Ποιος σκότωσε την Ιφιγένεια; - Ελευθερία Μεταξά

Γράφτηκε από την

poios skotose tin ifigenia eleytheria metaxa«Ποιος σκότωσε την Ιφιγένεια;»…Το τελευταίο βιβλίο της κυρίας Μεταξά Ελευθερίας δεν θα μπορούσε να μην αποτελέσει άλλο ένα έναυσμα για αναζήτηση, σκέψη και να μας φέρει αντιμέτωπους με τον ίδιο μας τον εαυτό. «Ποιος σκότωσε την Ιφιγένεια;» μας θέτει από την πρώτη στιγμή το ερώτημα η συγγραφέας και μας εισάγει σε ένα θρίλερ, αστυνομικό, ιατρικό, ηθικό και κοινωνικό συγχρόνως.

Άλλο ένα καθηλωτικό θρίλερ, με ένα θέμα το οποίο πάντα προκαλεί. Επιστήμη και θυσία στο όνομα της ή Επιστήμη στο πλαίσιο του σεβασμού της ανθρώπινης ύπαρξης; Κεντρικό σημείο της ιστορίας είναι ηθική στο χώρο της ιατρικής.

Η Κλαίρη, αναζητώντας τους δολοφόνους του αδερφού της, έρχεται αντιμέτωπη με μία οργάνωση η οποία στο όνομα της έρευνας και της ανακάλυψης φαρμάκων για τον καρκίνο δε διστάζει να χρησιμοποιήσει ανθρώπους για πειράματα.

Ανθρώπους που δεν έχουν κανέναν στον κόσμο, άστεγους, άνεργους, ανθρώπους – όπως λέμε – χωρίς στον ήλιο μοίρα. Όμως, σε όλο αυτό το γαϊτανάκι εμπλέκονται και άνθρωποι με χρήμα και εξουσία. Η Κλαίρη θα βρεθεί μπροστά σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις και θα κληθεί να αντιμετωπίσει ανθρώ-πους που ούτε καν μπορούσε να φανταστεί ότι θα οδηγούνταν σε αποτρόπαιες πράξεις.

Όπως η Κλαίρη, έτσι και ο αναγνώστης θα βρεθεί μπροστά σε συνταρακτικές και συγκλο-νιστικές σκέψεις. Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος για να σώσει τη ζωή του; Μέχρι που μπορεί να φτάσει κάποιος που έχει ζήσει τον απόλυτο πόνο; Υπάρχουν όρια στην ιατρική; Μπορεί αλόγιστα ο κάθε ένας επιστήμονας να πειραματίζεται στο όνομα του γενικού καλού; Τι είναι νόμιμο και τι παράνομο στο χώρο της φαρμακευτικής έρευνας;

Που σταματά η επιστημονική έρευνα και που ξεκινά η ηθική; Μπορούν αυτά τα δύο να συνυπάρχουν; Γιατί η ζωή ενός πλούσιου έχει μεγαλύτερη αξία από τη ζωή ενός αστέγου; Η σωτηρία αποτελεί προνόμιο μόνο όσων έχουν οικονομική άνεση;

Πώς μπορεί κάποιος να αντισταθεί μπροστά στην ευκαιρία για ζωή όταν του δίνεται η ευκαιρία να κερδίσει τον θάνατο; Πώς μπορεί κάποιος να συγχωρήσει ανθρώπους που αγαπά πολύ και μαθαίνει ότι ίσως έχουν κάνει λάθος επιλογές; Αλλά και ανθρώπους που μισεί θανάσιμα; Πώς αντιδρά κάποιος όταν μαθαίνει αλήθειες που απλά γκρεμίζουν τον κόσμο του;

Αλλά και σε προσωπικά θέματα, πώς μπορεί κάποιος να καταδικάζει μία γυναίκα που δεν μπορεί να κάνει παιδιά; Τι είναι η αγάπη; Αγαπώ τον άλλον γιατί αποτελεί το άλλο μου μισό ή αγαπώ τον άλλον για να μου προσφέρει οικογένεια και όταν η δυνατότητα αυτή δεν υπάρχει απλά τον εγκαταλείπω;

«Ποιος σκότωσε την Ιφιγένεια;». Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα προκύπτουν μέσα από την ιστορία της Κλαίρης, η οποία ξεδιπλώνεται, μέσα από τη συγκλονιστική πένα της κυρίας Μεταξά, γρήγορα, ραγδαία και καταιγιστικά. Για άλλη μία φορά η κυρία Μεταξά ξεδιπλώνει άριστα τους χαρακτήρες, δίνει σιγά – σιγά σημαντικά στοιχεία για τους ήρωες και την προσωπικότητά τους, αλλά συγχρόνως με ρυθμό καταιγίδας έρχονται στο φως συγκλονιστικές αλήθειες.

Σαν σκοτσέζικο ντουζ, μία κρύο – μία ζέστη, μία αργά και σταθερά – μία γρήγορα και χωρίς ανάσα, η συγγραφέας μας προσφέρει ένα εξαιρετικό θρίλερ!

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα