Ιδανική γυναίκα με παρενέργειες - Amelie Fried

Γράφτηκε από την

idanikiginekaΑλήθεια έχετε σκεφτεί ποτέ μία γυναίκα θεωρείται ιδανική;

Οι απόψεις διίστανται ανάλογα με το φύλο την ηλικία και φυσικά την “οριοθέτηση” των ιδανικών προσδοκιών της κοινωνίας ανά γεωγραφική περιοχή του κόσμου.

Το όνειρο της επιτυχημένης καριερίστας...εργασιομανούς μέχρι το κόκκαλο ζήλεψαν πολλές και μόχθησαν για να αποκτήσουν.  Άλλωστε τόσοι αγώνες πραγματοποιήθηκαν τόσο για τα δικαιώματα στην αγορά εργασίας αλλά και την απελευθέρωση του γυναικειου φύλλου.  Δυστυχώς αυτή τη στιγμή τουλάχιστον στην Ελλάδα έχει επιτευχθεί η φορολόγηση δύο τόμων (ζευγάρι) με το μισθό ενός.

Το βιβλίο μας μάς ταξιδεύει στην άνετη πλουσια κοινωνική  ζωή της Κόρα Σίλβαν, η οποία αντικατοπτρίζει την αψεγάδιαστη εικόνα του παραπάνου προτύπου, η οποία γεμίζει ρωγμές ετοιμάζεται να ραγίσει κατά τα 30 γενέθλιά της. Δημοφιλής, με άριστες επικοινωνιακές δεξιότητες κι οικονομική άνεση για ταξίδια αλλά τόσο μοναχική ώρες- ώρες. Ζει εγκλωβισμένη στη “μνήμη” του έρωτα “Φλοριάν”. Σε μια ουσιαστικά τελειωμένη σχέση που φθείρεται με την πάροδο του χρόνου και  απλά μετατρέπεται σε όργανο απόλαυσης κι εκστατικής ηδονής.Ουκ ολίγες περιπτώσεις έχουν παρουσιαστεί, καθως δυνατές γυναίκες στην προσπαθεια να αγκυστρωθούν σε μία στάλα αγάπης ζητώντας λιγη ζεστασιά. Παρόλα αυτά δεν της λείπουν οι εραστές για την ικανοποίηση των παθών της σάρκας αλλα και η σπατάλη χρημάτων μπρος την επούλωση των πληγωμένων συναισθηματικών αναγκών της.

Η μητρότητα αποτελεί θείο δώρο.  Τι γίνεται όμως όταν δεν έχει προετοιμαστεί το έδαφος μπρος στα νεα δεδομένα;  Μια ξαφνική ανακοίνωση ανατρέπει τα πάντα. Πώς θα είναι η καθημερινότητα της Κόρα από δω και μπρος; Οι ξέγνοιαστες στιγμές της ανεμελιάς,της ξέφρενης διασκέδαση κι απόλυτης ελευθερίας; Μήπως πλησιάζει τέλος; Μήπως δεν αποτελεί ακόμη μια ρωγμή; Μια παρενέργεια στο βάθρο της απόλυτης επιτυχίας; Κι αν οι κόποι κι οι στερήσεις της πήγαν χαμένοι ώστε να εγκλωβιστεί στο ρόλο της μάνας; Οι σκανδαλιές, τα κλάματα, οι πάνες κι τα μπιμπερό, πονοκέφαλος.

Η προδοσία του έρωτα κάνει την εμφάνισή της σε διάφορες μορφές καθώς κι οι ανθρώπινες συναναστροφές. Πέρα από το καυστικό χιούμορ της Ούλι,τις μικροπρεπεις συγκρούσεις της Χέλα, η φιλική αγάπη μετατρέπει σε στοργική ανακούφιση και στήριγμα. Η ερωτική απογοήτευση αποτελεί έναυσμα να ορθοποδήσει η έγκυος ως μονογονεϊκη οικογένεια, η Κόρα της αρωγος στο νεο της ταξίδι. Ένα ταξίδι μυασμένο από παρενέργειες, το οποίο ωθεί την κόρα να δαμάσει την σκανδαλώδη αρνηση της και να την οδηγήσει στο να ενστερνιστεί την καθημερινότητα της μητρότητας.

Απωθημένα κι ανασφάλειες της παιδικής ηλικίας βγαίνουν στην επιφάνεια ώστε να εξηγήσουν στο αναγνωστικό κοινό τα βαθύτερα σημεία του χαρακτήρα της πρωταγωνίστριας. Η Κόρα αναζητά τον τέλειο άντρα. Όμως οι περισσότεροι εραστές είναι “κούφιοι”. Αποδεικνύεται πως τα ψυχικά χαρίσματα υπηρετούν τους μηχανισμούς της εσωτερικής αναζήτησης στην εύρεση του κατάλληλου συντρόφου. Η εγκράτεια, η αυτογνωσία κι η ευαισθησια αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα.Η καλοσύνη κι η συναισθηματική προσέγγιση καταλαγιάζουν τους φόβους της. Φόβους που ο ίδιος ο πράος Ιβαν κουβαλάει στις πλάτες του κι δεν διστάζει να τους αντμετωπίσει πλαι της.. Μπρος τις καμπάνιες και διαφημιστικά στο σκληρό ανταγωνισμό της απαιτητικής αγοράς μια κοινή εμπειρία θα προσγειώσει την Κόρα στην πραγματικότητα πίσω από το λαμπερό κόσμο των φώτων και των τηλεοπτικών προγραμμάτων. Αναλαμβάνει να φέρει  εις πέρας ένα προσωπικό στοίχημα με σκοπο το κοινό καλό. Το αίσθημα της ευαισθησίας θα συνταράξει τις χορδές της και βήμα βήμα την φορά τα παιδικά χαμόγελα θα ανοίξουν όχι μονο το παράθυρο της ψυχης αλλά και της αγκαλιάς της.

Φυσικά στο βιβλίο δε λείπουν οι επισκέψεις σε κοσμοπολίτικα καφέ, μπαρ, δεξιώσεις, γκαλά, δημοπρασίες, τηλεοπτικοί σταθμοί κλπ. Μου θύμισε  Sex and the City με τη “εκεντρική” παρέα και τις συγκρούσεις της, το χιουμοριστικά σχόλια και την καυστική κριτική ικανότητα της.

Βασιλική Μπούζα

Με λένε Βασιλική Μπούζα και κατοικώ στο Πέραμα του Πειραιά. Λατρεύω την φανταστική λογοτεχνία, κι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι είτε με ένα βιβλίο κι ένα στυλό στο χέρι. Οδεύω προς την έκδοση του πρώτου ολοκληρωμένου συγγραφικού έργου μου και έχω συμμετάσχει στις ανθολογίες: Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI, Σκοτάδι, Το ξύπνημα.

Διαβάστε περισσότερα