Σερίνθια:Οι χαμένοι Λίθοι - Κωνσταντίνα Καντζιού

Γράφτηκε από την

serinthia xamenoi lithoiΗ αγαπημένη σειρά φαντασίας «Σερίνθια – Το μονοπάτι της Σωτηρίας» της συγγραφέως Κωνσταντίνας Καντζιού επιστρέφει από την Anima Eκδοτική με δεύτερη συγκλονιστική συνέχεια επί νόματι «Σερίνθια – Οι χαμένοι Λίθοι».

Τι να πρωτοσχολιάσω; Την αστερόμορφη λεπτοφυή φιγούρα του εντυπωσιακού εξωφύλλου ή πως το βιβλίο στάθηκε αντάξιο των προσδοκιών μου, καθώς ήμουν σίγουρη πως η συγγραφέας θα εκτιμήσει τις αναγνωστικές παρατηρήσεις και την κεκτημένη εμπειρία της πάροδου του χρόνου, θα εξελίξει τον τρόπο γραφής και έκφρασης σύμφωνα με τις λογοτεχνικές απαιτήσεις σε ένα εντυπωσιακό φανταστικό έπος. Όσοι είχατε αμφιβολίες για την ροή και το ύφος της ιστορίας θα διακρίνετε μια εκπληκτική διαφορά σε σχέση με το πρώτο έργο της σειράς.

Το βιβλίο ξεκινά με την αποκάλυψη της ταυτότητας και του οικογενειακού υποβάθρου της της Σερίνθιας από τον Βασιλέα Έρνταν. Επίσης σκιαγραφείται με αξιέπαινο τρόπο η ιστορία της κοσμοθεωρίας του σύμπαντος της Σελήνιας. Η σημασία της γεωγραφικής κατανομής των «ευωδιαστών» πόλεων αλλά και τα μυθικά πλάσματα που κατοικούν και δρουν επηρεασμένα από την φωτεινή ή στην σκοτεινή πλευρά της. Καθρέπτης της ψυχής τους, οι λαμπερές ίριδες τους. Τις επικές συγκρούσεις, τους λόγους και την διαδικασία αποικισμού. Τις ηγετικές εποπτικές προσωπικότητες, οι οποίες σκοπό έχουν την διαφύλαξη της «αρμονίας» μέσω τριών πανάρχαιων λίθων και ένα συνδετικό αλληλένδετο γρίφο να τους στοιχειώνει. Ένας θρύλος προστατεύει από τα καταστροφικά αποτελέσματα της δίψας για κυριαρχία και επώδυνη άνοδο στην κοινωνική πυραμίδα αλλά εκπληρώνει ανείπωτες επιθυμίες, μιας και το μονοπάτι της σωτηρίας είναι στρωμένο με αιμάτινες κηλίδες οδύνης. Ο κίνδυνος πλησιάζει, το πολυαγαπημένο βασίλειο απειλείται για ακόμη μια φορά

Μέσω των βημάτων της Σερίνθιας, ο αναγνώστης έρχεται αντιμέτωπός με ανατρεπτικά, απίστευτα και δυσκολοχώνευτα γεγονότα, τα οποία διαταράσσουν την μουντή παγιότητα της καθημερινότητας προκαλώντας όχι μόνο την διάρρηξη των συναισθημάτων, της εμπιστοσύνης αλλά και την αμφισβήτηση της ασφάλειας καθώς σκοντάφτει στο «χαλί» των αποκαλύψεων και το έδαφος της «πραγματικότητας» υποχωρεί κάτω από τα πέλματα του.

Φθόνος και ζήλεια. Νεανικές κόντρες και αντιζηλία. Καταστάσεις που ταυτίζουν το κοινό μιας διέπουν σε μεγάλο βαθμό τις εύθραυστες κοινωνικές σχέσεις των ανθρώπων. Μηχανορραφίες που εξελίσσονται σε ένα παραμυθένιο χορό υποδοχής και εμφάνισης του νεότερου αριστοκρατικού μέλλους της βασιλικής οικογενείας.

Ερωτικά σκιρτήματα σαν τραμπαλίζεται η καρδιά από του έρωτα τα βέλη. Γλυκό φιλί της επιθυμίας, έξαψη στοργής, τρυφερής αγάπης και φροντίδας. Ένας άρρηκτος δεσμός πίστης, αφοσίωσης, αυτοθυσίας και συντροφικότητας.

Η απώλεια του αγαπημένου προσώπου και η μνημόνευση του, χαρακτηριστικό και αυτού του βιβλίου. Πως νιώθεις ζωντανός νεκρός; Μιασμένος από το μίσος και την μοχθηρή λάσπη που καίει την σάρκα και λεκιάζει την ύπαρξη; Πως νιώθεις απόκληρος; Να εκτοπίζεσαι; Άραγε μετανιώνεις για τα αμαρτήματα σου; Μια ζωή να αναζητείς την ευτυχία κι σε μια στιγμή να χάνεις τα πάντα. Να νιώθεις το πισώπλατο μαχαίρι της προδοσίας να ορίζει την μοίρα σου. Κι όταν ρίχτεις στην μάχη με σθένος να αντιμετωπίσεις τους χειρότερους φόβους σου; Πως θα το διαχειριστείς; Θα λυγίσεις; Κι αν "τόσοι" περιμένουν να τους σώσεις;

