Ταραγμένα Νερά - Χρύσα Σπυροπούλου

Γράφτηκε από την

taragemna neraΗ γνωστή συγγραφέας Σάρα Ανδρέου, μαζί με τον σύντροφό της Γιάννη Ιωάννου, πηγαίνουν για διακοπές στη λίμνη Δοϊράνης. Και ενώ όλα κυλούν ομαλά, ξαφνικά τα ήρεμα νερά της λίμνης ταράζονται … Η Σάρα Ανδρέου εξαφανίζεται και τα ΤΑΡΑΓΜΕΝΑ ΝΕΡΑ της λίμνης έρχονται να σαρώσουν τα πάντα … Εκούσια εξαφάνιση; Ατύχημα; Δολοφονία; Ο αστυνόμος Ηλιού και η βοηθός του, υπαστυνόμος Όλια Γεωργίου, που βρίσκονται εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη για λόγους υπηρεσιακούς, αναλαμβάνουν την υπόθεση(οπισθόφυλλο).

Τα στοιχεία μηδαμινά, τα ερωτήματα πολλά. Ο ρόλος του συντρόφου της, ο πρώην της, ο Αράμ, που βρίσκεται στο ίδιο ξενοδοχείο, η μητέρα της η Φαίδρα που δεν πηγαίνει στον τόπο της εξαφάνισης, ο πατριός της Θανάσης Λάμπρου που προσπαθεί να ορθοποδήσει με τις επιχειρήσεις, ο ετεροθαλής αδερφός της, Μάρκος, που έχει ανοίξει δραστηριότητες εκτός Ελλάδος, η ετεροθαλής αδερφή της, Τζένη που την ζηλεύει αφάνταστα, η Ουκρανή υπηρέτρια με την περίεργη συμπεριφορά. Όλοι είχαν λόγους να σκοτώσουν τη Σάρα. Όλοι ύποπτοι και αθώοι παράλληλα. Ποιος από όλους, όμως, έχει το ισχυρότερο κίνητρο; Και οι μάρτυρες που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια των ερευνών και κατηγορούν έναν – έναν τους υπόπτους, τι ρόλο παίζουν; Και πώς συνδέονται όλοι και όλα με τις Σέρρες, την Κωνσταντινούπολη, τη Σόφια, την Ουκρανία;

Όλα αυτά τα ερωτήματα εμφανίζονται μπροστά μας κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης της ιστορίας και μαζί με το αστυνομικό δύδυμο, προσπαθούμε να λύσουμε. Καταιγιστικό στις εξελίξεις, γρήγορη ροή, αγωνία, σασπένς και μυστήριο σε κατακλίζουν από την πρώτη στιγμή και δεν καταλαβαίνεις για πότε έφτασες στο τέλος και στην λύση του εγκλήματος. Η γραφή της κυρίας Σπυροπούλου σε καθηλώνει αμέσως, καθώς με ιδιαίτερη τεχνοτροπία προσφέρει μία ξεχωριστή μυστηριακή ατμόσφαιρα στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Από τις ελάχιστες φορές που η ατμόσφαιρα της Βόρειας Ελλάδας δίνεται τόσο περιγραφικά και σε κάθε περιγραφή αισθάνεσαι ότι περπατάς και εσύ δίπλα στις όχθες της λίμνης της Δοϊράνης, ότι περπατάς στους δρόμους της πόλης των Σερρών, της Θεσσαλονίκης, του Κιλκίς, αλλά και της Κωνσταντινούπολης και της Σόφιας.

Εκτός όμως από την ξεχωριστή περιγραφή των τόπων, ιδιαίτερη είναι και η παρουσίαση των χαρακτήρων. Όσο έντονη είναι η αίσθηση ότι περπατάς στα μέρη που περιγράφονται, άλλο τόσο έντονη είναι η αίσθηση ότι οι πρωταγωνιστές είναι ζωντανοί δίπλα σου. Ολοκληρωμένες προσωπικότητες, οι οποίες ξεδιπλώνονται σιγά – σιγά μέσα στις σελίδες. Πτυχές των σκέψεών τους, των βιωμάτων τους, των συναισθημάτων, παρουσιάζονται όταν και όποτε πρέπει, ώστε να συνθέτουμε σταδιακά και ολοκληρωμένα το παζλ των προσωπικοτήτων τους.

Ο αστυνόμος Ηλιού, ένας άνθρωπος με προσωπικά προβλήματα, τα οποία ωστόσο δεν εμποδίζουν το έργο του. Η υπαστυνόμος Γεωργίου, η πιστή συνάδελφος που μέσα από τα δικά της αισθήματα προσπαθεί να «κινητοποιήσει» συναισθηματικά τον Ηλιού. Η Σάρα που μέσα από τις περιγραφές των άλλων μαθαίνουμε τη μοναξιά της. Η μητέρα της Σάρας, Φαίδρα, που μέσα από τις εξομολογήσεις για την κόρη της διαφαίνονται οι φόβοι της, οι ανασφάλειές της. Αλλά και ο πατριός της Σάρας, ο Θανάσης, τα ετεροθαλή αδέρφια της, Μάρκος και Τζένη, παρουσιάζονται σε όλο το μεγαλείο τους, ώστε να κατανοήσουμε την στάση τους απέναντι στη Σάρα και τη μητέρα της. Και όλοι οι δευτεραγωνιστές που πλαισιώνουν τη ζωή της Σάρας, ο σύντροφός της, ο πρώην της, η ερωμένη του συντρόφου της, η φίλη της μητέρας της, η ουκρανή υπηρέτρια, παρουσιάζονται ολοκληρωμένα και τοποθετούνται ακριβώς εκεί που πρέπει, χωρίς να προκαλούν «δεισλυτουργία» στη ροή της ιστορίας ή να προκαλούν σκέψεις «Τώρα, αυτός/ αυτή γιατί αναφέρεται; Περιττός χαρακτήρας».

Τίποτα δεν είναι περιττό, τίποτα δεν είναι υπερβολικό, τίποτα δεν είναι «γράφω για να γεμίσω σελίδες». Τα «Ταραγμένα Νερά» είναι ένα πλήρες αστυνομικό, ψυχολογικό, στμοσφαιρικό μυθιστόρημα που θα σας ταξιδέψει στις ομορφιές της Βόρειας Ελλάδας και στις κρυφές σκέψεις των πρωταγωνιστών …

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα