Ο πιο γλυκός ύπνος - Γιάννης Πέτρου

Γράφτηκε από την
Η φυλακή μπορεί να σε αλλάξει; Ο εγκλεισμός σε ένα σωφρονιστικό ίδρυμα για ένα έγκλημα που δεν o pio glikos ypnos petroyδιέπραξες μπορεί να σε κάνει «άλλο» άνθρωπο; Και αν έχεις και μία δυσμορφική μορφή, όλα γίνονται ακόμα δυσκολότερα … Και η αναζήτηση του πιο γλυκού ύπνου γίνεται σκοπός επιβίωσης.
Ο Γιάννης Πέτρου στο πρώτο του βιβλίο, «Ο πιο γλυκός ύπνος», μας μεταφέρει στη Ρωσία του 1865 και μας προσφέρει μία αναζήτηση για το τι είναι δικαιοσύνη, εκδίκηση, καθώς και μία προσπάθεια της ανθρώπινης ψυχής να μείνει αλώβητη μέσα σε ένα περιβάλλον όπου επικρατεί ο νόμος «Ο θάνατός σου, η ζωή μου».
Αν και όταν πήρα το βιβλίο περίμενα να διαβάσω ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, πραγματικά εξεπλάγην ευχάριστα, όταν συνειδητοποίησα ότι πρόκειται κυρίως για ένα ψυχογράφημα. Ο Γιάννης Πέτρου αν και μας μεταφέρει σε μία άλλη εποχή, σε μία άλλη χώρα, ωστόσο εύκολα μπορείς να καταλάβεις ότι το κλίμα των φυλακών είναι ίδιο παντού. Ο κατάδικος – έτσι ακριβώς αναφέρεται σε όλη την ιστορία – προσπαθεί να βρει τους κώδικες εκείνους που θα τον κάνουν αποδεκτό μέσα σε αυτή την μικρή κοινωνία. Απελπισμένος ψάχνει την αποδοχή που δεν βρήκε στον έξω κόσμο.
Η μορφή του προκαλεί την αποστροφή όλων, εκτός του συγκρατούμενου του. Αλλά είναι και αυτή που θα του προσφέρει δύναμη και εξουσία. Και εδώ έρχεται η εσωτερική σύγκρουση. Η διαχείριση της εξουσίας προς όφελος των συγκρατούμενων του. Τις νύχτες τρομεροί εφιάλτες τον καταδιώκουν και του προκαλούν έντονες ψυχικές διαταραχές. Και εκεί που πιστεύει ότι τα έχει καταφέρει, έρχεται ένα περιστατικό και ανατρέπει τα πάντα. Και τότε ο ήσυχος, μαζεμένος κατάδικος φτάνει στα άκρα. Παίρνει το νόμο στα χέρια του και επιβάλλει τη δική του δικαιοσύνη. Και τότε έρχεται, μετά από καιρό, ο πιο γλυκός ύπνος.
Η απλή, αλλά περίτεχνη γραφή του Γιάννη Πέτρου κεντρίζει το ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή. Με απλό λόγο και χωρίς να κουράζει καταφέρνει να εκφράσει όλα τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών, τις ανησυχίες τους, τα πάθη τους. Ο Γιάννης Πέτρου έγραψε μία ιστορία αναζήτησης του «εγώ» μας, των κρυφών σκέψεών μας και της στάσης μας απέναντι στους άλλους. Γιατί μπορεί το σκηνικό στο οποίο εξελίσσεται η ιστορία να μας φαίνεται ξένο, ωστόσο δεν παύει να αποτελεί μία μικρογραφία της κοινωνίας. Γιατί φυλακή δεν είναι μόνο το κτήριο με τους ψιλούς τοίχους, τα συρματοπλέγματα, τους δεσμοφύλακες. Φυλακή είναι όλα αυτά που μας κρατάνε δέσμιους σε πάθη, επιθυμίες, κοινωνικά στάτους, ρατσιστικές αντιλήψεις. Φυλακή είναι όλα αυτά που μας απομακρύνουν από τον συνάνθρωπο και την ελευθερία της ψυχής.
Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα