Όλα αυτά θα στα δώσω - Ντολόρες Ρεδόντο

Γράφτηκε από την

ola ayta tha sta doso Dolores Remonto«Όλα αυτά θα στα δώσω» μας εξομολογείται η Ντολόρες Ρεδόντο και μία ιστορία αγάπης μέσα από έναν θάνατο ξεδιπλώνεται στις σελίδες του βιβλίου.

«Στο μαγευτικό τοπίο της Ριμπέιρα Σάκρα, στη Γαλικία, ο Άλβαρο σκοτώνεται σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Όταν ο Μανουέλ, ο σύζυγός του, πηγαίνει εκεί για να αναγνωρίσει το πτώμα, ανακαλύπτει πως η αστυνομική έρευνα γύρω από τον θάνατό του έχει κλείσει υπερβολικά γρήγορα. Η αρνητική στάση της πανίσχυρης εξ αγχιστείας οικογένειάς του, των Μουνίθ ντε Ντάβιλα, τον κάνει να θέλει να το βάλει στα πόδια, αλλά τον συγκρατούν οι κατηγορίες περί ατιμωρησίας που ο Νογκέιρα, ένας απόστρατος αστυνομικός, διατυπώνει ενάντια στην οικογένεια του Άλβαρο, αριστοκράτες οχυρωμένους στα προνόμιά τους, και η υποψία πως αυτός δεν είναι ο μοναδικός θάνατος στον περίγυρό του που είχε μασκαρευτεί ως ατύχημα. Ο Λούκας, ένας ιερέας, παιδικός φίλος του Άλβαρο, συνεργάζεται με τον Μανουέλ και τον Νογκέιρα στην ανασύσταση της κρυφής ζωής εκείνου που νόμιζαν ότι γνώριζαν καλά.

Η απρόσμενη φιλία των τριών ανδρών, που τίποτε δεν μοιάζει να τους συνδέει, βοηθά τον Μανουέλ να περιηγηθεί ανάμεσα στην αγάπη του για τον νεκρό σύζυγό του και στην πικρή συνειδητοποίηση ότι τόσο καιρό ζούσε με την πλάτη γυρισμένη στην πραγματικότητα, προστατευμένος στον μικρόκοσμό του, τον μικρόκοσμο του επιτυχημένου συγγραφέα. Θα ξεκινήσει έτσι η αναζήτηση της αλήθειας, σε ένα μέρος όπου επικρατούν βαθιά ριζωμένες δοξασίες και συνήθειες, και στο οποίο η λογική δυσκολεύεται να πρυτανεύσει» (οπισθόφυλλο).

Η ιστορία του Άλβαρο και του Μανουέλ είναι μία ιστορία ενός έρωτα, μίας αγάπης και καλά κρυμμένων μυστικών. Ένας έρωτας ανάμεσα σε δύο άντρες, ένας έρωτας που ακόμα και τώρα προκαλεί εντάσεις στον κοινωνικό περίγυρο. Όμως, ξεπερνώντας κάθε εμπόδιο και προκατάληψη ο Άλβαρο και ο Μανουέλ αποφασίζουν να στηρίξουν την αγάπη τους, επισφραγίζοντάς την με έναν γάμο. Φυσικά, ένα τέτοιο γεγονός δεν θα μπορούσε να γίνει εύκολα αποδεκτό από την οικογένεια του Άλβαρο, μία πλούσια και με τίτλους οικογένεια. Μία οικογένεια που αιώνες τώρα στηρίζεται στο «Είμαστε ανώτεροι. Δεν πρέπει να δίνουμε λαβές για σχόλια». Μία οικογένεια που ζει αιώνες τώρα στην υποκρισία, το ψέμα, τον καθωσπρεπισμό, την υπεροψία και την «τιμή» της αριστοκρατικής καταγωγής.

Η ιστορία του Άλβαρο και του Μανουέλ προβάλλει όλα εκείνα που αισθάνονται όσοι έρχονται αντιμέτωποι με το κατεστημένο, με τις στερεότυπες αντιλήψεις της κοινωνίας και τον αγώνα που δίνουν για να υπερασπιστούν τα αισθήματά τους. Δεν έχει σημασία αν πρόκειται για ένα ζευγάρι straight ή ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων. Η αγάπη του Μανουέλ και του Άλβαρο αγγίζει τα πιο κρυφά μας αισθήματα. Ναι, στην αρχή με δυσκόλεψε να ταυτιστώ, καθώς ήταν η πρώτη φορά που διάβαζα για την αγάπη ανάμεσα σε δύο άντρες, αλλά γρήγορα με συνεπήραν τόσο πολύ όλα όσα ένοιωθαν οι πρωταγωνιστές, που το βιολογικό τους φύλλο δεν με απασχολούσε καθόλου.

Η ιστορία του Άλβαρο και του Μάνουελ είναι μία ιστορία αυτοθυσίας τόσο για την οικογένεια όσο και για τον σύντροφο. Ο Άλβαρο προσπάθησε με όλο του το είναι να προστατεύσει την οικογένειά του, παρά τα εγκληματικά λάθη που έγιναν κατά καιρούς. Λάθη που στιγμάτισαν τις ζωές όλων. Κι όμως την ύστατη στιγμή ο Άλβαρο τους προστάτευσε. Το ίδιο έκανε και τον Μανουέλ, καθώς τον άφησε έξω από το κομμάτι αυτό της ζωής του. Γιατί δεν ήθελε να τον πληγώσει. Δεν ήθελε να γνωρίσει το αρρωστημένο περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε. Αλλά και ο Μανουέλ στο όνομα της αγάπης που έχασε τόσο αναπάντεχα, δεν θα αφήσει κανέναν και τίποτα ατιμώρητο. Συγκλονισμένος από τις αποκαλύψεις, αποκαλύψεις που θα τον κάνουν να συγκλονιστεί και να ταραχθεί η πίστη του στον Άλβαρο, θα δώσει τον αγώνα του μέχρι τέλους για να φέρει στο φως την αλήθεια. Μία αλήθεια που στο τέλος θα φέρει την κάθαρση στη ψυχή του.

Ιδιαίτερη, ξεχωριστή, συγκινητική ιστορία, μέσα από την απλή, αλλά γεμάτη ένταση γραφή της Ντολόρες Ρεδόντο. Οι λέξεις αποκτούν μία μελωδικότητα και ζωντανεύουν τα αισθήματα των πρωταγωνιστών. Αισθήματα που μας συνεπαίρνουν. Τα όμορφα τοπία της Ισπανίας εμφανίζονται μπροστά μας μέσα από τις ζωντανές εικόνες, οι οποίες γεμίζουν χρώματα και αρώματα το μυαλό μας και την σκέψη μας. Θάλασσα, αμπελώνες, κρασιά, φύση, παλάτια, εποχές παλιές, παρουσιάζονται μπροστά μας και μας ταξιδεύουν στο χθες και στο σήμερα. Ταξίδι που σε κάνει να παραβλέψεις τις εκτενής περιγραφές των αμπελώνων, της παραγωγής κρασιού, καθώς και τις λεπτομερείς περιγραφές των διαδρομών από ένα μέρος στο άλλο.

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα