Η Φλόγα της Ελεγκάντι - Χριστίνα Μ. Ψύλλα

Γράφτηκε από την

eleganti"Η φλόγα της Ελεγκάντι" είναι ένα βιβλίο που μου προκάλεσε ανάμικτα συναισθήματα, μιας κι απόλαυσα το αναγνωστικό κάλεσμα της Χριστίνας Ψύλλα. Αυτό σημαίνει πως βίωσα στο έπακρο τις συναισθηματικές μεταπτώσεις των πρωταγωνιστών και την κορύφωση τους κατά το περιπετειώδες ταξίδι στον κόσμο της Νημφαιάς Ακαδημίας.
   Τι αποζητά ένας αναγνώστης, ένα έργο που θα τον απορροφήσει και "το πνεύμα" του θα χαθεί νοερά στις σελίδες του. Σπόιλερ: Γεγονός που η συγγραφέας το πέτυχε καθώς η Ελίζ τηλεμεταφέρεται στα χνάρια ενός φανταστικού σύμπαντος  μακριά από την ασφυκτική καθημερινότητα.
   Και όσο η Ελίζ Γουάιτ καλείται να λύσει τον γρίφο της αυτογνωσίας κατά την αναζήτηση της ταυτότητας της, ο αναγνώστης έρχεται σε επαφή με μια γοητευτική περιήγηση στο παραμυθένιο συγκρότημα πυργίσκων, τους κανόνες λειτουργίας αλλά και τις αντιζηλίες της σχολικής αίθουσας. Φιλίες, έρωτες, πειράγματα, συγκρούσεις στην κοινότητα των σπουδαστών.. Ξεχωρίζουν η αινιγματική παρουσία του Στεφάν, η εκρηκτική Έμερλαιν, η ηλεκτροφόρα δύναμη της Αλίσια και ακόμη περισσότεροι ιδιόμορφοι χαρακτήρες με τα πάθη τους που το αναγνωστικό κοινό θα ανακαλύψει προσεχώς κατά την ανάγνωση του.
   Μαγικά ξόρκια, κλισέ και υπερφυσικές δυνάμεις που καλούνται να δαμάσουν οι σπουδαστές της ακαδημίας, μιας και είναι προικισμένοι με τις δυνάμεις της ύλης ή του νού. Σε αυτό το σημείο λάτρεψα τον τρόπο που η συγγραφέας παρουσιάζει με μικρές αλλά "to the point" εισηγήσεις κατά την ροή της εξέλιξης της πλοκής, τα σύνθετα μέρη που αποτελούν την κοσμοθεωρία, τις φυλές των μυθικών πλασμάτων και την γεωμορφολογία των τόπων κατοικίας τους (βοηθά εξαιρετικά ο εισαγωγικός χάρτης).
   Κι όσο η Ελίζ προσπαθεί να προσαρμοστεί στην νέα πραγματικότητα πέπλο μυστηρίου και σκοτεινά μυστικά καλύπτουν το ομιχλώδες  υποβάθρο της σχολής. Ανεξιχνίαστες επιθέσεις προσθέτουν νότες αγωνίας και ωθούν την ροή της εξέλιξης με ερωτήματα που η Ελίζ επιζητά να λύσει.
   Ο έρωτας ανεκπλήρωτος μοιάζει με καπρίτσιο, γεμάτος περιφρόνηση και προστριβές, ρομαντικά ανθίζει σαν λουλούδι, πάλλεται στην σκιώδη κυριαρχία της υποχρέωσης και δοκιμάζεται από ανατρεπτικές καταστάσεις.
   Ο ρόλος της Ελίζ εξελίσσεται ανά τα κεφάλαια, καθώς παλεύει με την αυτοκυριαρχία της μπρος στα εμπόδια  και τις μηχανορραφίες που συναντά. Παλεύει με την φλόγα μέσα της ώσπου τα διλήμματα και οι αποφάσεις που καλείται να πάρει γίνονται λαίλαπα σε ένα παιχνίδι σκιών όταν όλος ο κόσμος καταρρέει. Ποιοι είναι οι εχθροί και ποιοι οι πραγματικοί φίλοι;
   Η γραφή σου κόβει την ανάσα! Καλοδουλεμένο κείμενο, δραματικός ενεστώτας, ευφάνταστες σκηνές. Ειδικά από το δεύτερο μέρος του βιβλίου κυριαρχούν έντονες στιγμές δράσης  και αληθοφανείς περιγραφές με παραμυθένιο άρωμα κατά τις απεικονίσεις των "μαγικών" στιγμών. Επίσης προσεγμένη σελιδοποίηση, τιτλοφόρηση και αναπαραστάσεις κατά τα κεφάλαια που δίνουν θερικό εικαστικό πρόσημο στην συνολική παρουσίαση του συγγραφικού έργου
   Κατάλληλο για όλους τους λάτρεις του φανταστικού και ειδικά όσους αγαπούν την  Young Adult λογοτεχνία. Κυρίαρχο συστατικό του βιβλίου η φαντασία, πολεμικές αρένες, μυστικά περάσματα ανεξαρτήτως χωροχρόνου, πόλεις νεραιδοστολισμένες. Δαιμονικά πλάσματα κρύβονται πίσω από σκοτεινά φυλλώματα ενώ από χρυσά οι ανάσες των νεκρών ζωντανεύουν, υπέρλαμπρα ξωτικά γέννημα από το πυρ ενός αρχέγονου ηφαιστείου, σπηλιές γεμάτες μύθους κι θρύλους κλπ ..
   Ποια είναι η φλόγα της Ελεγκάντι και τη ρόλο παίζει η πρωταγωνίστρια; Δεν έχετε παρά να το ανακαλύψετε..

   Καλοτάξιδο και πάντα επιτυχίες!

Βασιλική Μπούζα

Με λένε Βασιλική Μπούζα και κατοικώ στο Πέραμα του Πειραιά. Λατρεύω την φανταστική λογοτεχνία, κι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι είτε με ένα βιβλίο κι ένα στυλό στο χέρι. Οδεύω προς την έκδοση του πρώτου ολοκληρωμένου συγγραφικού έργου μου και έχω συμμετάσχει στις ανθολογίες: Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI, Σκοτάδι, Το ξύπνημα.

Διαβάστε περισσότερα

Τελευταία άρθρα από τον/την Βασιλική Μπούζα