Πληγωμένα Όνειρα - Γιώργος Παπαδόπουλος Κυπραίος

Γράφτηκε από την

pligomena oneira giorgos papadopoulos kipraios «Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 1957 Μέσα στη χαρτοσακούλα με το σταφύλι ήταν κρυμμένες δύο βόμβες… Είχαν παραδοθεί το προηγούμενο βράδυ στον δεκαεξάχρονο Ανδρέα. Στη μία το μεσημέρι, αφού σχόλασαν οι Άγγλοι τεχνικοί, ο Ανδρέας σκαρφάλωσε από τα ανοιγμένα φτερά πάνω σε ένα βομβαρδιστικό Καμπέρα και τοποθέτησε τη μία βόμβα κοντά στο ντεπόζιτο. Λίγο αργότερα τοποθέτησε και τη δεύτερη βόμβα, ελπίζοντας πως η φωτιά θα μεταδιδόταν πολύ γρήγορα σε όλο το υπόστεγο των αεροπλάνων. Ο ανήλικος σαμποτέρ είχε εκτελέσει με ακρίβεια την αποστολή του. 

Οι ζημιές που προκλήθηκαν ανέρχονταν σε 4 εκατομμύρια λίρες. Το σαμποτάζ στο Ακρωτήρι της Λεμεσού, στο οποίο πρωτοστάτησε, ήταν το μεγαλύτερο, μέχρι τότε, του αγώνα της ΕΟΚΑ. Οι συλλήψεις, οι βασανισμοί, οι απαγχονισμοί και, τέλος, το «διαίρει και βασίλευε» των Άγγλων, που έστρεψε τους Τούρκους εναντίον των Ελλήνων, χαρακτήριζαν αυτόν τον άνισο αγώνα. Μέσα από τις προσωπικές διαδρομές των απογόνων του παπά-Κυριάκου, στα Πληγωμένα Όνειρα εκτυλίσσεται όλη η πολυκύμαντη ιστορία της Κύπρου – από τα μέσα σχεδόν του 19ου αιώνα μέχρι και το 1967. Η μυθιστορηματική αφήγηση των γεγονότων καταδεικνύει ότι το πεπρωμένο των ανθρώπων συνδέεται άρρηκτα με το συλλογικό πεπρωμένο του έθνους, και το ερώτημα που τίθεται είναι: Άραγε, τα πράγματα θα μπορούσαν να έχουν εξελιχθεί διαφορετικά;» (Οπισθόφυλλο).

Και μετά τον αγώνα για την ελευθερία από τους Άγγλους, τον αγώνα για την ένωση, έρχεται η αποκαθήλωση της ελπίδας και του ονείρου … Έρχονται τα «Πληγωμένα Όνειρα» και μαζί του πολλές απαντήσεις ως προς το γιατί δεν έγινε ποτέ η ένωση, ποιος τελικά ρυθμίζει τις τύχες των λαών. Παράλληλα, όμως, μου γεννήθηκαν και άλλες τόσες. Γιατί η Ελλάδα δεν δέχτηκε το 1915 την παραχώρηση της Κύπρου από τους Άγγλους, με τον όρο να στρατευτεί με την Αντάντ στον πόλεμο; Γιατί ενώ δήλωνε ότι θα μείνει ουδέτερη, το 1917 προσχώρησε σε αυτόν στο πλευρό της Αντάντ; Γιατί ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ήταν τόσο ένθερμος πολέμιος της ένωσης; Γιατί ο Καραμανλής υπέγραψε τη Συμφωνία Ζυρίχης – Λονδίνου το 1959; Γιατί πρόσφεραν προνόμια στην Τουρκία ώστε να έχει δικαιώματα επί της Κύπρου; Όλα αυτά τα απαντάει με τη μοναδική του πένα ο κύριος Παπαδόπουλος – Κυπραίος. Για άλλη μία φορά συνδυάζει την Ιστορία με το μυθιστόρημα και παρουσιάζει τα ιστορικά γεγονότα έτσι όπως τα βίωσαν η οικογένεια του παπά – Κυριάκου και του Χριστόδουλου.

Από το 1868 ξεκινά η ιστορία μας και φτάνει μέχρι τη δικτατορία των Συνταγματαρχών το 1967… Ένας αιώνας ιστορίας μέσα από την καθημερινότητα των απλών ανθρώπων στην τουρκοκρατούμενη Κύπρο, μέσα από την καθημερινότητά τους στην αγγλοκρατούμενη εν συνεχεία Κύπρο. Αλλά κυρίως μέσα από τους αιώνιους αγώνες τους για ελευθερία και ένωση με την Ελλάδα. Τα πολιτικά παιχνίδια, τα παρασκήνια των διαπραγματεύσεων, οι αγώνες των ηρώων της Κύπρου, που έδωσαν την ίδια τους τη ζωή για την ελευθερία, ο αιματηρός αγώνας της ΕΟΚΑ, συνδυάζονται άψογα με περιγραφές της καθημερινής ζωής των Κυπρίων, τα ήθη και τα έθιμά τους, δίνοντας έτσι μία ευκαιρία στον αναγνώστη να «ηρεμήσει» από την ένταση των συναισθημάτων όταν διαβάζει για την εκμετάλλευση των ονείρων του απλού κόσμου από τους ισχυρούς των κρατών. Με εξέπληξε η περίοδος της Αγγλοκρατίας και η σκληρότητα του Άγγλου κατακτητή. Και αυτό γιατί με συναναστροφές μου με Κύπριους – κυρίως κατά τη διάρκεια των σπουδών – μου έδιναν την εντύπωση ότι η περίοδος αυτή ήταν μία από τις ανθηρές περιόδους του νησιού. Και, όπως αναφέρει ο συγγραφέας, υπήρχε οικονομική και πνευματική άνοδος, αλλά ο κατακτητής δεν έπαυε να είναι κατακτητής και να στερεί βασικές ελευθερίες.

Το δεύτερο μέρος του βιβλίου όπου πλέον εμφανίζεται η συνδρομή του ίδιου του συγγραφέα στον αγώνα της ΕΟΚΑ με συγκλόνισε. Από την εφηβεία ακόμα, 15 χρονών, δεν δίστασε να εισχωρήσει στην ΕΟΚΑ και να προσφέρει στον αγώνα για την ένωση. Χαρακτηριστικά μου έχει μείνει η σκηνή με την έκπληξη της «συναγωνίστριας» όταν Ένοιωθα δέος διαβάζοντας τον αγώνα του, το πάθος του, την επαφή του με πρόσωπα που καθόρισαν το «ρου» της ιστορίας. Ονόματα που απλά τα διάβαζα σε βιβλία ιστορίας, ή τα άκουγα σε ντοκιμαντέρ ιστορικά, έπαιρναν σάρκα και οστά μπροστά μου. Ο Γρίβας Διγενής, ο Λοϊζίδης, ο Αυξεντίου, ο Μακάριος, ο Μεντερές, ο Γεώργιος Παπανδρέου, ονόματα που μέχρι τότε απλά είχα ακουστά, ζωντάνεψαν μπροστά μου. Η ίδια η ιστορία ζωντάνεψε μπροστά μου. Και μέσα από τις ενέργειές τους ζωντάνεψαν και οι συλλήψεις, οι δολοφονίες, ο εμφύλιος Ενωτικών και Ανθενωτικών. Ζωντάνεψαν όλα εκείνα τα ύπουλα παιχνίδια που οδήγησαν στην εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο. Ζωντάνεψε η ιστορία της Κύπρου, η οποία δυστυχώς δεν μας διδάσκεται, αλλά και δεν μας δίνεται έναυσμα να την μάθουμε. Ζωντάνεψαν όλα εκείνα που οδήγησαν στο να πληγωθούν τα όνειρα για ένωση.

«Πληγωμένα Όνειρα», πληγωμένες ελπίδες, πληγωμένες αγάπες, πληγωμένες ζωές … Ένα βιβλίο γεμάτο ιστορία, συγκίνηση, ηρωισμό … Ένα βιβλίο πυξίδα για το μέλλον …

 

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα