Το μικρό λυκάκι φροντίζει το δάσος - Antoon Κrings

Γράφτηκε από την

lykaki antoon kringsΟ ψυχρός Χειμώνας αποχώρησε και η Άνοιξη αγκάλιασε την πλάση με το λαμπερό χαμόγελο της. Μυριάδες μπουμπούκια άνθισαν συντροφεύοντας την χλόη του δάσους. Ήρθε η ώρα για οικογενειακές εξορμήσεις στην φύση μακριά από την απαιτητική ρουτίνα τις καθημερινότητας. Απολαύστε το δροσερό αεράκι των βουνών κάνοντας πικ νικ στα καταπράσινα λιβάδια τους, αλλά κι αντικρίστε τις πρωινές δροσοσταλίδες στα νυσταγμένα πέταλα των ανθέων, δείχνοντας πάντα τον απαραίτητο σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, το οποίο προσφέρει απλόχερα τα «δώρα» του σε όλους εσάς τους επισκέπτες..

«Το μικρό λυκάκι φροντίζει το δάσος» σε κείμενο και εικονογράφηση  του βραβευμένου Antoon Κrings στο  22ο Φεστιβάλ Κόμιξ  του Sollies, ο οποίος έχει αφοσιωθεί στην συγγραφή και σχεδιασμό επιτυχημένων παιδικών σειρών όπως “Droles de Petites Betes” αριθμώντας περισσότερους από 60 τίτλους. Εξαιρετική απόδοση του κυρίου Φίλιππου Μανδηλαρά από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Τι καλύτερος τρόπος θα μπορούσε να υπάρξει παρά ένα διδακτικό παραμύθι, ώστε να μεταδώσουμε στα αγγελούδια μας ένα αξιέπαινο περιβαλλοντικό μήνυμα και να στοχεύσουμε στην εκμάθηση της οικολογικής συμπεριφοράς από την προσχολική κι όλας ηλικία.

Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο παρατηρούμε πως πρόκειται για ένα συγγραφικό έργο με ζωηρές εικονογραφήσεις και προσεγμένη αφήγηση. Κατανοητό κείμενο για εκφώνηση από τους γονείς στα μικρά τους αγγελούδια αλλά και απλό όσο χρειάζεται για ανάγνωση και κατανόηση από τα ίδια τα παιδιά. Κάθε απεικόνιση, εντυπωσιακή σύνθεση χρωμάτων χωρίς υπερβολές δεδομένων και στοιχείων. Έργο τέχνης επιβεβαιώνοντας  τις σπουδές του συγγραφέα στις γραφιστικές τέχνες της Ανώτατης Σχολής (ESAG). Ο Krings εμπνέεται από  καθημερινές σκηνές ακολουθώντας την λαϊκή παράδοση, η οποία μέσα από την εξιστόρηση γεγονότων σαν αλλοτινός μύθος αποσκοπεί στον εναγκαλισμό ενός διδακτικού διδάγματος από τους εκάστοτε αναγνώστες/ακροατές.

Πρωταγωνιστές παιχνιδιάρικα λυκάκια. Ανυψώνουν τον θεσμό της φιλίας, της συνεργασίας, της ομαδικής προσπάθειας και του συλλογικού έργου για την επίτευξη ενός στόχου. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με το καθήκον της περισυλλογής απορριμμάτων – τακτοποίησης χώρου- και  την διάκριση των ανακυκλώσιμων προϊόντων. Παρότι ο λύκος αποκαλείται ισχυρό σαρκοβόρο θηλαστικό, ίσως τελικά τα μικρά λυκάκια να έχουν περισσότερα κοινά με τα παιδάκια μιας κι λατρεύουν την φρέσκια κι λαχταριστή πίτσα. Όμως δεν αφήνουν πεταμένα αποφάγια, ούτε σκουπίδια σε σχέση με τους αμείλικτους ανόητους ανθρώπους, οι οποίοι μπρος την «τέρψη» τους αδιαφορούν για την μόλυνση της υπαίθρου και τις επιπτώσεις της στην χλωρίδα κι πανίδα της. Μια κίνηση που επιφέρει οργή και επιστροφή στο πρότυπο του «κακού λύκου» ως τιμωρία, το οποίο ο συγγραφέας έχει απομυθοποιήσει. Παρά τις δυσώδες μυρωδιές και τις στοίβες αχρήστων αντικειμένων του σκουπιδότοπου, τα λυκάκια ανακαλύπτουν παιχνίδια ως επιβράβευση. Αφ’ ενός από την μία τίθεται η αναγνώριση του επιτεύγματος τους, από την άλλη σαν παραλληλισμός θα μπορούσε να τονιστεί η εύρεση καθημερινών αγνοούμενων αντικειμένων και η επισκευή τους, όπου θα μπορούσαν να αποκαλεστούν «περιττά» ή «άχρηστα». Ηθική ικανοποίηση, πληρότητα κι ανταμοιβή των κόπων τους γεμίζει με χαρά τους μικρούς πρωταγωνιστές. Σας καλούν λοιπόν να ανακαλύψετε κι εσείς μαζί τους  την ομορφιά του δάσους  και να παραδειγματιστείτε από τις πράξεις τους. Τι περιμένετε λοιπόν; Ώρα για εκδρομή και να θυμάστε σκουπίδια μόνο στους κάδους απορριμμάτων !

 

Βασιλική Μπούζα

Με λένε Βασιλική Μπούζα και κατοικώ στο Πέραμα του Πειραιά. Λατρεύω την φανταστική λογοτεχνία, κι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι είτε με ένα βιβλίο κι ένα στυλό στο χέρι. Οδεύω προς την έκδοση του πρώτου ολοκληρωμένου συγγραφικού έργου μου και έχω συμμετάσχει στις ανθολογίες: Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI, Σκοτάδι, Το ξύπνημα.

Διαβάστε περισσότερα