Ταξιδεύοντας στην Αίγυπτο - Μαριαντώνης Πολίτης

Γράφτηκε από την

taxideyontas stin aigipto mariantonis politis  Αγαπητοί αναγνώστες, το "Ταξιδεύοντας στην Αίγυπτο" είναι ένα βιβλίο που δεν θα αφήσετε από τα χέρια σας! Ο Μαριαντώνης Πολίτης υπογράφει μια ευχάριστη ιστορία, η οποία θα σας χαρίσει μοναδικές συγκινήσεις καθώς αναμοχλεύει μνήμες τις παιδικής μας ηλικίας, στρέφεται σε οικείες καταστάσεις και συναισθήματα, όπου ο αναγνώστης βιώνει στην καθημερινότητα του αλλά και αποτελεί ξεχωριστή πρόσκληση για ένα εξερευνητικό ταξίδι στην Αίγυπτο. Υπενθυμίζοντας την πολιτιστική κληρονομία τόσο στους παλαιότερους, αλλά και καλώντας τους νεότερους αναγνώστες να μάθουν για την σπίθα του Ελληνισμού αλλά και να περιηγηθούν σε αξιοσημείωτα μνημεία Ιστορικής και Θρησκευτικής σημασίας.

  Να ακολουθήσουν τα χνάρια του χρόνου κι να εντρυφήσουν στον τρόπο ζωής και την νοοτροπία της Αλεξάνδρειας κι του Καϊρου. Να μάθουν γεγονότα που αγνοούσαν κι ίσως δεν γνώριζαν. Να ανατρέξουν στην παράδοση. Τολμώ να ομολογήσω πως μου θύμισε τις ταξιδιωτικές περιπέτειες του Πάτρικ Λη Φέρμορ με την μόνη διαφορά ότι οι εξορμήσεις στηρίζονται σε πλοκή υποθετικού σεναρίου κάνοντας έτσι πιο αρεστή κι προσιτή προς το αναγνωστικό κοινό  με έμφαση στην σκιαγράφηση τοποθεσιών χάρη ταξιδιωτική εμπειρία του συγγραφέα. Διαβάζεται απνευστί λόγω των ζωηρών ποικιλόμορφων εικόνων που σκιαγραφεί ο κος Πολίτης με σεβασμό και απόλυτη αγάπη, τόσο για να γευτεί το αναγνωστικό κοινό τα μυστικά του Νείλου, την πηγή ζωής που διαρρέει την έρημο αλλά επίσης ξεχωρίζει η σαγήνη της πένας του, η οποία προσδίδει τόσο την πολυπόθητη εξέλιξη της πλοκής και αλλά και τη μεταλαμπάδευση πληροφοριών.

  Κατάλληλο για όλες τις ηλικίες  που ποθούν να γευτούν μια περιπλάνηση  με σταθμούς, τα μεγαλουργήματα του Αιγυπτιακού Πολιτισμού. Και αυτό διότι η γραφή  δεν περιλαμβάνει βαρύγδουπες λέξεις βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες να  διεισδύσουν τόσο στην ιστορία αλλά κι τις περιηγητικές περιγραφικές λεπτομέρειες. Οι διάλογοι αληθοφανείς, ξεχειλίζουν σεβασμό, λεπτότητα, ευγένεια και καλοσύνη. Παρότι ο συγγραφέας χρησιμοποιεί τρίτο πρόσωπο  αφήγησης θεωρείται αξιοσημείωτο ότι η Αίγυπτος αποτελεί την πρωταγωνίστρια του βιβλίου.

  Μια περιπέτεια ορόσημο στη ζωή της Μαρίας λόγω της ανέμελης δίψας, πόθησε να γευτεί τις εμπειρίες του κόσμου προσπαθώντας να απεγκλωβιστεί από την παγιωμένη  αγροτική καθημερινότητα του χωριού μπρος τους πειρασμούς ενός πολύβουου αστικού κέντρου.

  Οι ανεπιθύμητες συνθήκες απόκτησης ενός παιδιού συνταράσσουν την Μαρία, μεσολαβούν τα γεγονότα που οδηγούν στην κρίσιμη απόφαση για την αποδοχή του ρόλου της  ως μητέρα. Τις επιλογές που καλείται να πάρει καθώς και τον  αντίκτυπο του κοινωνικού περίγυρου  προς το άτομό της.

  Τα ήθη και οι Χριστιανικές παραδόσεις καταλαμβάνουν περίοπτη θέση μέσα στο βιβλίο.  Και αυτό γιατί όλοι οι αναγνώστες θα αντικρίσουν καταστάσεις γνώριμες προς αυτούς και είμαι σίγουρη συγκινηθούν.  Το μυστήριο του βαπτίσματος, είσοδος στο φως αποτάσσει τους πειρασμούς της κοινωνίας κι αποτελεί μια νέα αρχή, ένα νέο ξεκίνημα της  Μαρίας με τον γιο της Νέστορα.

  Η Μαρία ως άλλη Παναγία με προστασία  το αόρατο βλέμμα του Χρήστου,   ως μάνα προστατεύει το παιδί της, ως κομμάτι από την ψυχή και το σώμα της,  ψιθυρίζει τις φοβίες της, τις σκέψεις της, τον  συνεχή αγώνα για επιβίωση, τις θυσίες για το σπάχνο της καθώς έχει θάψει την γυναικεία  φύση μπρος τα βέλη του έρωτα.

  Η πρωταγωνίστρια μας διδάσκει πως μπρος το κυνήγι της ευτυχίας και την επίτευξη των προσωπικών μας στόχων τίποτα δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο. Αντιθέτως η λαιμαργία της ικανοποίησης των αναγκών μας και των παρορμητικών  πράξεών μας αποτελούν επικίνδυνες επιλογές.

  Καθησυχαστικό μήνυμα είναι ότι ακόμη όταν όλα μοιάζουν να είναι σκοτεινά, πρέπει να συσσωρεύουμε την δυναμικότητά μας και να ανασυντάσσουμε τις δυνάμεις μας, να μην το βάζουμε κάτω. Η εργατικότητα,  η πίστη μας και αίσθηση του καθήκοντος θα ανταμείψουν τους κόπους μας.

  Η επικοινωνία αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα στις ανθρώπινες σχέσεις, το ίδιο κι αβρότητα του χειρισμού τους. Η διάρρηξη τους καθώς και οι συγκρούσεις αποτελούν μίασμα για τη στοργή για την προστασία   μπρος το πρότυπο του γονέα-προστατη και καθοδηγητή.

  Ο συγγραφέας τοποθετεί έμμεσα τον αναγνώστη στη θέση του ταξιδιώτη μέσω του ενθουσιασμού του μικρού Νέστορα τον εισάγει στην πολιτική συμπεριφοράς μέσα στον διεθνή αερολιμένα. Βιώνει το κλίμα της προετοιμασίας, την παραλαβή εισιτηρίων και τον έλεγχο διαβατηρίων. Επίσης αποτελεί καλή επιλογή για όσους θέλουν να καταπολεμήσουν τη φοβία τους για τις πτήσεις ή  απλά επιθυμούν το παιδί τους να μάθει τους κανόνες που διέπουν την άρμοσα συμπεριφορά ώστε να ακολουθεί ευχάριστα κατά τα ταξίδια τους.

  Αίγυπτος, μία χώρα τόσο κοντά στην Ελλάδα, μα φαντάζει τόσο μακριά. Αλήθεια γιατί το σκεφτόμαστε αυτό όταν οι δύο χώρες έχουν άρρηκτους δεσμούς από την αρχή των αιώνων; Αυτό καλείται να διαλευκάνει σαν αλλοτινός ντεντέκτιβ ο μικρός Νέστορας σε ένα απολαυστικό ταξίδι χρωμάτων, γεύσεων, ευωδιών και νοοτροπίας.

  Μέσα από τα μάτια του παιδιού οι αναγνώστες θα μάθουν το έργο και την συμβολή διακεκριμένων προσωπικοτήτων της ιστορίας. Θα ανατρέξουν σε Θρησκευτικές αντιθέσεις Μουσουλμάνων και Χριστιανών ανακαλύπτοντας την αρμονική συνύπαρξη τους, τις εντυπωσιακές εκκλησίες και τα πανύψηλα τεμένη, καθένα μοναδικής αρχιτεκτονικής καλαισθησίας μπρος την ιερότητα της Αρχαίας Αιγύπτου, με τις Πυραμίδες τις Γκίζας και την Μεγαλοπρεπή Σφίγγα, κομψοτεχνήματα των Φαραώ.

  Το παιδί έρχεται σε επαφή με ερεθίσματα  που εξιτάρουν τη φαντασία του ταυτόχρονα διαμορφώνει το χαρακτήρα του. Καθώς είναι εύπλαστο σαν πηλός, θα ακούσουμε τις σκέψεις του και τις βαθιές επιθυμίες.  Θα μας ευχαριστήσει το οξύ πνεύμα του, η εφευρετικότητα αλλά και το χιούμορ του.  Επιθυμεί την ένταξη του σε μια ολοκληρωμένη οικογένεια. Μετά την γνωριμία με την ζωή κι το έργο του Νέστωρ Τσανακλή δίνει στον εαυτό του υποσχέσεις, οι οποίες στο μέλλον τον καθιστούν σύγχρονο και ενεργό πολίτη στην κοινωνία.

  Ο έρωτας αρχικά είναι αναπάντεχος, σαρωτικός κι φαινομενικά καταστρεπτικός. Για χρόνια μεταφράζεται σε μητρική αγάπη. Μετουσιώνεται σε έξαψη με τον ερχομό του Χρήστου, ο οποίος παλεύει με τους προσωπικούς δαίμονες. Βυθισμένος στην μοναξιά του, η απογοήτευση του μετατρέπεται σε φλογοβόλα σπίθα κι χάρη στην λεπτότητα, κι την προστατευτικότατα μετουσιώνεται σε πάθος αγνό και αμόλυντο για την Μαρία. Ποιος ο συνδετικός κρίκος που τους ενώνει; Πως εξελίσσεται το ειδύλλιο; Δεν έχετε παρά να ανακαλύψετε διαβάζοντας.

  Η χρονική περίοδος που διαδραματίζεται η  ιστορία κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.  Κατάνυξη και ευλάβεια πλημμυρίζει τα συναισθήματα της Μαρίας, τις σκέψεις των ηρώων αλλά και των δευτερευόντων χαρακτήρων που συναντούν.

  Μέσα στο βιβλίο αναφέρονται τόσα μνημεία και αξιοθέατα, που δεν ξέρω τι να σας πρώτο αποκαλύψω ώστε να μην σας χαλάσω την απόλαυση της ανάγνωσης. Καθώς είμαι σίγουρη πως παράλληλα θα ξεχυθείτε στους δίαυλους του διαδικτύου κι θα αναζητήσετε εικόνες και βίντεο. Με μεγάλη έκπληξη θα δείτε πως στο κείμενο έχει καταγραφεί με σαφήνεια κι η παραμικρή λεπτομέρεια. Θα αναφέρω επιγραμματικά κάποια από αυτά μιας κι θέλω να εστιάσω στα τουριστικά στοιχεία που θα ενδιαφέρουν τους υποψήφιους ταξιδιώτες.

  Ξεκινώντας από τα διόδια της Αλεξάνδρειας με την Ελληνική κι όχι αραβική επιγραφή. Το εκθαμβωτικό άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Βασιλιά της Μακεδονίας, ηγεμόνα της Πανελλήνιας Συμμαχίας κατά της Περσικής αυτοκρατορίας, Φαραώ της Αιγύπτου, Βασιλιά της Ασίας και βορειοδυτικής Ινδίας, του οποίου οι κατακτήσεις αποτέλεσαν τον θεμέλιο λίθο της Ελληνιστικής εποχής των βασιλείων των Διαδόχων και Επιγόνων του. Βρίσκεται στην είσοδο της Αλεξάνδρειας υπογραμμίζοντας  τις ειρηνικές προθέσεις του. Σχολιάζεται το υπόβαθρο του, που μονο ανατριχίλα κι δέος προσάπτει στα μάτια των αναγνωστών.

  Τα Ελληνικά κοιμητήρια ύψιστου καλλιτεχνικού κάλους κι γλυπτικής τεχνοτροπίας αποκρυπτογραφούν τη συμβολή μεγάλων Ελλήνων της Παροικίας και ευεργετών της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας. Όπως Του Γεώργιου Αβέρωφ, του ποιητή Καβάφη, της Ειρήνης Ζερβουδάκη κλπ

  Τα φτερωτά Λιοντάρια: Περιήγηση στην επικράτεια του Πατριαρχείου και πληροφόρηση για τις ανακαινίσεις στα 160 έτη λειτουργίας. Μέσω του Μακαριότατου οι ήρωες μαθαίνουν τις αδελφικές με την Ελλάδα και τον τρόπο λειτουργίας του στην Αφρική, ενώ ανατρέχουν στο έργο του Ιωσήφ Πάγκαλου.

  Η οικεία του Κων/νου καβάφη αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Με τα αραμπέσκ έπιπλα, τα ατελείωτα χειρόγραφα, τα εικαστικά έργα και φυσικά τα ποιήματα του να έχουν μετατραπεί σε 35 γλώσσες.

  Τον Ελληνικό ναυτικό όμιλο να συντροφεύει τις πολυάριθμες βαρκούλες στην θάλασσα της Αλεξάνδρειας. Κι το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα να γαληνεύει την ψυχή των ηρώων.

  Θα ανατρέξετε στο Ζάμαλεκ. Θα μάθετε για τα κτίρια των πρεσβειών και το έργο  των διπλωματών.

  Θα εντυπωσιαστείτε από το τέμενος  Αλ Άζχαρ, πίσω από το οποίο εδρεύει  το Πανεπιστήμιο,  κέντρο λογοτεχνίας το  παγκοσμίου Σουνιτικου Ισλάμ.

  Θα χάσετε το μέτρημα με τις αναρίθμητες γέφυρες κάθε μία ξεχωριστή και μοναδική. Για παράδειγμα: 6Η ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ, γέφυρα ονομασμένη χάρη εθνική γιορτή της Αιγύπτου για το πόλεμο του 1973 και η γέφυρα Γκλιμ, η οποία είναι χτισμένη βάση της νοοτροπίας της Μοντάζα.

 Μέσα στην Μοντάζα τα δυο υπερπολυτελή ξενοδοχεία, το ανάκτορο του  βασιλιά Φαρούκ.

  Αναφορές γίνονται στην Πρεσβευτική κατοικία, την εντυπωσιακή έπαυλη Μπαρόν το κάστρο του Κάιτ Μπέι, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, τις Αμπέτειος κι Αχιλλοπούλειος σχολή, το  Σπετσεροπούλειο ορφανοτροφείο Aβερώφειο σχολείο, τη εντυπωσιακή έπαυλη Μπαρόν.

  Η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, το στολίδι της γνώσης, πάπυροι, χειρόγραφα, ιστορικά- θρησκευτικά βιβλία, ποικίλης θεματολογίας κείμενα από όλον τον κόσμο,   κανείς μπορεί να βρει σπάνια χειρόγραφα, να ακολουθήσει τα βήματα της τεχνολογικής εξέλιξης του τυπογραφείου, της εικόνας, της ηλεκτρονικής μορφής αρχείων κ.λ.π. Περιγράφεται με σαφήνεια τόσο η αρχιτεκτονική όσο κι τα εκθέματα που οφείλει να δει ο επισκέπτης.

  Η ροτόντα της ανατολής. Το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, η ομοιότητα του με κάστρο και τη σημαντικότητα της μονής κατά την έλευση προσκυνητών  από όλο τον κόσμο. Η στάση της Αγίας Οικογένειας κι τα βασανιστήρια του Αϊ- Γιώργη.

  Εμπειρία ζωής για πολλούς αποτελεί το προσκύνημα στο όρος Σινά και ιδιαίτερα στο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης. Χάρη στις σημειώσεις του συγγραφέα μαθαίνουμε για τις ιδιαιτερότητες του δρόμου της ερήμου. Τις μικρές οάσεις, τους Βεδουίνους. Τι να προσέξει ο προσκυνητής, να μάθει την ιστορία της Αγίας, αλλά και την υπόσχεση φύλαξης του μοναστηριού. Να δει τμήμα τις φλεγόμενης βάτου καθώς κι την διαδρομή με καθοδηγητές τους καμηλιέρηδες προς την Αγία Κορυφή προσμετρώντας τα άστρα του ουρανού.

  Αποσαφηνίζεται μαγεία και τα μυστικά της Ερυθράς θάλασσας, τα πολύχρωμα ψάρια καθώς και ο βυθός που κρύβει θησαυρούς χιλιετιών. Τα εντυπωσιακά ξενοδοχεία, τις αξιοζήλευτες παραλίες και όχι μόνο.

  Φημισμένος σταθμός αναψυχής και αγορών αποτελεί το Μπολάκ. Εκεί μπορείς να βρεις «φρέσκα», «παστέλια», «φιτίρα», «φούλια», «ταμίες». Αν αναρωτιέστε είναι αυτά τα γευστικά εδέσματα δεν έχετε παρά να ανατρέξετε στις σελίδες του βιβλίου. Πριν ανατρέξετε στην πολύ φημισμένη αγορά του Χαν Ελ Χαλίλι για τα δημοφιλή εμπορικά παζάρια  μπορείτε να απολαύσετε τροπικές γεύσεις όπως χυμός ανανά, χυμό λεμόνι με μέντα, κόσαρι, καρκαντε!

  Οι φελούκες πλέουν ανέμελες στο Νείλο, τόσο αρχαίος από τις παρυφές της ύπαρξης. Μοιάζει τιτάνιος μπρος τα Φαραωνικά αγάλματα. Η διάσημη στήλη της Ροζέτας αποκαλύπτει ιστορία χιλιάδων αιώνων. Οι σαρκοφάγοι, τα αρχαιολογικά ευρήματα κι πυραμίδες  αποτελούν μια συναρπαστική αλληλουχία επίδειξης ιστορικού κύρους. Με την Σφίγγα, ίσως και το αρχαιότερο άγαλμα στο κόσμο να στέκεται αδιάτρητη στο πέρασμα του χρόνου.

  Θα μάθετε για την δημιουργία της ιστορικής Διόρυγας του Σουέζ και την λειτουργικοτητά της. Όλο αυτό το ταξίδι δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί με καλή διάθεση παρατηρώντας δερβίσηδες στροβιλίζονται κατά την επικοινωνία με το ύψιστο φως καθώς χορεύτριες του χορού της κοιλιάς λικνίζονται ρυθμικά  σε παραδοσιακές νότες . Και να θυμάστε πριν οργανώσετε οποιοδήποτε ταξίδι αναψυχής στην Αίγυπτο, οι ντόπιοι θέλουν μπαξίσι

  Ο τρόπος που ολοκληρώνεται το βιβλίο προκαλεί τέτοια συναισθητική κορύφωση που επιτρέπει στον αναγνώστη να αποζητά την «συνέχεια». Γοητευμένος τόσο από την εξέλιξη της ροής αλλά κι σαγηνεμένος από την αξιολάτρευτη περιπέτεια  μετά το τέλος της ανάγνωσης του. Άλλωστε μην ξεχνάτε, αυτό δεν ήταν παρά ένα μικρό τμήμα της Αιγύπτου, μπορεί στο μέλλον να βιώσουμε μια νέα ιστορία με τον Νέστορα και την οικογένεια του. Κι ευχόμαστε να γίνει κύριε Πολίτη!

  Υπέροχο δώρο για τις γιορτές! Όχι μόνο θα προκαλέσει αγνωστική τέρψη αλλά και επίσης  ώθηση  ώστε οι αναγνώστες  - επισκέπτες - τουρίστες μέσω των πληροφοριών που αποκόμισαν να προβούν σε διαδικτυακή έρευνα και να οργανώσουν ένα πληρέστατο ταξίδι - περιήγηση στην χώρα του Νείλου ακολουθώντας τα βήματα της Μαρίας, του Νέστωρ κι του Χρήστου.

  Εκδόσεις Έμπνευσις, καλοτάξιδο και πάντα επιτυχίες!

Βασιλική Μπούζα

Με λένε Βασιλική Μπούζα και κατοικώ στο Πέραμα του Πειραιά. Λατρεύω την φανταστική λογοτεχνία, κι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι είτε με ένα βιβλίο κι ένα στυλό στο χέρι. Οδεύω προς την έκδοση του πρώτου ολοκληρωμένου συγγραφικού έργου μου και έχω συμμετάσχει στις ανθολογίες: Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI, Σκοτάδι, Το ξύπνημα.

Διαβάστε περισσότερα