gevsi apo neratzi aitheria«Γεύση από νεράντζι», γλυκόπικρη, γεμάτη αναμνήσεις και συναισθήματα που συντροφεύουν τα βήματα της ζωής μας. Ένα συγγραφικό έργο με δυνατά κοινωνικά μηνύματα! Ανήλιαγες πτυχές της ύπαρξης της Αιθερίας, στις οποίες ουκ ολίγοι αναγνώστες θα ταυτιστούν με τις καταστάσεις που έρχεται αντιμέτωπη. Ίσως διότι όλοι κρύβουμε επιθυμίες και όνειρα στην σκοτεινή γωνιά του μυαλού μας, αλλά εγκλωβιζόμαστε μπρος την παγιότητα της καθημερινότητας. Μετά από μια βουτιά στα ερωτήματα του βαθύτερου εαυτού μας, τιμωρούμαστε από τις ενοχές μας και επιτέλους "δρούμε" παίρνοντας την ζωή στα χέρια μας. Παλεύουμε ενάντια σε θάλασσες οργής μα και στον εαυτό ως ύψιστο κριτή. Όμως όταν σώμα μας αδυνατεί να ακολουθήσει τον ρυθμό των χτύπων της καρδιάς μας, με τα άκρα μας βαριά και πονεμένα να υπερπηδήσουν τα εμπόδια της ζωής..

Δεν θα κρύψω πως μόλις έπιασα το βιβλίο στα χέρια μου θαύμασα το εξώφυλλο του (έργο του διακεκριμένου ταλαντούχου ζωγράφου, Μανώλη Μαντά) προσπαθώντας να μαντέψω την πλοκή της ιστορίας, όπου σαν ορμητικός χείμαρρος με συνεπήρε αδυνατώντας να εγκαταλείψω το βιβλίο από τα χέρια μου. Και πριν προχωρήσω οφείλω να ομολογήσω πως πρόκειται για μια «προσωπική πάλη» αλλά και «ομολογία». Για μια «κατάθεση ψυχής» όπου ο αναγνώστης σαν αλλοτινός εξομολογητής θα βουλιάξει στα άδυτα του εβένινου πυθμένα μιας πληρωμένης ψυχής. Αλλεπάλληλα συναισθήματα κατακλύζουν τον αναγνώστη. Χαρά, αγάπη, ευχαρίστηση, νοσταλγία, θυμός, πόνος, ενοχές.. Ίσως και τα περισσότερα να φαντάζουν αρνητικά, όμως υπάρχουν στιγμές θεραπευτικής αγάπης, και ατέρμονης ζεστασιάς.

Οι περιγραφές εκστατικές! Σε αυτό συμβάλει κι η ιδιότητα της συγγραφέως ως εκπαιδευτικός. Με μεγάλη χαρά, σας επισημάνω πως καιρό είχα να διαβάσω ένα λογοτεχνικό έργο κεντημένο με «λυρικό» ύφος και ένα πλήθος αξιοζήλευτων μεταφορών αλλά και παρομοιώσεων. Οι οποίες μαγνητίζουν το ενδιαφέρον των αναγνωστών και τους εντρυφούν στην «ψυχή» της ιστορίας, χτυπώντας τον με τις ψυχολογικές μεταπτώσεις της Αιθερίας στο "εξερευνητικό - νοητικό" ταξίδι της.

Η ροή του βιβλίου βασίζεται σε τιτλοφορημένα ευανάγνωστα κεφάλαια, τα οποία δίνουν την δυνατότητα στον αναγνώστη να διαβάσει αρκετά ξεχνώντας την έννοια του χρόνου. "Ακόμη ένα", θα ψιθυρίσει κάθε φορά που γυρνά τις σελίδες. Θα ανατρέξει σε σημαντικές πτυχές και αξιοσημείωτα γεγονότα καθ'όλη την διάρκεια της ζωής της. Μπορεί να κουράσει κάποιον που δεν είναι συνηθισμένος στα "φλας μπακ" μιας και γίνεται έντονος παραλληλισμός με την παιδική ηλικία της Αιθερίας, ή με την διανομή κεφαλαίων στην εξελικτική σειρά έως ότου ακολουθήσει γραμμική ροή. Να τονίσω πως ο παραλληλισμός είναι στοχευόμενος με κάθε " κατάσταση" οπότε διαβάζεται με ευχαρίστηση.

Μέσα από το εντυπωσιακό παζλ σκηνών που ξετυλίγεται σαν κινηματογραφική ταινία, ένα σημαντικό θέμα που θίγεται στο βιβλίο είναι: Οι φόβοι και οι δυσοίωνες σκέψεις πριν και μετά την κοινή συμβίωση ως αποτέλεσμα της χαμηλής αυτοεκτίμησης και επιλογών που φαντάζουν λύτρωση ύστερα από οικογενειακή πίεση. Η καταλυτική στάση των γονέων ενός ζευγαριού αλλά και η σχέση που δοκιμάζεται από το θυμό και την βία. Κατά πόσο εύκολο είναι μια γυναίκα να μεταβεί στον ρόλο της συζύγου αλλά και της μητέρας όταν έχει έναν σκληρό σύζυγο που τσαλαπατά την άτολμη κρίση της και επιβάλει την αλήθεια του; Οι ψίθυροι της διάρρηξης της εμπιστοσύνης ηχούν σαν δαίμονες κι οι εμμονές σαν αβάσταχτος βραχνάς στα σπλάχνα. Ασήκωτος σταυρός μαρτυρίου. Οι πρώτες αστραπές κι κεραυνοί διατρέχουν το μουντό ουρανό της οικογενειακής γαλήνης, μετατρέπονται σε βαθιές ρωγμές μπρος την εύθραυστη ευτυχία.

Η έξαψη της νιότης, το άγγιγμα της αγάπης κάνει την καρδιά να φτερουγεί στα στήθια. Τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα μένουν χαραγμένα στην μνήμη. Μαθήματα ηθικής αλλά και προσέγγιση στις διαπροσωπικές σχέσεις με το αντίθετο φύλλο. Το χάδι του έρωτα και το πόθο της επιθυμίας. Άντρες που στιγμάτισαν την ζωής, είτε ως έφηβη είτε ως φοιτήτρια στους δρόμους την περίοδο της εξέγερσης του πολυτεχνείου, με ποικίλες ιδεολογίες να πλάθουν την κρητική σκέψη της. Ένα τρένο, σταθμός στην ζωή της. Ένα ταξίδι εμπειριών. Εκπλήξεις και ανατροπές. Όμορφες στιγμές, αλλά σκοτεινές, ζοφερές αντιθέσεις. Κι το άλλο σου μισό αργεί να εμφανιστεί, επιλέγει να τον δρόμο των εμποδίων έως ότου κουρνιάσεις στην αγκάλη και βρεις θαλπωρή και ολοκλήρωση όλων των πόθων στο πρόσωπό του. Μια ευκαιρία μόνο για σένα!

Σημαντικό ρόλο παίζει η θέση της γυναίκας ως μητέρα, κόρη, σύζυγος και την αντιμετώπιση της κοινωνίας προς κρίσιμες αποφάσεις της. Κι αν ο κοινωνικός περίγυρος κλείνει τις πόρτες αλληλέγγυας και συμπαράστασης; Τελικά κατά πόσο συμπονούμε, κατά πόσο είμαστε συγκαταβατικοί σε αλλαγές; Στο βιβλίο σημειώνεται ο φόβος της μοναξιάς και η ολοκλήρωση της ύπαρξης μέσω της δημιουργίας. Η θερμή αγκάλη των τέκνων και τα λαμπερά χαμογελά τους ενώ η απώλειά τους, πόνος οξύς σαν μαχαιριά στην καρδιά.

Κάνουμε ένα ταξίδι στο χρόνο διευρύνοντας το υπόβαθρο και τις αντιλήψεις των χαρακτήρων και αναπολώντας οικείες στιγμές της παιδικότητας μας με τον παππού κι την γιαγιά στην Ελλάδα του χθες. Γέλια κι φωνές αντηχούν ευχάριστα στα αυτιά μας σαν οι μικροί μας φίλοι στροβιλίζονται σε ένα χαρούμενο κυνηγητό στις γωνιές της γειτονιάς.. Κι η εφηβεία καταφθάνει. Ο απογαλακτισμός σημαδεύει την καρδιά της μάνας. Η ανάληψη ευθυνών και η ωμότητα της πραγματικότητας, τα αδιέξοδα της καθημερινότητας βυθίζουν την ψυχολογία στο έρεβος. Στοιχειώνουν την βούληση με την μορφή της κατάθλιψης.

Χαστούκι της μοίρας η σκλήρυνση κατά πλάκας. Τα άκρα βαριά και ασήκωτα, οι σκέψεις του νου ταχύτατες. Οι αναγνώστες βιώνουν τα πρώτα συμπτώματα του πόνου και τις "σκοτοδίνες" της αρρώστιας καθώς τυλίγει στα δίχτυα της όλο της το κορμί. Ο τρόμος και ο πανικός γίνονται εχθροί μπρος στην ελπίδα για το αύριο. Καταγράφονται οι συνεχόμενες θεραπείες, η αντίδραση των μελλών της οικογενείας και ένα ψυχογραφικό ταξίδι που ξεκλειδώνει τις σκοτεινές θύρες του νου και αποκαλύπτει τα κίνητρα που πυροδότησαν τις εσφαλμένες επιλογές.

«Γεύση από νεράντζι», από την Άνιμα Εκδοτική. Ένα βιβλίο για όσους αντιμετωπίζουν παρόμοιες καταστάσεις και θέλουν να βρουν καταφύγιο ή να αφυπνίσουν συμπεριφορές. Για όσους θέλουν να αφουγκραστούν, να προβληματιστούν και ανατρέξουν στα γρανάζια της ανθρώπινης ψυχολογίας.

Βασιλική Μπούζα

Με λένε Βασιλική Μπούζα και κατοικώ στο Πέραμα του Πειραιά. Λατρεύω την φανταστική λογοτεχνία, κι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι είτε με ένα βιβλίο κι ένα στυλό στο χέρι. Οδεύω προς την έκδοση του πρώτου ολοκληρωμένου συγγραφικού έργου μου και έχω συμμετάσχει στις ανθολογίες: Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI, Σκοτάδι, Το ξύπνημα.

Διαβάστε περισσότερα