apo ti skotia me agapi tessa dare1  Από την Σκοτία με αγάπη, της Tessa Dare.  Η σειρά "Παραμυθένιοι Έρωτες" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Elxis και ταξιδεύει το αναγνωστικό κοινό σε υπέροχες και σαγηνευτικές ιστορίες αγάπης.. Λατρεύω την πένα της, οπότε δεν περίμενα κάτι λιγότερο για το νέο μεταφρασμένο έργο της. Χωρίς δεύτερη σκέψη και με την πρώτη ευκαιρία το καταβρόχθισα.  Οι περιγραφές, οι ζωηρές εικόνες, οι ποικίλες συναισθηματικές αποχρώσεις στην ροή του λόγου της και το πηγαίο χιούμορ με απορρόφησαν, δεν το άφησα στιγμή από τα χέρια μου.

   Αυτή την φορά η συγγραφέας, όχι μόνο εμπνέεται από την λαογραφική παράδοση της Σκωτίας αλλά  και στήνει  μια ιστορία με υπόβαθρο τα μαγευτικά Highlands. Το στερεότυπο του σκληροτράχηλου Σκοτσέζου (με το κιλτ) παίρνει σάρκα κι οστά στο πρόσωπο του Λοχαγού ΜακKένζι καθώς αναπτύσσεται ειδύλλιο με την Αγγλίδα δεσποινίδα Μάντλιν Γκρέιστσερτς .

   Η ιστορία ξεκινά όταν η νεαρή Μάντλιν  στην ηλικία των 16 χρόνων σκαρφίζεται την επινόηση ενός φανταστικού μνηστήρα για να αποφύγει τις κοινωνικές υποχρεώσεις. Η ανώριμη απόφαση της  εξασφαλίζει την ελευθερία της από τα δεσμά του γάμου αλλά και συμβάλει ως μέσο προστασίας μπρος την αγοραφοβία της. Ευφάνταστα ερωτικά γράμματα, μια κατάθεση ψυχής κατά την νεανική παρόρμηση της.  Ο Λοχαγός είναι απαράμιλλα όμορφος και αδιαπραγμάτευτα έντιμος και αφοσιωμένος σ’ εκείνη ενώ πιστός στο στράτευμα βρίσκεται στα πεδία μαχών.  Πιστή στην ηθοποιία της, θρηνεί όταν ο αρραβωνιαστικός της σκοτώνεται σε μια μάχη. Τι γίνεται όμως όταν αρκετά χρόνια αργότερα η φαντασία της εισβάλει στην ζωή της και διαταράσσει  τόσο την ισορροπία αλλά και την γαλήνη της. Φυσικά  αρχικά δεν έχει τα αποτελέσματα  που θα φανταζόταν ένας ρομαντικός. Τα αθώα ψέματα της έχουν αντίκτυπο στον περίγυρο της. Ο ωμός εκβιασμός του Λόγκαν μιας και τελικά δεν είναι τόσο έντιμος όσο επιθυμούσε,  οι έριδες, οι συγκρούσεις μεταξύ τους. Η  διεκδίκηση της περιουσίας της,  η θέση στο κρεβάτι του  και η τέλεση συζυγικών καθηκόντων του ως νόμιμος σύζυγος .

   Ο έρωτας που αναπτύσσεται φαντάζει υποχρέωση καθώς ο Λόγκαν κρατά στα χέρια της τα γράμματα της που αποδεικνύουν  τα ψευδή της .  Για να διαφυλάξει την τιμή της αλλά και να επιτύχει τον  σκοπό τους σπεύδουν  σε μια  σύμπραξη για την αποφυγή της αποκάλυψης της αλήθειας  στους πολίτες του κάστρου  αλλά και την ανάρτηση πρωτοσέλιδων στις σκανδαλοθηρικές φυλλάδες του Λονδίνου. Η κακομαθημένη ψεύτρα Αγγλίδα της καλής κοινωνίας κι ο ηθικός Σκοτσέζος παρασημοφορημένος με τιμές ανδρείας, σε μια εποχή που η περηφάνια κι η προκατάληψη, οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δυο λαών δεσπόζει.

   Η Μάντλιν είναι ρομαντική μα παράλληλα ρεαλίστρια προς την εμφάνιση της και την «θαμμένη» σεξουαλικότητα , αν κι καλλιτεχνική φύση, βυθισμένη στις εικονογραφήσεις της. Φοβάται την πολυκοσμία και ενοχλείται με τους τύπους της Λονδρέζικης κοινωνίας αντί αυτού λατρεύει να περνά τις μέρες της αφιερώνοντας στην παρατήρηση «ζώων», σκιαγράφηση και την εγκυκλοπαιδική καταγραφή  των συνηθειών τους.

   Μέσα από συγκυρίες οι δυο τους βρίσκουν αποκούμπι ο ένας στον άλλον. Είναι δυο μοναχικές ψυχές που ζητούν γαλήνη, και λύτρωση από το παρελθόν τους.  Η Μάντλιν παλεύει με την επιφυλακτικότητα του, την αδυναμία του να δεθεί συναισθηματικά μαζί της ύστερα από τα πολυετή βιώματα σε αιματηρές εκστρατείες.  Αν κι φαντάζει αυστηρός και αμείλικτος, σαν ηγέτης ενδιαφέρεται να αποκαταστήσει τους εναπομείναντες συμπολεμιστές του για τις υπηρεσίες τους στην μάχη. Είναι στοργικός κι έχει την τιμή και την αίσθηση του καθήκοντος ως ύψιστα αγαθά στην ζωή του. Μέρα με την μέρα ανοίγεται, μα τα μυστικά αποκαλύπτονται στο τέλος προσθέτοντας συναισθηματική κορύφωση και ανατρέποντας την εικόνα του Λοχαγού ΜακΚένζι στα μάτια των αναγνωστών, αποκαθιστώντας το ήθος και εξηγώντας  τις αιτίες που οδήγησαν στην συμπεριφορά απέναντι στην Μάντλιν.  Ακολουθούν  πικάντικες συμβουλές φλερτ, μυστικά αποπλάνησης  και φυσικά παθιασμένες ερωτικές σκηνές ως είθισται σε αυτά τα βιβλία. Κινήσεις που κάνουν τις καρδιές  να σκιρτούν, να κοκκινίζουν τα μάγουλά τους και να λιώνουν στο άγγιγμα τους. Η πραγματική αγάπη φανερώνεται από τις θυσίες, την φροντίδα και την ανιδιοτελή προσφορά, απελευθερωμένη από το κέρδος, τους τίτλους και τα περιουσιακά στοιχεία. Ο Λόγκαν της χαρίζει τον σεβασμό και την ελευθερία της ως προς τις φιλοδοξίες της Μάντλιν ώστε να εκφράσει το δημιουργικό ταλέντο μπρος την νοοτροπία της εποχής γύρω από την θέση της γυναίκας.

  Κατάλληλο για όποιον θέλει να νιώσει την μαγεία της αγάπης. Αυτήν την ευχαρίστηση που αιωρείται γύρω μας στα μικρά πράγματα και με κινήσεις από τα εσώψυχα της καρδιάς φαντάζει ολόκληρος ο κόσμος.

Βασιλική Μπούζα

Με λένε Βασιλική Μπούζα και κατοικώ στο Πέραμα του Πειραιά. Λατρεύω την φανταστική λογοτεχνία, κι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι είτε με ένα βιβλίο κι ένα στυλό στο χέρι. Οδεύω προς την έκδοση του πρώτου ολοκληρωμένου συγγραφικού έργου μου και έχω συμμετάσχει στις ανθολογίες: Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI, Σκοτάδι, Το ξύπνημα.

Διαβάστε περισσότερα