Δάσος από Κεχριμπάρι - Νάγια Γρίβελλη

Γράφτηκε από την

   dasos apo kexribari nagia gribelliΓιατί να αναλωνόμαστε μόνο σε «ξενόφερτα» best sellers, όταν υπάρχουν αξιόλογοι  Έλληνες συγγραφείς σαν την Νάγια Γρίβελλη !

   Δάσος από Kεχριμπάρι, ένα βιβλίο για  όλους τους λάτρεις της φανταστικής λογοτεχνίας με κύριο θέμα τις αιώνιες συγκρούσεις μεταξύ σκοτεινών αρχέτυπων, όπου οι ρίζες τους χάνονται στα σπλάχνα του χρόνου με  μοναδικά αποτυπώματα,  τα απόκρυφα χνάρια των λαϊκών δοξασιών  του κόσμου.

  Φυσικά αναφέρομαι στα αρπακτικά της νύχτας, τα οποία με την σαγήνη αποτελούν θέλγητρο όχι μόνο για την επαναστατική ανεξαρτησία τους, το ακαταμάχητο κάλος κι την απρόβλεπτη συμπεριφορά τους τόσο στο νεανικό κοινό, αλλά κι όσο σ' όλους τους φαν του είδους. Τους αιμοδιψείς βρικόλακες κι  τους κτηνώδεις λυκανθρώπους, ενώ η πένα της συγγραφέως προσθέτει το πανίσχυρο είδος των Λυνξ στην αλυσίδα της εβένινης αλληλουχίας.

  Κανείς δεν αρνήθηκε τον σπινθηροβόλο έρωτα, το αδιάσειστο πάθος. Την έξαψη της πρωτόγνωρης επιθυμίας τόσο στην προσπάθεια αποκωδικοποίησης της υπερφυσικής ταυτότητας, όσο και  της αποδοχής της ευγενούς γραμμής αίματος. Σημείο αμφιλεγόμενο η παράνομη έλξη, ύβρις και τιμωρία που αναζητά εξιλέωση.

  Ατέρμονες συγκρούσεις με σκοπό την απόλυτη κυριαρχία σε ζοφερό υπόβαθρο. Τα γεωπολιτικά συμφέροντα κι τις απρόσμενες συμμαχίες. Δίψα για κυριαρχία. Παιχνίδια εξουσίας και προδοσίας. Ποιος θα εκτοπίσει τη βασίλισσα όταν στρατοί οργανώνονται με μοναδική επιθυμία τη νίκη; Μοναδικός εχθρός, η τυφλωμένη αλαζονεία.  Το μίσος και ο φθόνος, η πηγή του κακού. Παλιοί ανοιχτοί λογαριασμοί; Ένα ντόμινο εξελίξεων κι ζηλοφθονίας περιπλέκει τις σχέσεις μεταξύ των φατριών στο σκοτεινό δάσος από κεχριμπάρι, όπως κι η απόχρωση των ματιών των Λυνξ υπό έντονη συναισθηματική φόρτιση.

  Η φιλία παίζει σημαντικό ρόλο και κινητήριο έναυσμα. Η εμπιστοσύνη που διαρρέει τις ανθρώπινες σχέσεις σε συνδυασμό με τη στοργή και την αυτοθυσία συνάδουν στα κύρια χαρακτηριστικά του βιβλίου, τα οποία ωθούν τους νέους να αναπτύξουν υγιείς σχέσεις με τον κοινωνικό περίγυρό σύμφωνα με τον απαιτούμενο σεβασμό που χρειάζεται.

  Παράλληλα ο κάθε χαρακτήρας είναι μοναδικός με τον ξεχωριστό τρόπο του. Τόσο σαν συμπεριφορές όσο και τις ιδιότητες κάθε αρχέτυπου.  Άνθρωπος, λυνξ, λύκος ή βαμπίρ. Κι στο ύψιστο γενετικά τροποποιημένο όν, σημασία έχει η αρμονία! Η διαφορετικότητα θριαμβεύει, κοινός παρανομαστής, η αγάπη. Κι παρότι  πλημμυρίζει το έργο δεν κερδίζει μόνο την σαγήνη του γυναικείου κοινού  διότι, οι χαρακτήρες είναι μοναδικοί κι επίσης το ανδρικό κοινό λατρεύει τις δυναμικές ηρωίδες.

  Η πλοκή ακολουθεί γραμμική ροή με κάποια ταξίδια στο παρελθόν.  Η πένα της συγγραφέως μας δίνει μια γεύση κι στην πορεία μας εξελίσσει την κάθε αποτυπωμένη ιδέα. Ευχάριστες ανατροπές συμπληρώνουν τα χαμένα κομμάτια του αναγνωστικού παζλ της πλοκής, ενώ αυξομειώνουν τη συναισθηματική κορύφωση που βιώνουν οι αναγνώστες.  Χαρά,  πόνος, ενθουσιασμός, πόθος, ζήλια, οργή, μίσος, εκδίκηση.

  Η ροή είναι κινηματογραφική. Τοποθετείται σε σκοτεινό επιβλητικό γοτθικό υπόβαθρο αλλά δεν πλατειάζουν οι περιγραφές. Αληθοφανείς διάλογοι καθιστούν το βιβλίο ως μέρος της  σύγχρονης πραγματικότητας. Χρονολογικά οι αναγνώστες ακροβατούν κυρίως μεταξύ 1998 κι με αναφορές στο 1128. Κι στις δυο περιπτώσεις ο φανταστικός κόσμος, τα γεγονότα, οι δράσεις κι οι καταστάσεις έχουν μετουσιωθεί μέσα στον πραγματικό. Οποιαδήποτε παράξενη - υπερφυσική δράση , τις οποίας τα αποτελέσματα επηρεάζουν την πραγματικότητα δικαιολογούνται άριστα από την πένα της συγγραφέως.

  Για τους λάτρεις της Γαλλικής κουλτούρας που επιθυμούν ένα απολαυστικό ταξίδι στην πόλη του φωτός, το μαγευτικό Παρίσι. Τη Λυών που είναι χτισμένη μεταξύ των ποταμών  Ροδανού και Σον, το γραφικό Σαμπερί με τις παραδοσιακές πινελιές αρχιτεκτονικής κλπ. Επίσης η ονοματολογία των πρωταγωνιστικών χαρακτήρων είναι αξιοσημείωτη  με ένα πλήθος  γαλλικών ονομάτων: Λιμπερτέ, Ρενέ, Ντεμιάν, Βεριζενί, Ζωρζ, Αντουάν κλπ.

  Η Μαρτέν είναι βαθιά συναισθηματική. Κυνηγά τη γνώση, κατέχει το μοναδικό κειμήλιο κι είναι προσηλωμένη στο στόχο της.  Από την άλλη πλευρά του νομίσματος είναι αρπακτικό είναι αναγκαίο να περιορίσει τα άγρια ένστικτα της αλλά κι να διαφυλάξει την κληρονομιά της.

  Ο Ζεράρ κυριευμένος από τη γραμμή αίματος, στοιχειωμένος  από τα πάθη της φατρίας λαχταρά το άπιαστο. Η εφευρετικότητα, το διπλωματικό πνεύμα, οι αποφάσεις του συντελούν ως κλειδιά στη ροή της ιστορίας.

   Ακολουθούν δευτερεύοντες χαρακτήρες οι οποίοι θεωρώ πως κατέχουν «πρωταγωνιστικό ρόλο». Μιας και γίνονται γρήγορα εναλλαγές των εμπλεκόμενων προσώπων σε κάθε σκηνή. Χαρακτήρες διαφορετικοί, ανθρώπινοι με φιλευσπλαχνία, δυναμικότητα αλλά κι απόλυτη εκδικητικότητα σύμφωνα τα συμφέροντα τους και  με την φατρία που εκπροσωπούν.

   Σύμφωνα λοιπόν με την ιστορία το 1128 πραγματοποιείται πόλεμος μεταξύ των πλασμάτων της νύχτας.  Ο αρχηγός των Λυνξ θυσιάζεται για να σώσει το παιδί του.  Χρόνια αργότερα η Μαρτέν ντε Λυνξ, αριστοκρατική απόγονος της γραμμής αίματος των κρυμμένων επιζησάντων αναγνωρίζει την κληρονομιά της και σαν αμύθητο θησαυρό προσπαθεί να τη διαφυλάξει. Ένα βράδυ η αγαπημένη της φίλη της χάνει τη ζωή της και τα πιόνια στη σκακιέρα των φατριών μεταφέρονται σε θέσεις επίθεσης. Η εκδίκηση επιζητά δικαιοσύνη κι ζοφερά μυστικά έρχονται στο φως. Ένα κουβάρι εξελίξεων οδηγεί στην αναστήλωση ενός ξεχασμένου τάγματος και κατάληψης περιοχών ενεργειακής σημασίας.  Από εκεί κι πέρα όλα ανατρέπονται μέχρι να αποκαλυφθεί η αλήθεια!

Καλή ανάγνωση σε όλους!

Βασιλική Μπούζα

Με λένε Βασιλική Μπούζα και κατοικώ στο Πέραμα του Πειραιά. Λατρεύω την φανταστική λογοτεχνία, κι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι είτε με ένα βιβλίο κι ένα στυλό στο χέρι. Οδεύω προς την έκδοση του πρώτου ολοκληρωμένου συγγραφικού έργου μου και έχω συμμετάσχει στις ανθολογίες: Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI, Σκοτάδι, Το ξύπνημα.

Διαβάστε περισσότερα