Μία Προσευχή για τα Παλιά Ασήμια - Μαίρη Κόντζογλου

Γράφτηκε από την

mia proseyxi gia ta palia asimia mairi kontzoglouΚαι το ταξίδι της Έλσας και του Άλεξ συνεχίζεται… Η Καππαδοκία τους έχει στην αγκαλιά της, για να τους προσφέρει τη λύτρωση που τόσο πολύ αναζητούν και οι δύο… «Μία Προσευχή για τα Παλιά Ασήμια» και η Έλσα συνεχίζει να ψάχνει τις ρίζες της και μαθαίνει, μαζί με εμάς, την ιστορία της οικογένειάς της. Μαζί της και ο Άλεξ, ο οποίος ψάχνει κι αυτός τις δικές του ρίζες. Και οι δύο περπατάνε σε έναν τόπο γεμάτο ιστορία… Έναν τόπο ο οποίος ξεπηδά μπροστά μας μέσα από τη μαγική πένα της κυρίας Κόντζογλου…

Ο Μποδοσάκης, η Σεβαστή, η Ελισάβετ, οι γονείς Χατζηαβράμογλου, ο Ιορδάνης, ο Έλμερ, ο Όμερ … όλοι οι πρωταγωνιστές αρχίζουν να ξετυλίγονται σιγά – σιγά μπροστά μας και οι τραγικές τους ιστορίες να μας παρασέρνουν σε ένα ταξίδι νοσταλγίας και πόνου. Η Σεβαστή και η Ελισάβετ τραγικές φιγούρες, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα δεινά και η ανταλλαγή των πληθυσμών έρχεται να τις αποτελειώσει. Μέχρι τέλους θα αγωνισθούν για να περισώσουν ό,τι μπορούν από την άλλοτε ευυπόληπτη οικογένεια Χατζηαβράμογλου. Ο διωγμός θα τις συντρίψει. Ωστόσο, παρά τον πόνο η Σεβαστή θα σταθεί στα πόδια της και θα ξεκινήσει από την αρχή σε μία νέα πατρίδα. Η Ελισάβετ θα αφιερωθεί σε ό,τι έχει πιο ιερό, ο Ιορδάνης – νόθος γιος του παππού Χατζηαβράμογλου – θα θερίσει τις ζωές αυτών που θεωρεί ότι του στέρησαν τη ζωή που δικαιούνταν, ο Έλμερ θα ακολουθήσει τον δρόμο της ευθύνης, αλλά πάντα στο μυαλό του θα είναι η Σεβαστή, ο Όμερ για άλλη μία φορά θα αντιμετωπίσει τον τρόμο και θα βρεθεί από την ασφάλεια του τόπου του σε ένα άγνωστο μέρος το οποίο υποτίθεται είναι η πατρίδα του… Όλοι αυτοί πλαισιώνουν την Έλσα του σήμερα … Φαντάσματα του χτες, που τώρα αρχίζουν και παίρνουν τον ρόλο τους μέσα στην ιστορία και θα οδηγήσουν την Έλσα στη λύτρωση της ψυχής της.

Και έρχεται όταν φτάνει μπροστά στο αρχοντικό της οικογένειας Χατζηαβράμογλου. Εδώ πραγματικά η γραφή της κυρίας Κόντζογλου σε συνεπαίρνει. Είναι από τις λίγες φορές που οι λέξεις μου μετέδωσαν τόσα έντονα συναισθήματα. Είναι από τις λίγες φορές που οι λέξεις όντως μου μιλούσαν. Έντονη και ζωντανή περιγραφή … το αρχοντικό πρόβαλε μπροστά μου και η Έλσα στεκόταν διστακτικά και συναισθηματικά συντετριμμένη μπροστά στα ερείπια. Θα τολμούσα να πω ότι είναι από τις πιο δυνατές σκηνές του βιβλίου.

Και, όπως και στο πρώτο βιβλίο, έτσι και εδώ η Ιστορία δένει καταπληκτικά με την μυθοπλασία. Και δεν μπορεί κανείς να μην θαυμάσει τον τρόπο που δένει η συγγραφέας τα ιστορικά στοιχεία, τις πληροφορίες για τα μνημεία της Καππαδοκίας και του Πόντου, χωρίς να πει «ααα, πληροφορίες από εγκυκλοπαίδεια». Αντιθέτως, όλα είναι προσαρμοσμένα μέσα στην ιστορία, έτσι ώστε να θεωρούνται απαραίτητα. Βέβαια, υπάρχουν αρκετές επαναλήψεις, ή σημεία που ίσως θεωρηθούν «περιττά». Επίσης, μπορεί κάποια στιγμή να κουραστείς και να αφήσεις το βιβλίο λίγο στην άκρη, αλλά αν αποκοπείς από όλα αυτά και επικεντρωθείς στην ουσία της ιστορίας …τότε θα καταλάβεις ότι μπροστά σου έχεις τη συνέχεια μίας κατάθεσης ψυχής των πρωταγωνιστών… Μία κατάθεση ψυχής που πάει «Πέρα από τα Παλιά Ασήμια» …

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα