Το ταξίδι του Μύρκα - Μαριαντώνης Πολίτης

Γράφτηκε από την

mirkaS mariantonis politis"Το ταξίδι του Μύρκα” εστιάζει στον μικρόκοσμο της κοινωνίας των Μυρμηγκιών αποκαλύπτοντας μεγάλες αλήθειες και ανθρώπινα πάθη. Ο συγγραφέας, κύριος Μαριαντώνης Πολίτης εξιστορεί με αγάπη και σεβασμό την  ιστορία ενός μυρμηγκιού που υπερψηφά τα πάντα, ακόμα και τα όρια εαυτού του μπρος την ατέρμονη αρχη της συμπαντικής ύπαρξης και της εξερεύνησης του αέναου κόσμου. Με έξυπνο τρόπο υποβάλει τους αναγνώστες στην αξιολόγηση όλων των πτυχών της ανθρώπινης συμπεριφοράς καθώς και τις επιπτώσεις της λήψης αποφάσεων. Κατάτην ροή των γεγονότων αναφέρει τις αρετές που πρέπει να κατέχει μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα, αλλά  και μέσω διδαγμάτων να αφυπνίσει το κριτικό πνεύμα κι οξυδερκή νου των εφήβων κατα την αναγνωστικό ταξίδι τους. Ωθεί τους αναγνώστες να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους και να αναθεωρήσουν λανθασμένες παρελθοντικές πράξεις, να σκεφτούν την πηγή των αρνητικών σκέψεων καθώς την αιτία ύπαρξης τους, κι ύστερα αφού τις αποβάλουν να προχωρήσουν μπροστά. 

Η αδίστακτη βασίλισσα Νάμλα, η σατανική προσωπικότητα που δεν διστάζει όχι μόνο να τροφοδοτήσει τη δίψα της για με την απόλυτη κυριαρχία και υποταγή των κατοίκων της Φουρμιλίας, αλλά και να ποδοπατήσει ακόμη και το ελάχιστο ίχνος σεβασμού στα πρόσωπά τους  με σκοπό την σαδιστική ευχαρίστησή της. Ο πολεμοχαρής λαός της διαπράττει γενοκτονία και με σκοπό την εξάλειψη των πόλεων της εύφορης πλαγιάς και τη δημιουργία πανίσχυρης αυτοκρατορίας. Όσοι δεν εξοντώνονται καταδικάζονται στην μαύρη έρημο, μαρτύριο στο έλεος των στοιχείων της αβύσσου. Μια κατάρα, ή μήπως Θεία Δίκη. Η έκπτωτη πριγκίπισσα  Φουρμίτα εξυψώνει το πνεύμα και εναποθέτει την τελευταία της ανάσα στην σπίθα της ελπίδας, η οποία φουντώνει κι μετουσιώνεται σε πύρινη λαίλαπα, χάρη στην αγάπη και την αφοσίωση του πιστού φίλου και υπηρέτη Ταραρίκ.

Με απλή μα στοχευμένη αξιόλογη περιγραφική ικανότητα ο συγγραφέας τοποθετεί τους αναγνώστες στον παράδεισο της Φουρμιλίας. Το βιβλίο αποτελεί ευχάριστο κι διδακτικό ανάγνωσμα καθώς απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες κι τους τύπους αναγνωστών.  Κατονομάζει τις αντιθέσεις, τους λόγους της επεκτατικής πολιτικής καθώς κι σκιαγραφεί άρτια την γεωμορφολογική, διοικητική και θρησκευτική υπόσταση των εμπλεκόμενων βασιλείων..Με απλή μα στοχευμένη αξιόλογη περιγραφική ικανότητα ο συγγραφέας τοποθετεί τους αναγνώστες στον παράδεισο της Φουρμιλίας. Το βιβλίο αποτελεί ευχάριστο κι διδακτικό ανάγνωσμα καθώς απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες κι τους τύπους αναγνωστών.  Κατονομάζει τις αντιθέσεις, τους λόγους της επεκτατικής πολιτικής καθώς κι σκιαγραφεί άρτια την γεωμορφολογική, διοικητική και θρησκευτική υπόσταση των εμπλεκόμενων βασιλείων..

Η απώλεια και το πένθος αποτελεί χαρακτηριστικό του βιβλίου αλλά αναφέρεται με όμορφο τρόπο χωρίς να προσβάλει τους νεαρούς αναγνώστες. Στην συνέχεια  η πένα του κύριου Πολίτη εστιάζει τόσο στην διάπλαση του χαρακτήρα όσο και τις ευτυχισμένες σκηνές της καθημερινότητας του Μύρκα. Τον χαρακτηρίζει η περιέργεια στα εξωγενή ερεθίσματα του περιβάλλοντος και οι απαντήσεις στα πρωτογενή ερωτήματα της ζωής. Το συναίσθημα της ύπαρξης της ίδιας της ζωής και της αρμονικής ομορφιάς της. Μακριά από το άγχος και τη ρουτίνα. Τον σαγηνεύει το άγνωστο. Η πρωτόγνωρη έξαψη στο νεανικό χτυποκάρδι της αγάπης, το αίσθημα της φροντίδας στο πρόσωπο της γαλαζοαίματης Ραρού ,της πεισματάρας κακομαθημένης πριγκίπισσας. Η σκληρή και επίμονη εργασία ως εκπαίδευση για την προετοιμασία της ηγετικής φιγούρας κι  δικαίας μελλοντικής κυβέρνησης του λαού Η γενναιότητα και η ευστροφία σε αντίθεση με το τυφλωμένο θράσος του οργισμένου φθόνου, το οποίο θα πρέπει να καταστέλλεται κι να μην αποτελεί κινητήρια αρχή των πάντων. Η απληστία κι αλαζονεία τιμωρούνται από το χάδι του τρεχούμενου χρόνου στην κλεψύδρα της κάθαρσης. Ατρόμητος αντιμετωπίζει τις συνέπειες των επιλογών του και αντικρίζει τις δύσκολες δοκιμασίες της μαύρης ερήμου με εφόδιο τη γνώση να υπερπηδά κάθε εμπόδιο και επιτυγχάνει το ακατόρθωτο.


Τι άλλο μπορώ να σημειώσω:

  • Έξυπνο λεξιλόγιο ονομάτων από τις παρυφές της θρησκευτικής ιστορίας και γλωσσολογικών προσδιορισμών.
  • Μέσα στις προσμίξεις της πολύβουης πόλης, υπογραμμίζεται η διαφορετικότητα που σχεδόν πάντα δημιουργεί εντάσεις μπρος το παγιωμένο άγγιγμα της τελειότητας σύμφωνα με τα κατεστημένα πρότυπα. Να θυμάστε πως πρέπει να αποδεχόμαστε την ταυτότητα και τις ρίζες μας(αυτα τα δυο στοιχεία μας καθιστούν μοναδικούς), τα οποία καλούν το πεπρωμένο και τις εμπειρίες στα δίχτυα της μοίρας. 
  • Η εξάλειψη του πνευματικού κόσμου κι της πίστης που εγκλωβίζει το άτομο ως ανήμπορο κι άβουλο στην φυλακή της χειραγώγησης.
  • Στρατηγικές τεχνικές πολέμου και διπλωματικές σχέσεις. Συμμαχίες κλυδωνίζονται  μπρος το φθόνο όταν η εκδίκηση τροφοδοτείται από μίσος.
  • Σε πολύμορφες κοινωνίες, μια σκέψη, μια κατάσταση ενώνει τα έθνη, δημιουργεί την αγέλη. Ο ηγέτης μιας πυρωμένης επαναστατικής ιδέας, προκαλεί τον θαυμασμό των επιζώντων για την  θαρραλέα πρωτοβουλία του ενώ επίσης τον φόβο για μια αποτυχημένη σύγκρουση. Καλείται να τους απαλλάξει  από τις σκέψεις πανικού κι να τους ωθήσει να συμπορευτούν πλάι του για την απελευθέρωση των κεκτημένων τους. Ομοψυχία με σκόπό την επίτευξη συντριπτικής νίκης ενάντια στην κοινή απειλή. 

Μια φαινομενικά ακατόρθωτη περιπέτεια, ένα αλληγορικό παραμύθι, τέλεια αποτύπωση του κόσμου των ανθρώπων στο μικρόκοσμο των μυρμηγκιών!

Βασιλική Μπούζα

Με λένε Βασιλική Μπούζα και κατοικώ στο Πέραμα του Πειραιά. Λατρεύω την φανταστική λογοτεχνία, κι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι είτε με ένα βιβλίο κι ένα στυλό στο χέρι. Οδεύω προς την έκδοση του πρώτου ολοκληρωμένου συγγραφικού έργου μου και έχω συμμετάσχει στις ανθολογίες: Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI, Σκοτάδι, Το ξύπνημα.

Διαβάστε περισσότερα