Πλάτων εναντίον Αριστοτέλη - Luc De Brabandere και Anne Nikolajczak

Γράφτηκε από την

platon vs aristotelis coverΑρχαία Ελληνική Φιλοσοφία, Πλάτων και Αριστοτέλης. Οι δύο κορυφαίοι φιλόσοφοι της Ελλάδας, οι οποίοι διαμόρφωσαν την ιστορία και την εξέλιξη της Φιλοσοφίας. Την φιλοσοφική αντιπαράθεση των δύο αυτών Ελλήνων φιλοσόφων, και την επιρροή τους στην φιλοσοφική σκέψη της Δύσης παρουσιάζει στο βιβλίο του «Πλάτων εναντίον Αριστοτέλη» ο Luc de Brabandere και η Anne Mikolajczak. Με αφετηρία την ιστορία του κόσμου και του κόσμου των ιδεών αρχίζει να ξεδιπλώνεται η έναρξη της φιλοσοφίας και η σύγκριση των δύο αυτών κόσμων, έτσι ώστε να καταλήξουν στις φιλοσοφικές ιδέες του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη και τις αντιθέσεις τους.

Μέσα από φιλοσοφικές κοσμοθεωρίες του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη ξεκινά το ταξίδι μας από την Αρχαία Ελλάδα, συνεχίζεται στην Δύση και φτάνει μέχρι το σήμερα. Κάθε κεφάλαιο παρουσιάζει τα στάδια εξέλιξης των φιλοσοφικών σκέψεων, την ανάλυση εννοιών όπως «ιδέες», «ουσία», «γνώση» κ.α., παρουσιάζει το πλαίσιο – κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό – μέσα στο οποίο αναπτύχθηκαν οι θεωρίες και την ιστορία των σύγχρονων φιλοσόφων. Από τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη μέχρι τον Καντ, τον Μαρξ και τον Hubermas, από την Ακαδημία του Πλάτωνα μέχρι τις σύγχρονες φιλοσοφικές σχολές, ο Brabandere μας προσφέρει ένα ταξίδι στην φιλοσοφία, αλλά ταυτόχρονα μας οδηγεί στο πιο σημαντικό πράγμα της ύπαρξής μας … Την σκέψη!

Το βιβλίο ολοκληρώνεται με το πώς πρέπει να σκεφτόμαστε, να χρησιμοποιούμε το μυαλό μας, να επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα που λαμβάνουμε καθημερινά, και όλα αυτή βάση της φιλοσοφικής ανάλυσης που προηγήθηκε. Τέλος, δεν θα μπορούσε να λείπει η αναφορά στο διαδίκτυο, το οποίο έχει ωφελήσει, αλλά έχει συμβάλει καθοριστικά στον περιορισμό της χρήσης της σκέψης, της ανάλυσης και της επεξεργασίας.

Με ευανάγνωστη γραφή, η οποία δεν κουράζει, με ευχάριστη χρωματική εικονογράφηση, ο Barbandere μας θυμίζει για άλλη μία φορά ότι «Ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης... Είναι δύο γίγαντες, και κατά κάποιον τρόπο είμαστε όλοι παιδιά τους. Αν και έζησαν στην αρχαιότητα, ακόμη και αν δεν τους έχουμε διαβάσει, ακόμη και αν δεν γνωρίζουμε πολλά για αυτούς, εκείνοι εξακολουθούν να επηρεάζουν ακόμη και σήμερα τους καθημερινούς μας τρόπους συλλογισμού, φαντασίας, ανάλυσης ή επιχειρηματολογίας. Αυτές οι δύο αδιαφιλονίκητες όσο και διαφορετικές ευφυΐες έχουν οριοθετήσει το θεμέλιο πάνω στο οποίο κάθε δυτική φιλοσοφία έχει αναπτυχθεί. Αν και διαφώνησαν εκ βαθέως, εντούτοις οι δυο τους έθεσαν τις βάσεις και καθιέρωσαν τους κανόνες του παιχνιδιού της σκέψης έτσι όπως το ασκούμε έκτοτε». (οπισθόφυλλο).

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα