"Η Βασίλισσα του Αιγαίου" - Συμώνη Κατραμάδου

Γράφτηκε από την

 2Νέα κι όμορφη αριστοκράτισσα της Μυτιλήνης στην εποχή της Σαπφούς, η Φοίβη έχει ό,τι επιθυμεί. Όμως σύντομα θα χρειαστεί να παλέψει για όλα όσα έχει· με την κοινωνία, για τον σεβασμό και την περιουσία της· με τη θάλασσα, για την επιβίωση και την ευημερία. Τη μεγαλύτερη, όμως, μάχη θα τη δώσει με τον έρωτα που θα τη χτυπήσει σαν τρικυμία και θα την αφήσει ναυάγιο. Αλλά η θάλασσα, που της τα πήρε όλα, θα τη σπρώξει πάλι στην επιφάνεια και θα τη φέρει στο απάνεμο λιμάνι του ενός, μοναδικού έρωτα. Ένα ιστορικό μυθιστόρημα περιπλάνησης στο Αιγαίο σ' έναν αγώνα ωριμότητας. Η περιπέτεια της ψυχής στην αναζήτηση του συντρόφου της (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Μυτιλήνη, 7 αιώνας π.χ. Η Φοίβη, μία νεαρή κοπέλα, μένει χήρα μετά από τον σύντομο γάμο της, με τον Χάρμη. Μόνη και ελεύθερη πλέον, με μια μεγάλη περιουσία στις πλάτες της, αποφασίζει να διεκδικήσει την ζωή της και να βγει από τον γυναικωνίτη, όπου οι τάσεις της εποχής θέλουν κλεισμένη την γυναίκα. Με όπλα την εξυπνάδα, την θέληση και το πείσμα της, καταφέρνει να μετατρέψει το πολεμικό πλοίο του άντρα της, την Αταλάντα, σε εμπορικό και να ανοίξει πανιά, για άλλα λιμάνια. Στο πλάι της, από τα πρώτα κιόλας βήματα της, ο πατέρας της, που με τις συμβουλές και τα μαθήματα του, βοηθάει την Φοίβη, στις πρώτες εμπορικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Στο διάβα της θα εμφανιστούν εχθροί, αντίζηλοι, δυνατά πάθη μα και ένας ανυπέρβλητος έρωτας που θα ταράξει την ψυχή της.


Μέσα από το βιβλίο της κυρίας Κατραμάδου, παρακολουθούμε την πορεία μιας γυναίκας, που πάλεψε, απαίτησε και τελικά πήρε αυτό που της άξιζε, την ελευθερία της. Η Φοίβη, πάει κόντρα στις αντιλήψεις της εποχής εκείνης. Πάει κόντρα στην ίδια την κοινωνία, που θέλει μια γυναίκα μακριά από τα κοινά, από τα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα, μια γυναίκα που φροντίζει μόνο τα του οίκου της και της οικογένειας της. Κάνει το ένα τολμηρό βήμα μετά το άλλο. Διαχειρίζεται η ίδια την περιουσία της, ασχολείται με το εμπόριο και δεν διστάζει να ταξιδέψει και να αναζητήσει άλλους εμπορικούς προορισμούς, κάτι ανήκουστο για την εποχή εκείνη.


Μαζί με την επαγγελματική της δράση, θα την δούμε να παίρνει σημαντικές αποφάσεις για την ερωτική της ζωή. Αρνείται να ξαναπαντρευτεί και ανέχεται στωικά την διάκριση που υπάρχει ανάμεσα στις παντρεμένες και τις ανύπαντρες γυναίκες. Αδιαφορεί για τα κουτσομπολιά που υπάρχουν γύρω από το όνομα της και ζει την ζωή της όπως εκείνη την διάλεξε.


Καθώς η ροή του βιβλίου κυλάει, θα μπορέσετε να διακρίνεται την ωριμότητα της ηρωΐδας που πηγάζει μέσα από τις σκέψεις, τις απόψεις που ενστερνίζεται, τις αποφάσεις που παίρνει μπροστά από τα πιο σημαντικά διλήμματα της ζωής της.
Επίσης η συγγραφέας, μέσα από τα ταξίδια της Φοίβης και την συναναστροφή της με άλλες γυναίκες, μας παρουσιάζει την θέση της γυναίκας στις διάφορες πόλεις κράτη, όπου η Φοίβη επισκέπτεται, μα και τα δικαιώματα της.


Παράλληλα με τις αναφορές των πολιτικών εξελίξεων της εποχής εκείνης, η συγγραφέας καταφέρνει να μας παρασύρει σε ένα ιστορικό γαϊτανάκι, που όχι μόνο δεν κουράζει τον αναγνώστη, αλλά τον εισάγει στα ήθη κι έθιμα εκείνης της εποχής, στις αντιλήψεις και την καθημερινότητα των αρχαίων Ελλήνων.


Η Βασίλισσα του Αιγαίου, είναι ένα βιβλίο που θα σας παρασύρει σε ήρεμες και φουρτουνιασμένες θάλασσες. Σε θάλασσες βαμμένες με αίμα μα και έρωτα. Έναν έρωτα δυνατό, ανυπέρβλητο, από εκείνους που γίνονται ένα με την ψυχή και το είναι σου.
Ανοίξτε κι εσείς τα πανιά σας και ταξιδέψτε μαζί με την Φοίβη και την Αταλάντα της, στο Αιγαίο, σε ένα συγκλονιστικό ταξίδι αυτογνωσίας και αναζήτησης.

Χριστίνα Μιχελάκη

Ονομάζομαι Χριστίνα, όπως πολύ καλά βλέπετε και ζω στο όμορφο Ηράκλειο της Κρήτης. Είμαι σύζυγος και χαζομαμά. Αγαπάω πολύ την λογοτεχνία για αυτό όπου σταθώ και όπου βρεθώ, είμαι με ένα βιβλίο στο χέρι. Μην με ρωτήσετε ποιος είναι ο αγαπημένος μου συγγραφέας γιατί είναι πολλοί! Ως αθεράπευτη ονειροπόλα, πολλές φορές οι ιστορίες που παλεύουν μέσα στο κεφάλι μου με συνεπαίρνουν. Γι΄ αυτό και γω της γράφω δίνοντας τους πλήρη ελευθερία. Το πρώτο μου βιβλίο έχει τίτλο Τα Αστέρια Του Πεπρωμένου, ενώ άλλες συμμετοχές μου μπορείτε να βρείτε στις ανθολογίες, Το ξύπνημα, Σκοτάδι, Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI,που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Συμπαντικές διαδρομές, αλλά και στο site thebluez.gr.

Διαβάστε περισσότερα