι ωραία. Αρκεί κάποιες φορές ένα τρυφερό άγγιγμα, μια γλυκιά κουβέντα όταν την χρειαστείς, μια παρηγοριά στην δυσκολία. Η ζωή είναι τόσο απλή κι εμείς την κάνουμε τόσο περίπλοκη με τις ανασφάλειες και  την ματαιοδοξία μας. Προσωπικά έχω κουραστεί από όλο αυτό το κυνήγι εδώ και πολλά χρόνια και δεν χρειάζομαι τίποτα άλλο στην ζωή μου εκτός  από αγάπη και ηρεμία μα δυστυχώς αισθάνομαι πως δεν αντιλαμβάνονται πολλοί την σημασία της αγάπης και μοχθούν για κάτι που στην ουσία δεν υπάρχει.

Η νοσταλγική απαισιοδοξία είναι ακριβώς αυτό. Ονειρεύομαι έναν άλλο κόσμο όπου η ανθρωπιά θα έχει πρωταρχική αξία. Αυτό ονειρεύονται και οι ήρωές μου. Νομίζω πολλοί ανάμεσά μας θα ήθελαν έναν διαφορετικό κόσμο. Γεννημένο από την αρχή. Ελπίζω σε ένα καλύτερο αύριο.

 

Ποια τα επόμενα βήματα σας ;  Ετοιμάζετε κάποιο νέο βιβλίο;areti kampitsi2

Α.Κ: Προς το παρόν ξεκουράζομαι κι έχω αφιερωθεί στα μικρά κείμενα τα οποία δημοσιεύω σε ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά, ωστόσο έχω ήδη έτοιμα μεγαλύτερα έργα προς έκδοση. Δεν βιάζω τα πράγματα, τα αφήνω να έρθουν όπως θέλουν.

Ολοκληρώνοντας την συνέντευξη μας, τι θα θέλατε να πείτε τους αναγνώστες σας;

Α.Κ:Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για την αγάπη τους που δείχνουν για το βιβλίο μου κι εύχομαι να διδαχθούν κάτι μέσα από τις σελίδες του ώστε να καταφέρουν κι εκείνοι να ανακαλύψουν τον μικρό θεό που κρύβεται μέσα τους. Τους είμαι ευγνώμων.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο που αφιερώσατε ώστε να πραγματοποιηθεί η συνέντευξη.

Α.Κ: Ευχαριστώ κι εγώ πολύ για την όμορφη συνέντευξη κι εύχομαι υγεία κι ευτυχία και σε εσάς.

Εύχομαι ολόψυχα να είναι καλοτάξιδο και να αγαπηθεί από τους αναγνώστες και τα κύρια μηνύματα  του να αποτελέσουν αφορμή για συζήτηση ανεξαρτήτως θρησκείας, χρώματος ή φύλλου.

Συγχαρητήρια και πάντα επιτυχίες!

Α.Κ: Σας ευχαριστώ πολύ.
 

Διαβάστε την αποψή μας  για το βιβλίο "Μικροί Θεοί" εδώ.

Το βιβλίο της συγγραφέως Αρετής Καμπίτση μπορείτε να το βρείτε στα βιβλιοπωλεία κι φυσικά στις Εκδόσεις Πνοή.

 

 

Βασιλική Μπούζα

Με λένε Βασιλική Μπούζα και κατοικώ στο Πέραμα του Πειραιά. Λατρεύω την φανταστική λογοτεχνία, κι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι είτε με ένα βιβλίο κι ένα στυλό στο χέρι. Οδεύω προς την έκδοση του πρώτου ολοκληρωμένου συγγραφικού έργου μου και έχω συμμετάσχει στις ανθολογίες: Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI, Σκοτάδι, Το ξύπνημα.

Διαβάστε περισσότερα