enas apo emasΤο «Ένας από μας» αποτελεί το συγγραφικό ντεμπούτο του Daniel Magariel. Βαθιά συναισθηματικό κλυδωνίζει την "αλήθεια" των ανθρώπινων σχέσεων. Αποκαλύπτει τις ζοφερές πτυχές της πραγματικότητας πίσω από την ταυτότητα των κοινωνικών στερεότυπων.

Ένα έργο με ποικίλες συναισθηματικές αποκλίσεις, οι οποίες χτυπούν ως χαστούκια τον αναγνώστη. Φόβος, άγνοια, αποτυχία, υπερηφάνεια, ολοκλήρωση. Το ανήλιαγο δωμάτιο των μυστικών, πίσω από επτασφράγιστες πόρτες. Πίσω από παράθυρα, εγκλωβισμένοι μετουσιώνονται στα μάτια του κόσμου. Αναζητούν διαφυγή από την πίεση και παρακαλούν τον αναγνώστη να ουρλιάξει για να τους απεγκλωβίσει από λαβύρινθο της καθημερινότητας. Σφραγισμένα χείλη και αμφίβολες σκέψεις ισορροπούν παράφρονα χειραγώγηση. Μια συνεχής ψυχολογική διαμάχη μεταξύ του ιδεατού στόχου και της τιμωρίας για την αποφυγή λανθανόντων αποκλίσεων. Μια ζοφερή παγίδα, αποπνικτικές κάμαρες ξερνούν τα πάθη.

Ο τίτλος του βιβλίου συνοψίζει το νόημα της ιστορίας τραβώντας το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Φανερώνει την τιμητική διάκριση. Την εναπόθεση στο βάθρο του αντρισμού. Προβάλλοντας λεπτομερώς τις λανθασμένες αντιλήψεις και απομυθοποιώντας ρόλο του Πατέρα/ Άντρα. Πραγματοποίηση επιθυμιών δια βίας και καταπάτησης της ελευθερίας του άλλου. Απληστία για τα υλικά αγαθά. Εκφοβιστική συμπεριφορά στους αδύναμους. Πειθαρχικές σαδιστικές επιπλήξεις. Εμμονές και ψυχώσεις. Επτά θανάσιμα αμαρτήματα πίσω από την εικόνα του τέλειου υποδείγματος.

Κακοποίηση: ψυχολογική, λεκτική, χειροδικία. Αποτρόπαιη βία ως παρανοϊκή ένδειξη τιμωρίας κι επανένταξης στα χνάρια της ορθής οδού. Χειραγώγηση, ψυχολογική πίεση. Ασφυξία! Ψυχολογικός πόλεμος. Δημιουργία αντιζηλίας και εχθρικού κλίματος κατά τη μεταλαμπάδευση φρούδων ελπίδων για μια θέση στο βάθρο της επιτυχίας. Το ψέμα και η λανθάνουσα κρίση μετουσιώνεται σε αλήθεια(ο ορισμός του σωστού ή λάθους), σε έπαθλο ώστε ο αναγνώστης να γίνει ένας από αυτούς. Σύγκρουση θύτη και θύματος. Μοναδικός στόχος η λύτρωση. Η γεύση της ελευθερίας.

Κακές συνήθειες και εμπορία ναρκωτικών. Χόρτο, κρακ, κοκαΐνη. Εθισμος. Καταδίωξη. Κίνδυνος. Άβουλο πλάσμα ο χρήστης. Ο κόσμος των ψευδαισθήσεων αποτελεί για τους δυο αδερφούς λάβδανο της επιβίωσης από τα δεσμά του πατέρα, ενώ τους καλεί να αναλάβουν υποχρεώσεις για βίαια μετάβαση στην ενηλικίωση με την σφραγίδα του νόμου και της κοινωνικής μέριμνας. Κρύβονται πίσω από την σχολική πραγματικότητα στην προσπάθεια να ανταπεξέλθουν αλλά η εξαθλίωση διαγράφεται στα μάτια τους. 

Ευκαιρίες για εξιλέωση. Σπόρος αμφιβολίας και κατανόησης της πραγματικότητας. Ουδείς πιο αχάριστος του ευεργετηθέντος. Ο θεσμός της μητέρας τσαλαπατιέται στο βωμό του «Αρσενικού Πατερα». Η ευσπλαχνία της, αδυναμία. Η Τυφλή δικαιοσύνη και λανθασμένες αποφάσεις μπρος την κατακραυγή της κοινωνίας, αποτέλεσμα της ψυχολογικής επιβολής.

Κλιμακούμενη αγωνία και ένταση. Ζωηρές ρεαλιστικές εικόνες, εριστικές συγκινήσεις κατά την πορεία προς κορύφωση. Ο άξονας της αφήγησης ακολουθεί την ροή της εξέλιξης με μεταπηδήσεις στο παρελθόν, κρατώντας έτσι τον αναγνώστη σε εγρήγορση και αποκαλύπτοντας στοιχεία που θα βοηθήσουν στην αναλυτική σκιαγράφηση ολοκληρωμένων χαρακτήρων και την λήψη αποφάσεων τους. Η γραφή σε ‘Α πρόσωπο το καθιστά εξαιρετικό ψυχογράφημα. Σουρεαλιστικά ψήγματα . Εξαιρετικές περιγραφές στοχευόμενες στον ειρμό και την συναισθηματική οξύτητα. Αληθοφανείς διάλογοι, σε συνδυασμό με τη χρήση αργκό της Αμερικάνικης νεολαίας, αποκαθιστούν το κείμενο αρεστό σε μεγάλο ηλικιακό εύρος. Διαβάζεται απνευστί κι δεν είναι διόλου κουραστικό, με αποτέλεσμα ο αναγνώστης να αγωνιά την συνέχεια της πλοκής και να αποζητά να ρουφήξει τη κάθε λέξη του κειμένου. Λάτρεψα την εναλλαγή των τοποθεσιών(Αλμπουκέρκη, Νέο Μεξικό κλπ). Κάθε παράγραφος που αναφερόταν ένας σταθμός του ταξιδίου τους ήταν τόσο «πυκνή» κι άρτια δομημένη που θα μπορούσε να αποτελέσει αναφορά σε τουριστικό οδηγό. Εκπληκτικό! Μην ξεχνάμε πως ο κύριος Magariel έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του με μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο πανεπιστήμιο των Συρακουσών. 

Το βιβλίο με θύμωσε, δεν θα σας αποκαλύψω όμως περισσότερα για να ακολουθήσετε τα χνάρια των δυο αδερφών στην συγκινητική προσπάθεια να προστατέψουν ο ένας τον άλλο. Ένα βιβλίο για την κακοποίηση. Ένα ταξίδι, αποτυπωμένο με σεβασμό και συμπόνια που όλοι θα πρέπει να ανατρέξετε. Χέρι σε χέρι! 160 σελίδες αυτοπρόσωπη εξιστόρηση που αγγίζει τις ευαίσθητες χορδές όλων. Από τα μικρά διαμάντια που θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία για την αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων καθώς είμαι σίγουρη πως μια μερίδα ατόμων, βιώνουν γονεϊκή κακοποίηση, μα κρατούν τα παράθυρα της ψυχής τους επτασφράγιστα. Αμφιταλαντευόμενοι στη χείρα βοηθείας. Απογοητευμένοι από τον κόσμο, ξεκρέμαστοι, απροστάτευτοι βρίσκουν αποκούμπι στον «Κυρίαρχο». Δυστυχώς δεν γεννήθηκαν όλοι για να γίνουν γονείς. Τα προσωπεία της κοινωνικής αποδοχής πέφτουν, οι χαρακτήρες ξεγυμνώνονται στα πάθη τους. 

Βασιλική Μπούζα

Με λένε Βασιλική Μπούζα και κατοικώ στο Πέραμα του Πειραιά. Λατρεύω την φανταστική λογοτεχνία, κι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι είτε με ένα βιβλίο κι ένα στυλό στο χέρι. Οδεύω προς την έκδοση του πρώτου ολοκληρωμένου συγγραφικού έργου μου και έχω συμμετάσχει στις ανθολογίες: Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI, Σκοτάδι, Το ξύπνημα.

Διαβάστε περισσότερα