h kremala daniel coleΈχουν περάσει 18 μήνες μετά την πολύκροτη υπόθεση της Μαριονέτας και η ντεντέκτιβ Έμιλι Μπάξτερ προσπαθεί να συνέλθει από τις πληγές της. Ακροβατεί ανάμεσα στα δικά της λάθη και την εξαφάνιση του συναδέλφου και φίλου της, Γουίλιαμ «Γουλφ» Φοκς. Και ενώ όλα μέσα της ισοροπούν σε τεντωμένο σχοινί, ενώ η ίδια προσπαθεί να ισοροπήσει τα φαντάσματα μεσα της με τον Τόμας, τη σχέση της εδώ και μερικούς μήνες, ένα πτώμα με τη λέξη «ΜΑΡΙΟΝΕΤΑ» έρχεται να ανατρέψει τα πάντα στη ζωή της. Η υπόθεση γίνεται ακόμα πιο περίπλοκη όταν μαθαίνει ότι στην άλλη άκρη του Ατλαντικού πριν το πτώμα με τη λέξη «ΜΑΡΙΟΝΕΤΑ», έχει ανακαλυφθεί ένα πτώμα κρεμασμένο από τη γέφυρα του Μπρούκλιν με τη λέξη «ΔΟΛΩΜΑ».

Και εκεί που προσπαθεί να αποδεσμευτεί από όλα αυτά, εκεί που προσπαθεί να μείνει μακριά από την καινούργια υπόθεση, έρχεται η Βανίτα, η προϊσταμένη της, και της αναθέτει την υπόθεση, η οποία όπως φαίνεται έχει διπλή διαδρομή … Αγγλία – Αμερική … Δύο Ήπειροι … Ένας ωκεανός … Ένας δολοφόνος!

Και το μαρτύριό της δεν θα τελειώσει εδώ. Η Μπάξτερ θα αναγκαστεί να συνεργαστεί με την ομάδα έρευνας της Νέας Υόρκης, και κατά συνέπεια και με το FBI και τη CIA. Ταξιδεύει στην Αμερική, γνωρίζει τους νέους, καχύποπτους συνεργάτες της και το κυνήγι του δολοφόνου ξεκινά. Σε κάθε πτώμα στην Αμερική αντιστοιχεί και ένα πτώμα στο Λονδίνο. Σε κάθε επίθεση στην Αμερική αναμένουν και μία επίθεση στο Λονδίνο. Και κάθε φορά που ανακαλύπτουν έναν ύποπτο, κάτι συμβαίνει και χάνουν κάθε σημαντικό, αποδεικτικό στοιχείο. Ο δολοφόνος βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά. Και τα πτώματα αυξάνονται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Η Μπάξτερ νοιώθει όσο ποτέ άλλοτε την απουσία του Φοκς και τα ύπουλα πισοχτυπήματα των συναδέλφων της. Μοναδική της σανίδα υποστήριξης ο ειδικός πράκτορας Ρους, ο οποίος είναι διατεθιμένος να θυσιαστεί προκειμένου να βρεθεί ο δολοφόνος. Και ο Έντμοντς, ο συνάδελφός της, ο οποίος θα ρισκάρει τη θέση του για χάρη της. 

Τι σχέση έχει ο δολοφόνος με την «ΜΑΡΙΟΝΕΤΑ»; Σε ποιον απευθύνεται η λέξη «ΔΟΛΩΜΑ»; Ποιος κινεί τα νήματα; Ποιος έχει τόση δύναμη ώστε να επηρεάζει και να κάνει ό,τι θέλει τους ακολούθους του; Θα καταφέρουν να σταματήσουν τον δολοφόνο; Θα καταφέρουν να σταματήσουν το λουτρό αίματος; Και με τι τίμημα θα γίνουν όλα αυτά;

Τελικά …«Από πού πάνε στην κόλαση; Και αν υπάρχει Θεός; Και αν υπάρχει Παράδεισος; Και αν υπάρχει Κόλαση; Και αν … αν … είμαστε όλοι ήδη εκεί;» (οπισθόφυλλο).

Ο Daniel Cole με την Κρεμάλα συνεχίζει την ιστορία της Μαριονέτας και μας καθηλώνει για άλλη μία φορά. Καταιγιστικό, γεμάτο δράση, σκηνές που σε ανατριχιάζουν, και πρωταγωνιστές που έρχονται αντιμέτωποι όχι με μόνο με τον μανιακό δολοφόνο, αλλά και με τους δικούς τους προσωπικούς δαίμονες, «Η Κρεμάλα» έρχεται να γεμίσει αγωνία τις μέρες μας. Οι σκηνές τρομοκρατικών επιθέσεων είναι τόσο ζωντανές, που νομίζεις ότι βρίσκεσαι ανάμεσα στα θύματα. Μέσα από την τρέλα ενός παράφρονα και με φόντο τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο το 2005 (Συντονισμένες, βομβιστικές επιθέσεις από μουσουλμάνους Βρετανούς, στο Μετρό του Λονδίνου και σε ένα λεωφορείο, αντίδραση στην εμπλοκή της Αγγλίας στον Πόλεμο του Ιράκ. Από τις επιθέσεις σκοτώθηκαν 56 άτομα – ανάμεσά τους και οι 4 δράστες - και τραυματίστηκαν άλλοι 700) ο Cole δείχνει με τον πιο γλαφυρό τρόπο τις επιπτώσεις του θρησκευτικού, πολιτικού κ.α. φανατισμού. Ο άνθρωπος στην ανάγκη του να πιστέψει κάπου, να πιαστεί από κάπου, δέχεται άκριτα ό,τι του προσφέρουν. Και δεν διστάζει να φτάσει μέχρι το θάνατο για χάρη μιας ιδέας, ενός προσώπου, ενός ηγέτη. Η χειραγώγηση, από όπου κι αν προέρχεται – είτε από την κυβέρνηση, είτε από τον Τύπο, είτε από θρησκευτικούς ηγέτες, είτε από το οικογενειακό περιβάλλον – αποτελεί το χειρότερο μέσο εκμετάλλευσης και οδηγεί συνήθως στην καταστροφή.

Μέσα από την «Κρεμάλα» ο Cole θίγει τα μεγαλύτερα προβλήματα της εποχής μας και μας δείχνει τόσο την καταστροφική δύναμη της τυφλής προσκόλλησης σε ιδέες και ανθρώπους, όσο και πόσο η βίαιη απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου επηρεάζει την ψυχολογία μας και αλλάζει τον τρόπο σκέψης μας και τη στάση μας απέναντι στη ζωή. Μέσα από την Μπάξτερ, τον Ρους, τη Βανίτα, μέσα από τον τρόπο ζωή τους, τον πόνο τους, τη δράση τους, τις αδυναμίες τους, τις πληγές και τα τραύματά τους, μας δείχνει πώς επηρεάζεται η συμπεριφορά τους, η στάση τους απέναντι στη ζωή και πώς δικαιολογούνται οι μετέπειτα πράξεις τους.

Έντονα ψυχολογικό, έντονα δραματικό, έντονα καταιγιστικό σε σημείο που δεν προλαβαίνεις να συνέλθεις από τις επιθέσεις, με ραγδαίες εξελίξεις και σκηνές σοκαριστικές, «Η Κρεμάλα» σας υπόσχεται ένα συνταρακτικό ταξίδι στους δρόμους της τρομοκρατίας και της παράνοιας.

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα