dracula bram stokerΉμουν προκατειλημμένη πριν ξεκινήσω να διαβάσω το έργο του Μπραμ Στόκερ, μιας και είχα δει την ταινία του Φράνσις Φορντ Κόπολα. Αν και εσείς νιώθετε το ίδιο θα σας συστήσω να μην φοβηθείτε και να τολμήσετε την ανάγνωση καθώς, η πένα του συγγραφέα περιγράφει με  σαφήνεια τα γεγονότα, ενώ η αφήγηση ακολουθεί απίστευτη ομαλή ροή σε συνάρτηση με την "πραγματικότητα" κατά την εξέλιξη της ιστορίας.

Πάντα αναρωτιόμουν γιατί ο Δράκουλας του Μπραμ Στόκερ έγινε επιτυχία, μιας κι η προσωπικότητα του Βλαντ Γ Τσέπες διαφέρει από την φαντασίωση του συγγραφέα παρότι πατά πάνω σε γνωρίσματά της λαογραφίας και δημιουργεί το αρχέτυπο του αιμοδιψή Κόμη στην σφαίρα της φαντασίας. Τελικά από τις πρώτες κιόλας γραμμές της ανάγνωσης μου, είδα ότι με υπέροχο συνοπτικό τρόπο ο συγγραφέας περιγράφει τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις καθώς και τη γεωπολιτική υπόσταση τόσο της Τρανσυλβανίας όσο και των εμπλεκομένων χωρών που αποτελούν το υπόβαθρο του βιβλίου μιας και  αναφέρεται ως το ταξίδι του Τζόναθαν Χάρκερ, την περιπέτεια του κόμη αλλά και το κυνήγι καταδίωξης του μοχθηρού βρικόλακα.

Αμέσως διέκρινα λεπτομέρειες ενός τουριστικού οδηγού που φαντάζομαι ότι εκείνη την εποχή όχι μόνο εξίταρε τη φαντασία αλλά και εμπλούτισε τις γνώσεις των αναγνωστών σαν “μίνι εγκυκλοπαίδεια”, μιας και οι ενδιαφερόμενοι θα χρειαζόταν να ανατρέξουν σε δεκάδες βιβλία του προηγούμενου αιώνα για έρευνα. Κρατώ το γεγονός ότι τότε η επικοινωνία αποτελούταν τα γράμματα και τα τηλεγραφήματα. Σημειώστε εδώ πως ο Μπραμ Στόκερ επηρεάζεται από τα τεκταινόμενα της επ0χή του  και τα εισάγει με κεκαλυμμένο κι ευφάνταστο τρόπο στο έργο του. Οπότε καταστάσεις που σήμερα  φαντάζουν συνήθει,ς αποτέλεσαν εριστικά σημεία των καιρών του με εμπλεκόμενους χαρακτήρες.

Αλήθεια  εσείς έχετε γευτεί τη μαμαλίγκα, μήπως το ιμπλετάτο σας λέει τίποτα;  Δεν έχετε παρά να ανακαλύψετε κύρια σημεία της γαστρονομικής κληρονομιάς στις σελίδες του βιβλίου.

Οι αναγνώστες θα μάθουν για τους Βλάχους, τους Μαγιάρους, τους Σάξονες και τους Σακελί, τα έθνη που αποτέλεσαν τον πληθυσμό της Τρανσυλβανίας. Θα εντυπωσιαστούν από τα πλατιά καπέλα και τα φαρδιά παντελόνια των Σλοβάκων,  ενώ θα  σαγηνευτούν από τις δεισιδαιμονίες των τσιγγάνων, πίστα ανδρείκελα του Σκοτεινού Άρχοντα.

Η απόκοσμη γοτθική αύρα ανασύρεται από κάθε σελίδα του βιβλίου. Περιπλανηθείτε στην καρδιά των Καρπαθίων Όρεων, θαυμάστε τους φεγγαρόλουστους λόγους, τα σκοτεινά δάση τις πριονωτές βουνοκορφές πασπαλισμένες από το χιόνι, ακροβατήστε στους απόκρημνους τους γκρεμούς και αφήστε την κουρασμένη ψυχή να βρει αγαλλίαση στο χάδι του ηλιοβασιλέματος. Αφουγκραστείτε το ψιθύρισμα του άνεμου και νιώστε την καρδιά σας να αναριγά στο τρομακτικό αλύχτισμα των λύκων καθώς οι Νύφες του Σκότους σας παρασέρνουν σε ενα ντελίριο ψευδαισθήσεων.

Αλήθεια ποιος είναι ο Κόμης;

Μήπως το απόλυτο κακό που κυκλοφορεί ελεύθερο ανάμεσα στα ανθρώπινα θύματα.

 Εκτός από φόβο σπέρνει τον τρόμο και τον πανικό. Διψάει για εκδίκηση. Διψά για αίμα.  Διψά για κυριαρχία! Κορασίδες κι νεογνά καλύτερα να αμπαρωθούν στο σπιτικό τους πριν φυτέψει στα σπλάχνα τους τον σπόρο του κακού σαν βδέλυγμα της αθανασίας, ενώ άντρες, ναυτικοί δοχεία αίματος για να επιτύχει τον ανίερο σκοπό του. Μόνο οι τρελοί αποτελούν  το στρατό του.

Κι όμως είναι αριστοκράτης, με τρόπους και ισχυρή πυγμή. Μορφωμένος, επιβλητικός μα και  ταυτόχρονα σατανικό κτήνος, η φιλοξενία του Χάρκερ μετατρέπεται σε ομηρία μιας κι ο στόχος του Κόμης είναι να κατακτήσει το Λονδίνο. Μυστήριος,  αρχέγονος δαμαστής της καταιγίδας, αφέντης του κεραυνού - των καιρικών φαινομένων. Αρχηγός της αγέλης των λύκων και αυληστής των  τρωκτικών. Αρουραίοι ή νυχτερίδες, μαριονέτες στα γαμψά νύχια του κόμη.

Το βιβλίο είναι αρκετά περιγραφικό (λιγότερο όμως  σχετικά τα υπόλοιπα βιβλία του 1800), δικαιολογώντας οποιαδήποτε δράση των χαρακτήρων. Κατανοητό γιατί προσπάθησε να εδραιωθεί ως κλασικό έργο, αριστούργημα της γοτθικής λογοτεχνίας  και το κατάφερε!   Η αφήγηση ακολουθεί την μορφή ημερολογιακών επιστολών μεταξύ των πρωταγωνιστών, δίνοντας έμφαση στην ροή και τα τεκταινόμενα, τις σκέψεις και τις ανησυχίες. Χαρίζοντας τους αυτόματα πρωταγωνιστικό ρόλο. Οι αναγνώστες θα διακρίνουν μέσα από τις σελίδες τους μύθους της λαογραφίας των Ευρωπαϊκών χωρών που χάνονται στα άδυτα του χρόνου και σφυρηλατούν όχι μόνο τον Κόμη Δράκουλα ,αλλά και τα πρότυπα των δαιμόνων και της βαμπιρικής λογοτεχνίας ενώ θεωρείται “Must have” για τους λάτρεις της Gothic Κουλτούρας.

Εκτός  από τον Δράκουλα, λατρεμένη φιγούρα ο Καθηγητής Αβραάμ Βαν Χέλσινγκ. Το μπρίο, το καυστικό χιούμορ,  το οξύ πνεύμα, η τόλμη η αυτοθυσία και οι ιατρικές γνώσεις του θεσπίζουν τους κανόνες αντιμετώπισης του βαμπιρισμού.  Όταν η επιστήμη ενώνεται με την παραφυσική, τα τεχνάσματα και τις γητειές  γεννάται το ορόσημο του "φύλακα - κυνηγού” γνωστού ως μέχρι σήμερα.

Η Μίνα κι ο Τζόνοθαν, λατρεμένο ζευγάρι. Σε αντίθεση με την ταινία , ο Χαρκερ είναι αρκετά πιο δραστήριος και ο τρόμος κυλάει στις φλέβες του πρωταγωνιστή μπρος την αποπνικτική ατμόσφαιρα που δημιουργεί το βλέμμα του Κόμη. Οι αναγνώστες σαγηνεύονται αμέσως από κάθε παραφυσική λεπτομέρεια που παρατηρεί ο Χάρκερ. Κατι που στην ταινία περνάει φευγαλέα ή απλά προκαλεί σκηνοθετική εντύπωση. Η Μίνα δε, είναι το όπλο  εξολόθρευσης του Δράκουλα. Επιτρέψτε μου να μην ομολογήσω κάτι περισσότερο για την γλυκύτατη Λούσυ Γουέστενρα, τους υποψήφιους μνηστήρες της και  το κλίμα τρόμου των νυχτερινών  επιθέσεων στο Λονδίνο. Θα σταθώ όμως στα μηνύματα του παράφρονα Ρ.Μ. Ρένφιλντ, στην στην προσπάθεια εύρεσης της αθανασίας και δημιουργίας μιας νέας σφαιρικής κοσμοθεωρίας. Μπορεί ένας τρελός να ακροβατεί στην παράνοια κι να ταυτόχρονα να σπάει τις ισορροπίες της φυσικής; Πόση άυλη ενέργεια μπορεί να αποκτήσει για να δοξαστεί στο πάνθεον των Αθανάτων!  Τότε οι αναγνώστες διψούσαν για λεπτομέρειες φρενοκομείου  κι αυτό φαίνεται ενεργά μες τις σημειώσεις του Δόκτωρα Τζον Σούαρντ!

“Ο Δράκουλας” του Μπραμ Στοκερ δημοσιεύτηκε το 1897,και αποτελεί σημείο έμπνευσης έως σήμερα , για το θέατρο, τον σινεμά, τις τέχνες. Ουκ ολίγες φορές έχουμε δει τηλεοπτικές σειρές, κόμικ ή μουσικές συνθέσεις. Προκαλούν φρενίτιδα ανα την υφήλιο. Κυκλοφορεί σε μετάφραση του Βασίλη Κιμούλη από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Λάτρεψα τον πρόλογο του Δηµήτρη Στεφανάκη και φυσικά το εξώφυλλο. Καλοδιάβαστο!

Βασιλική Μπούζα

Με λένε Βασιλική Μπούζα και κατοικώ στο Πέραμα του Πειραιά. Λατρεύω την φανταστική λογοτεχνία, κι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι είτε με ένα βιβλίο κι ένα στυλό στο χέρι. Οδεύω προς την έκδοση του πρώτου ολοκληρωμένου συγγραφικού έργου μου και έχω συμμετάσχει στις ανθολογίες: Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI, Σκοτάδι, Το ξύπνημα.

Διαβάστε περισσότερα