Σερίνθια - Κωνσταντίνα Καντζιού

Γράφτηκε από την

SERINTHIA kantziouΨάχνοντας τις ράχες των αγαπημένων μας βιβλίων δεν θα μπορούσε να λείπει από το ράφι της βιβλιοθήκης μας η «Σερίνθια – Το μονοπάτι της Σωτηρίας» της δεσποινίδας Κωσταντίνας Καντζιού από την Anima Εκδοτική. Ένα μαγικό βιβλίο, σύγχρονο παραμύθι για τους εφήβους αλλά και τους ενηλίκους αναγνώστες που αποζητούν την διαφυγή από την πραγματικότητα αλλά και τρέπονται σε εσωτερικές αναζητήσεις αντιμέτωποι με το αντιφέγγισμα του ανώτερου εαυτού τους.

Το εξώφυλλο επιβλητικό! Τα γαμψά νύχια ενός θρυλικού γρύπα γυαλίζουν κάτω από τον σμαραγδένιο έναστρο ουρανό, ενώ τα πελώρια πτιλωτά φτερά του ετοιμάζονται να μας ταξιδέψουν με αρωγό την φαντασία σε ένα περιπετειώδες ταξίδι.

Η ιστορία ξεκινά μετά τον θάνατο της γιαγιάς, της Ειρήνης Σαρίθη. Μιας δεκαεξάχρονης νεαρής μαθήτριας του Λυκείου, η οποία αντιμετωπίζει τους ορμητικούς παλμούς της καθημερινότητας και βρίσκει καταφύγιο στον μαγικό κόσμο της Σελήνιας. Ένα κωδικοποιημένο μήνυμα ταράζει τις ευαίσθητες ισορροπίες της καθιερωμένης ρουτίνας και τροφοδοτεί την αρχή μιας αναζήτησης. Καθώς η Ειρήνη έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με την απώλεια της ύπαρξης, κάνει την εμφάνιση ένας νέος μαθητής με το όνομα Μπέντζαμιν. Τολμηρός και επίμονα ενοχλητικός προσκολλάται σε ανυποψίαστες στιγμές στο "κυνήγι" της Ειρήνης. Οι εφηβικές αντιζηλίες και τα ανεπιθύμητα πειράγματα δεν είναι παρά ένα ψεγάδι μπρος το ατρόμητο θεριό που κατασπαράζει το κορμάκι της μικρής αδερφή της, Λυδίας. Η αλληλουχία παραφυσικών εμφανίσεων στις σελίδες του βιβλίου και η επίλυση γρίφων οδηγούν την πρωταγωνίστρια στην ανακάλυψη ενός τρομερού μυστικού, δεσμώτη της οικογενειακής ρίζας. Ένα επικό ταξίδι εξερεύνησης ξεκινά με μυθικά πλάσματα ως σύμμαχους αλλά και μοχθηρούς εχθρούς στην διαδρομή για την αποκάλυψη της αλήθειας.

Το πρώτο μέρος του συγγραφικού έργου είναι μια ωδή στην φθαρτή υπόσταση της ζωής και τις ανησυχίες των αναπάντητων ερωτημάτων της. Ο αποχαιρετισμός και η ανείπωτη θλίψη εναλλάσσονται με πινελιές ευτυχίας μέσα από την πένα της συγγραφέως. Σεβάσμιος ύμνος στην αγάπη καθώς μέσα από τις σελίδες του βιβλίου πρωτοστατεί ως άσπιλο θείο δώρο. Οι σχέσεις των μελών της οικογένειας δοκιμάζονται μπρος την ασθένεια του καρκίνου. Η δεσποινίς Καντζιού αποδίδει με προσεγμένη εξιστόρηση και περιγραφή τις την εκτύλιξη των οπτικής γωνίας του εκάστοτε χαρακτήρα προς τις δυσκολίες. Πως μπορείς να πεις σε ένα παιδί, πως υποφέρει από «αθεράπευτη» ασθένεια και πως αυτή η ψυχή θα συνεχίζει να βιώνει την πραγματικότητα;

Οι περιγραφές ξετυλίγουν παραστατικές εικόνες με ζωηρά χρώματα στον καμβά της δημιουργικής έκφρασης για έναν έμπειρο αναγνώστη. Όμως για την ηλικία που απευθύνεται το βιβλίο (11-16+) μπορεί να καταστεί ριψοκίνδυνο κι αμφιλεγόμενο στοιχείο. Αφενός από την μια πλευρά αναδύει στην επιφάνεια απορίες που απασχολούν τους νέους ως προσωπικότητες με κριτική σκέψη που τολμούν να διαπεράσουν τα θυελλώδη κύματα και να «κατακτήσουν» τον αδάμαστο κόσμο αλλά από την άλλη αν κάποιος δεν είναι αργός αναγνώστης με συναίσθηση των επιθετικών προορισμών των λέξεων και της ροής του βιβλίου μπορεί να το αποκαλέσει κουραστικό, ειδικά κάποιες επαναλαμβανόμενες σκέψεις. Ελπίζω αυτό να μην σταθεί εμπόδιο αλλά ώθηση στους νεαρούς ποιοτικούς αναγνώστες, μιας και αναμφίβολα μπορούν να ταυτιστούν με τις ευαισθησίες της Σερίνθια.

Οι διάλογοι είναι ζωηροί και αληθοφανείς αναπαριστώντας άψογα την ροή των συζητήσεων. Η πλοκή κινείται ομαλά με ημερήσια καταγραφή γεγονότων στον άξονα της αφήγησης σαν καμπυλώδες χορδή. Με αποκορύφωμα την δραματοποίηση και τον ορμητικό χείμαρρο των συναισθημάτων που κατακλύζει τον αναγνώστη λίγο πριν αλλά και στην αποκάλυψη του μαγικού κόσμου. Έως τότε τον κρατά σε εγρήγορση με την επίλυση αινιγμάτων (αναγραμματισμών και στοιχείων).

Ελάτε να πετάξουμε με οδηγό έναν επιβλητικό γρύπα κάτω από την αστροφεγγιά και να μυρίσουμε την ευωδία της κοιλάδας των τριαντάφυλλων. Επηρεασμένο από την ελληνική μυθολογία το δεύτερο μέρος του βιβλίου, απαιτεί την προσοχή του αναγνώστη καθώς ένα πλήθος ονομάτων (Ερατώ, Κυβέλη, Αδαμάντιος, Δανιήλ, Αντίμαχος κλπ) ξεπηδά από τις φυλλωσιές των δέντρων, τα οποία πιστεύω θα ξεδιπλωθούν ως αρτιμελής προσωπικότητες στο επόμενο βιβλίο. Οι συγκρούσεις με τα δαιμόνια-ξωτικά δεν περιέχουν σκηνές βίας σε σχέση με τα σημερινά εριστικά ερεθίσματα των ΜΜΕ που βομβαρδίζουν με «ασχήμια» τους έφηβους και αυτός είναι ιδιαίτερος λόγος που αποτελεί εξαίρετη επιλογή ως δώρο. Το συγγραφικό έργο πρεσβεύει αξίες όπως η πίστη, η αφοσίωση και η ασπύλωτη αγάπη .

Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω την συμβολή της Κωνσταντίνας Καντζιού στο νέο Ελληνικό δυναμικό των συγγραφέων που πρέπει να στηρίζουμε, παρά να περιμένουμε να καταφθάσουν στην αγκαλιά μας αφίξεις βιβλίων από τα ράφια ξένων εκδόσεων. Η νεαρή συγγραφέας έχει την δυνατότητα εξέλιξης μέσω της καλλιέργειας της γραφής και ξεδίπλωσης του πηγαίου ταλέντου της να διαγράψει μια λαμπρή λογοτεχνική πορεία .

Κωνσταντίνα σε ευχαριστούμε γι’ αυτό το φανταστικό ταξίδι κι ευχόμαστε αναγνώστες να απολαύσουν την συνέχεια της Σερίνθιας, η οποία θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2017. Ένα βιβλίο που έπρεπε να είναι στις σχολικές βιβλιοθήκες όσον αναφορά τις σκέψεις που αποτυπώνει, φέρνοντας τους νέους σε επαφή με τους προβληματισμούς της ζωής . Περιμένουμε με ανυπομονησία . Πάντα επιτυχίες!

 

"Φύλαξε το μυστικό"- Official trailer Σερίνθια: To μονοπάτι της σωτηρίας
Βασιλική Μπούζα

Με λένε Βασιλική Μπούζα και κατοικώ στο Πέραμα του Πειραιά. Λατρεύω την φανταστική λογοτεχνία, κι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι είτε με ένα βιβλίο κι ένα στυλό στο χέρι. Οδεύω προς την έκδοση του πρώτου ολοκληρωμένου συγγραφικού έργου μου και έχω συμμετάσχει στις ανθολογίες: Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI, Σκοτάδι, Το ξύπνημα.

Διαβάστε περισσότερα