Με λίγη τύχη (Τομ Γκέιτς) - Liz Pichon

Γράφτηκε από την

me ligh tyxh tom gkeitsH χαρά μου δεν περιγράφηκε μόλις παρέλαβα την έβδομη περιπέτεια «Με λίγη τύχη» του παγκόσμιου εκδοτικού φαινόμενου «Τομ ΓκεΪτς» από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. Λατρεύω τα βιβλία με κόμικ ύφος κι αμέσως οι σκανδαλιάρικες γραμματοσειρές και τα χιουμοριστικά σκίτσα που κοσμούν το κείμενο δίνοντας έμφαση, απορρόφησαν το ενδιαφέρον μου.

  Ένα κομμάτι σπάγκος δίνει το δημιουργικό έναυσμα για την έναρξη μιας ρεαλιστικής ξεκαρδιστικής ιστορίας, όπου οι περισσότεροι έφηβοι θα μπορούσαν να ταυτιστούν στο πρόσωπο του νεαρού πρωταγωνιστή μιας και το βιβλίο εκφράζει τις ανησυχίες και την συναισθηματική διέγερση μπρος στην καθημερινή ρουτίνα. Διασκεδαστικές οικογενειακές καταστάσεις, σχολικές ίντριγκες, παιδαριώδεις σκανταλιές στροβιλίζονται στον κυκλώνα τoυ μουσικού πενταγράμμου αντί για νότες καραμελογκοφρέντες. 

  Γραφή κειμένου απλή, κατανοητή, ευκολοχώνευτη σε απόδοση της Χαράς Γιαννακοπούλου. Τονίζοντας με εντυπωσιακά σχήματα έμφαση σε επιθετικούς προσδιορισμούς διευρύνοντας την φαντασία. Επιρρήματα και συνδέσμους, τα οποία εμπλουτίζουν άριστα την Ελληνική γλώσσα. Η ροή της αφήγησης κινηματογραφική ως καταγραφή ημερήσιων γεγονότων σαν μικρά διηγήματα να απαρτίζουν την δομή της αλλά και κουμπώνει άψογα μια νέα αυτοτελή ιστορία μέσα στην κεντρική εξέλιξη της πλοκής

 Μέσα από την δημιουργία της Liz Pichon οι αναγνώστες μυούνται στo πρότυπο χαρακτήρα του «Τομ ΓκεΪτς» σαν δέχεται τα ατίθασα ερεθίσματα καθώς ανακαλύπτει τον κόσμο. Λατρεύω που διαβάζω τις σκέψεις-αντιδράσεις του Tομ στις επιπλήξεις της μητέρας του.  Ο περιορισμός παρακολούθησης της τηλεόρασης έρχεται αντιμέτωπος με την έμμεση επαφή της φύσης και το γειτονικό πάρκο όπου καλείται να πετάξει ο αυτοσχέδιος χαρταετός του Τομ και του πατέρα του στο απαλό αεράκι.. Η γκρινιάρα αδερφή Ντίλια με αλλεργία στα κουταβάκια, απωθεί το όνειρο του Τομ να αποκτήσει ένα σκύλο. Κι πιστέψτε με ο αδελφός της καιροφυλακτεί με τον κολλητό του Ντέρεκ να της προκαλέσει εκνευρισμό. Γνωρίστε τον υπερόπτη Μάρκους Μελντρόυ να αντιμετωπίζει περιφρονητικά τον Τομ προκαλώντας του προβλήματα.  Tον άτακτο Ρότζερ, γάτο της αντιπαθητικής γειτόνισσας και συμμαθήτριας Τζουν να μπλέκει σε "διαβολιές". Κι όμως ήρθε η Εβδομάδα νέων εμπειριών, η περίοδος όπου οι μαθητές καταπιάνονται νέες δημιουργικές ασχολίες(και επιθεωρητές καραδοκούν στους διαδρόμους του σχολείου. Αργοπορία, αλλεπάλληλα ατυχές συμβάντα, κωμικά εξωγήινα σκίτσα προκαλούν πανικό. Κι μέσα σε αυτόν τον τρελό κυκλώνα το συγκρότημα του Τομ , "DOGZOMBIES" καλείται να λάβει μέρος στο μουσικό διαγωνισμό «Μάχη των συγκροτημάτων». Ευχάριστες εκπλήξεις προκαλούν απολαυστικές ανατροπές ! 

  Κατάλληλο για όλες τις ηλικίες από 9+! Οι έφηβοι θα λατρέψουν το βιβλίο ως διέξοδο διαφυγής από τα σχολικούς τόμους διδασκαλίας μιας κι αποτελεί ευχάριστο τρόπο διεύρυνσης των πνευματικών οριζόντων και κριτικής σκέψης ! Όσο για εσάς τους μεγαλύτερους κάντε ένα διάλειμμα από τα πολυσέλιδα μυθιστορήματα και γίνετε για λίγο παιδί.

Βασιλική Μπούζα

Με λένε Βασιλική Μπούζα και κατοικώ στο Πέραμα του Πειραιά. Λατρεύω την φανταστική λογοτεχνία, κι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι είτε με ένα βιβλίο κι ένα στυλό στο χέρι. Οδεύω προς την έκδοση του πρώτου ολοκληρωμένου συγγραφικού έργου μου και έχω συμμετάσχει στις ανθολογίες: Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI, Σκοτάδι, Το ξύπνημα.

Διαβάστε περισσότερα