Τι δεν θα έπρεπε να λείπει από ένα βιβλίο φαντασίας; Μυθολογία σε όλο της το μεγαλείο και φυσικά επικές μάχες. Μετράω ξανα κι ξανά πόσες πολεμικές αναμετρήσεις έλαβαν μέρος σε αυτή την περιπέτεια δίνοντας ψυχική τέρψη στους αναγνώστες. Να σημειώσετε πως μέσα από τις εμπειρίες που αποκτούν, ξετυλίγονται οι προσωπικότητες των βασικών πρωταγωνιστών. Παρότι υπάρχουν αρκετοί δευτερεύοντες που ξεπηδούν μέσω των σελίδων ακόμη και εκεί αποκαλύπτονται τα κίνητρα τους.

Σκανδαλιάρικα ξωτικά και μοχθηρά δαιμόνια. Ύπουλες γοργόνες και χαιρέκακα υβρίδια. Ανθρωπομορφιστές και μάγισσες. Νεράιδες, αρπακτικά και κτήνη. Φυλές που συνυπάρχουν ή εξαπατούν στο βωμό της εξουσίας, Συμμαχούν ή προδίδουν για την επιδίωξη ενός στόχου. Τα τείχη πέφτουν από προσχεδιασμένες ραδιουρίες. Το βασίλειο καταρρίπτεται.. Ένας ανώτερος κίνδυνος πλησιάζει. Οι Θεοί αφυπνίζονται από τα άδυτα της Κόλασης! Ορδές επιτίθενται, μαγεμένοι πολεμιστές ξυπνούν από τον λήθαργο της μνήμης. Στρατιώτες εξυψώνουν την αυτοθυσία για προστασία των αγαπημένων τους. Στα χείλη χαράζεται δίψα για προσωπική εκδίκηση, απόδοση δικαιοσύνης, επαναφορά κοσμικής ισορροπίας.

Η ροη του λόγου κρυστάλλινη σαν το διαυγές τρεχούμενο νερό. Το λεξιλόγιο αγγίζει όλες τις ηλικιακές κλίμακες καθώς δεν λείπουν αληθοφανείς διάλογοι, δίνοντας ειρμό και νεύρο στο κείμενο. Δεν λείπουν οι ανατροπές καθώς ουκ ολίγες φορές εμφανίζονται «καταστάσεις/χαρακτήρες» προσθέτοντας την δίκια τους πινελιά, συμπληρώνοντας το πάζλ της αλήθειας, αποκαλύπτοντας περισσότερα στοιχεία και πλησιάζοντας στο ένδοξο κατόρθωμα του λαού της Σελήνιας.

Χιονισμένες βουνοκορφές, δροσεροί καταρράκτες, τρομακτικά λιβάδια, σκοτεινά δάση, κοιλάδες ρόδων, μυστικά περάσματα, δηλητηριώδεις λίμνες, αρχέγονα μαυσωλεία κλπ Ακολουθεί ποικιλομορφία υποβλητικών ευφάνταστων εικόνων ως αξιοπρόσεχτη καλλιτεχνική απεικόνιση ονειρόπλαστων τοπίων σαν αλλοτινοί ουτοπικοί πίνακες ζωγραφικής. Οι περιγραφές εντυπωσιακά λεπτομερείς και γεμάτες παραστατικότητα καθ’ όλη την έκταση του βιβλίου με ορμητική έμφαση στα θυμοειδή σημεία εμπλοκών.

Η αφήγηση είναι γραμμική (ημερολογιακού τύπου) με τιτλοφορημένα κεφάλαια όμως δεν λείπουν χρονικές εναλλαγές κατά την εξιστόρηση και την αποκάλυψη γεγονότων ζωτικής σημασίας. Και κάπου εδώ πρέπει να παραδεχτώ πέρα από την στοχευόμενη διαδοχική αφήγηση, η οποία παρουσιάζει την τρέχουσα κατάσταση στα δυο αντίπαλα στρατόπεδα, λάτρεψα την παρουσίαση της «οπτικής γωνίας» όλων των πρωταγωνιστών στην τελική μάχη. Σαν ριπή αέρα ή καλύτερα σαν εκτινασσόμενη εξοστρακισμένη σφαίρα ταξίδεψα σε όλες τις γωνιές του πεδίου της μάχης.

Δραματικός επίλογος επιφέρει την κάθαρση και ολοκλήρωση της αποστολής. Προσφέρει την ελπίδα και την προσμονή των αναγνωστών ώστε να απολαύσουν ακόμη ένα περιπετειώδη ταξίδι στον μαγικό κόσμο που πλάθει η συγγραφέας με τόση αγάπη

Καλή ανάγνωση αγαπητοί βιβλιόφιλοι.

 

Βασιλική Μπούζα

Με λένε Βασιλική Μπούζα και κατοικώ στο Πέραμα του Πειραιά. Λατρεύω την φανταστική λογοτεχνία, κι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι είτε με ένα βιβλίο κι ένα στυλό στο χέρι. Οδεύω προς την έκδοση του πρώτου ολοκληρωμένου συγγραφικού έργου μου και έχω συμμετάσχει στις ανθολογίες: Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI, Σκοτάδι, Το ξύπνημα.

Διαβάστε περισσότερα