META APO SENA 1Τελείωσα με ένα μεγάλο γιατί το βιβλίο Πριν Έρθεις Εσύ. Με το ίδιο γιατί και με το ίδιο παράπονο ξεκίνησα και την συνέχεια της ιστορίας με τίτλο, Μετά Από Σένα. Η συγγραφέας είχε δίκιο. Η ιστορία της Λου δεν είχε τελειώσει. Είχε ακόμα πολλά να πει, να ζήσει, να νιώσει. Και έτσι ακριβώς έγινε.

Το ξεκίνημα του βιβλίου βρίσκει την Λου, δύο χρόνια μετά τον θάνατο του Γουίλ, συναισθηματικά διαλυμένη. Η απουσία του από την ζωή της είναι αβάσταχτη για αυτόν τον λόγο το έχει βάλει κάτω. Αφήνει την ζωή και τα όνειρα της στάσιμα και έπειτα από μερικά ταξίδια στην Ευρώπη πιάνει δουλειά σε ένα μπαρ, απέναντι από το αεροδρόμιο. Ένα βράδυ, αφού έχει επιστρέψει από την δουλειά, η Λου μεθυσμένη, ανεβαίνει στην ταράτσα της πολυκατοικίας όπου μένει και αρχίζει να εκτοξεύει απειλές προς στον ουρανό και όπως πιστεύει και στον Γουίλ. Και τότε πέφτει. Και τραυματίζεται.

Το ατύχημα της κινητοποιεί τους ανθρώπους γύρω της που την αγαπάνε. Γίνεται αφορμή για να αλλάξει η ζωή της Λου, ακόμα μία φορά και να έρθουν τα πάνω κάτω. Οι γονείς της, την αναγκάζουν να γραφτεί σε μία ομάδα υποστήριξης πένθους και εκεί θα βρει ίσως, το κουράγιο να ξεπεράσει την απώλεια. Αλλά και πολύ περισσότερα. Ένα αναπάντεχο άτομο εισβάλει στον κόσμο της και η Λου μάχεται ψυχή τε και σώματι για να το βοηθήσει. Κάπου εκεί όμως, βρίσκεται και ο Σαμ, ένας άντρας που θα σημαδέψει την ψυχή της, για μία τελευταία φορά. 

Θα αρχίσω πρώτα από τα καλά της ιστορίας. Όπως σας είπα και στην αρχή η ιστορία της Λου, δεν είχε τελειώσει ακόμα. Μπορεί καλώς ή κακώς ο Γουίλ να έφυγε από την ζωή της, όμως εκείνη είχε πολλά να δώσει. Στην αρχή του βιβλίου και μέχρι την μέση σχεδόν, ίσως και λίγο παραπάνω, η ηρωίδα μας είναι τσακισμένη. Έχει χάσει τον άνθρωπο που αγαπάει, έχει πληγωθεί από την εγωιστική συμπεριφορά του, κανείς δεν μπορεί να την καταλάβει, αλλά και εκείνη δεν έχει ξεσπάσει ακόμα τον θυμό και την λύπη που νιώθει από την απώλεια του Γουίλ. Λειτουργεί μηχανικά, σαν ρομπότ, κάνοντας μόνο τα απαραίτητα που πρέπει, για να συνεχίσει να ζει κάθε μέρα, όσο και αν αυτό την πονάει.

Θα μου πείτε βέβαια, γιατί αυτό είναι καλό; αλλά θα σας εξηγήσω παρακάτω. Τα συναισθήματα της Λου, αλλά και η ίδια έχουν πάρει την κάτω βόλτα. Και τότε έρχεται το ξαφνικό ατύχημα της. Γυρίζει πίσω στο σπίτι και για λίγο νιώθει την ζεστασιά των δικών της ανθρώπων που της είχε λείψει. Όμως η Λου θέλει την ησυχία της. Δεν θέλει κανένα να την πιέζει να πάει παρακάτω, να κοιτάξει το μέλλον της, να κάνει έστω κάτι με την ζωή της. Για αυτό επιστρέφει πίσω στην μοναξιά της.

Η Λίλι, ένα έφηβο εκρηκτικό κορίτσι, εισβάλει στη ρουτίνα της Λου με το ζόρι. Η ηρωίδα μας, αγκιστρώνεται πάνω σε αυτό το προβληματικό παιδί, αφού η Λίλι αποτελεί έναν σύνδεσμο με το παρελθόν και κυρίως με τον αγαπημένο της Γουίλ. Η Λίλι όμως δεν είναι το μόνο άτομο που κάνει την εμφάνιση του. Ο Σαμ, την γοητεύει με το παρουσιαστικό του, με τον ήρεμο χαρακτήρα του, με το τσαγανό του, αλλά και με την ασφάλεια που νιώθει κάθε φορά που η Λου βρίσκεται κοντά του. Νιώθουν έντονη έλξη μεταξύ τους και παραδίδονται σε αυτήν. Η Λου ίσως και να έχει βρει το ιδανικό ταίρι, παρόλα αυτά οι αναμνήσεις από τον Γουίλ και τα προβλήματα της Λίλι θα την απασχολήσουν σε ολόκληρο σχεδόν το βιβλίο.

Η συγγραφέας συνεχίζει την ιστορία και μαγνητίζει το ενδιαφέρον του αναγνώστη από τις πρώτες κιόλας σελίδες. Οι αστείες ατάκες, τα ευτράπελα, οι αλλεπάλληλες εξελίξεις και τα συνεχή απρόοπτα γεγονότα δίνουν και παίρνουν. Το βιβλίο δεν σε κουράζει. Αντιθέτως ο αναγνώστης περνάει ευχάριστα, συγκινείται και στο τέλος δικαιώνεται. Προσωπικά το είχα μεγάλο παράπονο που η Λου έμεινε μόνη αλλά τουλάχιστον αυτό η συγγραφέας κάπως καταφέρνει να το φτιάξει αυτό.

Και πάμε τώρα στα κακά. Καθ΄ όλη την διάρκεια της ανάγνωσης, ένιωθα ένα κενό πάνω από τις σελίδες. Κάτι έλειπε και ήταν αρκετά εμφανές. Η απουσία του Γουίλ ήταν αισθητή. Είχα δεθεί τόσο πολύ με τον συγκεκριμένο ήρωα, με τον τρόπο που έβγαζε τον καλύτερο εαυτό της Λου, που γνώριζα από πριν ότι το δεύτερο βιβλίο δεν θα με συνάρπαζε όπως το πρώτο. Όχι γιατί δεν ήταν καλό, ήταν πολύ καλό, αλλά γιατί έλειπε εκείνος. Μου έλειψε η χημεία που είχαν οι δύο τους. Το πως την τσιγκλούσε, μου έλειψε ο σαρκασμός και η ειρωνεία του, μου έλειψε η παλιά Λου, με τα τρελά φορέματα και τις τρελές ιδέες, μου έλειψε πάρα πολύ ο τρόπος που συμπλήρωναν ο ένας τον άλλον και αυτό το βαθύ συναίσθημα πως υπήρχε κάτι παραπάνω, κάτι περισσότερο για αυτούς τους δύο που δυστυχώς δεν κατάφεραν να το ζήσουν. Κυριολεκτικά μου έλειψε όλο εκείνο το δραματικό στοιχείο που με έκανε να κλαίω με μαύρο δάκρυ πάνω από τις σελίδες του πρώτου βιβλίου. Επίσης, ο χαρακτήρας του Σαμ δεν με έπεισε και τόσο. Δεν μου έκανε το κλικ. Θα ήθελα να μάθω περισσότερα για εκείνον, από όσα μας λέει η συγγραφέας, θα ήθελα να προσπαθήσει να μου αποδείξει περισσότερο πως αυτός ο άντρας θα είναι το λιμάνι της Λου. Αλλά και πάλι, όλα αυτά είναι το πως ένιωσα εγώ. Κάπου μέσα μου πιστεύω πως θα απολάμβανα περισσότερο το Μετά Από Σένα, αν αγνοούσα την ύπαρξη του πρώτου βιβλίου. Παρόλα αυτά, σε όσους έχουν διαβάσει το πρώτο βιβλίο και σε όσους δεν το έχουν κάνει, σας το προτείνω. Θα περάσετε ευχάριστα μαζί του, θα συγκινηθείτε, θα βουρκώσετε, αλλά σας εγγυώμαι ότι θα γελάσετε σίγουρα!

Χριστίνα Μιχελάκη

Ονομάζομαι Χριστίνα, όπως πολύ καλά βλέπετε και ζω στο όμορφο Ηράκλειο της Κρήτης. Είμαι σύζυγος και χαζομαμά. Αγαπάω πολύ την λογοτεχνία για αυτό όπου σταθώ και όπου βρεθώ, είμαι με ένα βιβλίο στο χέρι. Μην με ρωτήσετε ποιος είναι ο αγαπημένος μου συγγραφέας γιατί είναι πολλοί! Ως αθεράπευτη ονειροπόλα, πολλές φορές οι ιστορίες που παλεύουν μέσα στο κεφάλι μου με συνεπαίρνουν. Γι΄ αυτό και γω της γράφω δίνοντας τους πλήρη ελευθερία. Το πρώτο μου βιβλίο έχει τίτλο Τα Αστέρια Του Πεπρωμένου, ενώ άλλες συμμετοχές μου μπορείτε να βρείτε στις ανθολογίες, Το ξύπνημα, Σκοτάδι, Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI,που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Συμπαντικές διαδρομές, αλλά και στο site thebluez.gr.

Διαβάστε περισσότερα