eros o gios tis kategidas xaris lianosΑγαπητοί αναγνώστες δεν θα σας κρύψω πως μαγεύτηκα από την αύρα των συναισθημάτων ευφορίας που γεννά το εξώφυλλο του βιβλίου «Έρως ο γιος της καταιγίδας» και σαν «μικρό χαρούμενο παιδάκι έτρεξα να το αγοράσω στο φεστιβάλ λογοτεχνίας, «Όψεις του Φανταστικού» από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές.

Η μαγική δύναμη της αγάπης με τύλιξε στα δεσμά της σαν γύρισα τις πρώτες σελίδες και με οδήγησε στις σκέψεις του συγγραφέα, κυρίου Χάρη Λιανού. Ένα τεράστιο χαμόγελο καταγράφηκε στα χείλη μου από τις πρώτες πέντε κι όλας γραμμές και αναρωτήθηκα τι θα επακολουθήσει στην συνέχεια. Αν κι η περίληψη οπισθόφυλλου με είχε προϊδεάσει για μια «καταιγίδα χρωμάτων, ειλικρινά το περιεχόμενο και η εξέλιξη της ιστορίας ήταν απροσδόκητη από αυτή που θα μπορούσα να φανταστώ. Εύγε στον συγγραφέα καθώς χειρίστηκε την φαντασία σαν εύπλαστο πηλό και δημιούργησε στον καμβά της δημιουργίας όχι μια αλλά πολλαπλές ιστορίες, σαν αλλοτινά κομμάτια παζλ δένουν άψογα πάνω στον κύριο κορμό της πλοκής.

Σας προσκαλώ στην Ήβη έναν υπέροχο πλανήτη, θα μπορούσε να αποκαλεστεί και «Γη» λόγω της μορφολογίας του. Στον σκοτεινό ανοιξιάτικο ουρανό της χώρας Ηλιαχτίδας πλησιάζουν Χριστούγεννα και ο ερχομός του νέου έτους. Παραμύθι είναι τα πάντα μπορούν να συμβούν αγαπητοί αναγνώστες! Κι όπως έλεγα ένα παράξενο γεγονός, μια αναπάντεχη καταιγίδα λούζει την μικρή πόλη με εκατοντάδες αποχρώσεις χρωμάτων και ποικίλων συναισθημάτων. Κρυφές επιθυμίες πραγματοποιούνται και δίνουν πνοή για μοναδικές στιγμές, γεμάτες θαλπωρή και στοργή. Η κοσμοθεωρία του σύμπαντος και των συναισθημάτων, θα παρουσιαστεί πανέξυπνο τρόπο μέσω ενός επικού μύθου βγαλμένου από τα άδυτα της φαντασίας που θα σαγηνεύσει τον αναγνώστη δημιουργώντας την επιθυμία να κάνει βουτιά σε ζωηρές κινηματογραφικές εικόνες άπειρων συναισθημάτων και να ταξιδέψει σε «βιωματικές καταστάσεις» αντιμετωπίζοντας εμπόδια που στοιχειώνουν τον νου μας ως προς την νοητική και πνευματική ανθρώπινη εξέλιξη.

O σκέψεις του κ. Λιανού καταγράφονται με τρυφερή αγάπη και απόλυτο σεβασμό. Ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους που θέλουν να ξεφύγουν από την ρουτίνα της πραγματικότητας και να επικοινωνήσουν με την αθωότητα της ψυχής τους. Μέσω αυτής να αντικρίσουν τον κόσμο με καλοσύνη και το αίσθημα της δικαιοσύνης να ως μέγας σταθμός και κριτήριο στην ζωή τους. H αμεσότητα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας χαρακτηρίζεται ως πηγαίο ταλέντο.

Στο βιβλίο τονίζεται :Η επιθυμία για την απόκτηση ενός παιδιού. Η λαχτάρα για την δημιουργία μιας ευτυχισμένη οικογένειας και η σημασία της ορθής ανατροφής των τέκνων της. Στα πρώτα βήματα αλληλεπίδρασης, ο γονέας καθοδηγητής της εξερεύνησης και εκμάθησης του κόσμου. Βιώστε το υπόβαθρο των ηρώων και πείτε μου πόσες φορές «καταπλακωθήκατε» από τις υποχρεώσεις και το άγχος της δουλειά σας. Χαμένοι πίσω από τον αβάσταχτο φόρτο εργασίας λησμονώντας την ζεστασιά της οικογενειακής θαλπωρή ως παγιωμένη κατάσταση. Προβληματίζει η αποφυγή της ανάληψης ευθυνών και παροτρύνεται η διόρθωση καταστάσεων.

Δεν θα μπορούσε να λείψει ο οικολογικός χαρακτήρας του βιβλίου. Αρχικά παραδίδονται μαθήματα φυσικής και αστρονομίας με απλό και κατανοητό τρόπο, όπου γοητευμένοι οι μικροί αναγνώστες θα ρουφήξουν σαν σφουγγάρι από την έξαψη της περιέργειας. Επισημαίνεται η σημασία προστασίας του περιβάλλοντος και η δεινή πορεία προς τα καταστροφικά αποτελέσματα λόγω του ανθρώπινου εγωισμού και της αδάμαστης υπεροψίας. Της απελπισμένης ανάγκης για ικανοποίηση υλικών επιθυμιών ως έναυσμα της φαινομενικής επιτυχίας. Αφουγκραστείτε την φύση και αυτή θα σας προσφέρει απλόχερα τα αγαθά της. Νιώσετε ευτυχισμένοι από την ζεστασιά της καρδιά σας κι όχι φυλακισμένοι στην ανήλιαγη τσιμεντούπολη.

Οι ανθρώπινες σχέσεις κλονίζονται από την διάρρηξη της εμπιστοσύνης. φασαρίες, διαπληκτισμοί και τσακωμοί ως απώλεια της «ουσιαστικής επικοινωνίας». Επισημαίνεται η αποφυγή της κακοποίησης και η εκμετάλλευση του ισχυρότερου. Η «διαφορετικότητα» δεν αποτελεί απειλή, ειδικά όταν η καρδιά είναι αμόλυντη παλεύει ενάντια στα εξωγενή «μουντά» ερεθίσματα. Η βοήθεια στον συνάνθρωπο γαληνεύει την ψυχή και το πνεύμα. Η παιδική αθωότητα εξυμνείται καθώς θαύματα μπορούν να συμβούν προσφέροντας χαμόγελα στον καμβά της ξεφτισμένης ρουτίνας. Κι μιας που πλησιάζει η αλλαγή του χρόνου, θαύματα καταλαμβάνουν την εορταστική ατμόσφαιρα.

Εκτός από εμπαθείς διαπροσωπικές σχέσεις και τον σεβασμό της φύσης, οι αναγνώστες θαυμάζουν το θεσμό της ζωοφιλίας. Φροντίδα και προστασία των μικρών μας φίλων ωθεί το άτομο στην αποδοχή ευθυνών και δημιουργία ολοκληρωμένης προσωπικότητας.

Στο συγγραφικό έργο κυριαρχούν οι ανατροπές προκαλώντας έκπληξη, μα και τέρψη στο αναγνωστικό κοινό. Κατανοητό και ευανάγνωστο για τους νεαρούς βιβλιόφιλους. Γεμάτο συναισθήματα και φανταστικές περιγραφές που θα λατρέψουν. Μέσα από τις λέξεις ζωντανεύουν αξιολάτρευτοι ήρωες, αλλά και σατανικοί κακοί. Να θυμάστε ο φθόνος της ζήλιας δικαιολογείται από την ατυχία της μοίρας, μα σαν η αδερφική αγάπη εξυψώνεται λούζει το «σύμπαν »με θεραπευτικό φως χαράς μακριά από τα θλιμμένα δάκρυα της στενοχώριας.

Έρως ο γιος της καταιγίδας.
Έρως που κινεί τα νήματα της αγάπης, της έμπνευσης και δημιουργίας!
Έρως η αρχή των πάντων.

Συγχαρητήρια κ. Χάρη Λιανέ.
Σας ευχαριστούμε γι αυτό το μαγικό ταξίδι. Ευχόμαστε πάντα επιτυχίες κι καλοτάξιδο το βιβλίο σας.

 

Βασιλική Μπούζα

Με λένε Βασιλική Μπούζα και κατοικώ στο Πέραμα του Πειραιά. Λατρεύω την φανταστική λογοτεχνία, κι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι είτε με ένα βιβλίο κι ένα στυλό στο χέρι. Οδεύω προς την έκδοση του πρώτου ολοκληρωμένου συγγραφικού έργου μου και έχω συμμετάσχει στις ανθολογίες: Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI, Σκοτάδι, Το ξύπνημα.

Διαβάστε περισσότερα