ektelestis karen koehlerΚατά την επίσκεψή μου στο “Φantasticon” και την περιήγηση μπρος σε δεκάδες ράφια, διακοσμημένα με εντυπωσιακά εξώφυλλα, best seller δημιουργήματα καταξιωμένων συγγραφέων της φανταστικής λογοτεχνίας, ανακάλυψα το έργο της Karen Koehler με τίτλο “O Εκτελεστής” από τις εκδόσεις Jemma Press. Και κάπου εδώ να πούμε ότι κατά τη διάρκεια παρόμοιων τύπου εκθέσεων μπορείτε όχι μονό να κάνετε ένα ταξίδι στα άδυτα της κοσμοθεωρίας του "Fantasy" και να γνωρίσετε νέους δημιουργούς, αλλά και  να πετύχετε προσφορές ώστε να συλλέξετε τα αγαπημένα σας βιβλία σε εξαιρετικές τιμές. 

“Ο Eκτελεστής” αποτελεί εξαιρετική επιλογή για όλους τους λάτρεις βαμπιρικής λογοτεχνίας και κυρίως για το ανδρικό αναγνωστικό κοινό, μιας και περιέχει ατελείωτη δράση τύπου “ΒLADE” (των παγκόσμιων πετυχημένων ταινιών) από τις πρώτες κιόλας σελίδες. Και αυτό διότι ο ρομαντισμός είναι σκοτεινός, δεν υπερχειλίζει το κείμενο αλλά και στοχευμένος σαν εβένινο μετάξι  στα παγιωμένα πρότυπα και τις παραδόσεις των βρικολάκων ως αρχέτυπα.

Η ιστορία ξεκινάει στο club  “Άβυσσος”, όπου παρουσιάζεται ο εκτελεστής Άλεκ Νάιτ κατά τη νυχτερινή περιπολία της βάρδιας του. Σκοπός του είναι η εξακρίβωση των αιτίων αύξησης των δολοφονιών και φυσικά της εύρεσης του δολοφόνου. Με πανέξυπνο και σπινθηροβόλο τρόπο, η πένα της συγγραφέως σαγηνεύει τους αναγνώστες στο βασίλειο της νύχτας. Παρουσιάζει τμηματικά τις κοινότητες της σκοτεινής αστικής ύπαρξης καθώς και την λειτουργία τους. Τις θεμελιώδεις αρχές της διοίκησης και αστυνόμευσης για την διαφύλαξη της αρμονίας και της τάξης, τόσο μεταξύ των Ιερών Ταγμάτων όσο και των σχέσεων μεταξύ των θνητών. Παρουσιάζει τους θρησκευτικούς κόλπους του Βατικανού, και εντρυφεί στον ψυχισμό του νταμπιρ πρωταγωνιστή κατά την  διεκπεραίωση μιας προφητείας.  Κατά την αναζήτηση του ύψιστου 9ου Χρονικού χειρογράφου η αποκάλυψη τρομακτικών μυστικών τον οδηγεί σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας καθώς ξυπνά τα αρχέγονα αρπακτικά ένστικτα του και αποτελεί αφορμή για να κατασπαράξει την παγιωμένη πραγματικότητα με μονή επιδίωξη την ολοκληρωτική καταστροφή. 

Ένα μυστηριώδης Τάγμα, μια απόκρυφη ομάδα εκτελεστών. Σκοπός υπεράσπιση των δοξασιών κι ηθικών κανόνων της φυλής “μπρος το μιλένιουμ της νέας χιλιετίας”, αλλά και η εξασφάλιση της τάξης με θρησκευτική ευλάβεια κι απόλυτη πειθαρχία. Στην αρχή της ανάγνωσης, ο αναγνώστης θα αναρωτηθεί τη συμβολή των θρησκευτικών όρων και για την ανάμειξη της Καθολικής Εκκλησίας μέσα στο κείμενο. Σύντομα θα ανακαλύψει πως  τελετουργίες όπως η “Θεία Μετάληψη”,η ”Σταύρωση” έχουν οικειοποιηθεί από τα βαμπίρ τόσο για λόγους ευχαρίστησης, ανύψωσης του πνεύματος όσο και φρικαλέας τιμωρίας. Πως όχι μόνο έχει διαστρεβλωθεί  η ιστορική αλήθεια αλλά υποσκάπτουν μηχανορραφίες που παρουσιάζουν την οντότητα των βρικολάκων στο ιερατικό ποίμνιό της.  Για παράδειγμα  η Ιερά Εξέταση, το κάψιμο των μαγισσών γινόταν για την τέρψη των βαμπίρ με εναντίωση τις στιγμές της κάθαρσης που πραγματοποιούσε τη γενοκτονία του είδους. Τα υπόλοιπα θα τα μάθετε όταν διαβάσετε το βιβλίο.

Οι περιγραφές εκστατικές χωρίς βαρύγδουπο λεξιλόγιο, κατά την ανάγλυφη αποτύπωση της δράσης. Θυελλώδες πάθος και ορμητική ένταση χαρακτηρίζει κάθε επιθετική κίνηση κατά την διασταύρωση των σπαθιών των εκτελεστών. Η Koehler αντικατοπτρίζει το πολύβουο  αστικό μελίσσι με απλό και κατανοητό τρόπο χωρίς να κουράζει τους αναγνώστες. Κατά την γνώμη μου ίσως και να υπερπροσπαθεί. Αν είσαι λάτρης sub industrial cyber punk κλαμπ και μουσικών σκηνών. Λεπτομερείς περιγραφές στα βρωμερά απόμερα σοκάκια και τους κινδύνους της πόλης, τη γοτθική ομορφιά εσωτερικών κι εξωτερικών τοπίων( Λόουερ Ιστ Σαιντ, Ηστ Βίλατζ), ακόμη και στα ψήγματα της αθωότητας όπως τα λούνα παρκ. Χίλιες σκοτεινές ιδιόμορφες εικόνες αποτελούν παζλ γόητρο, με έμφαση στο ιερό αβαείο του τάγματος. Καθώς και τις αναφορές στην τέχνη. Σημεία αναφοράς διάσημοι ζωγράφοι. Ανεξίτηλες πολύχρωμες πινελιές απεικονίζουν την αψεγάδιαστη ριζά των βρικολάκων στο αδυσώπητο σημάδι του χρόνου

Η αφήγηση είναι γραμμική παρόλα αυτά, γίνονται άλματα στο παρελθόν αποκαλύπτοντας τα κρυφά σημεία της ταυτότητας του Άλεκ τόσο ως προς την εκπαίδευση του ως και προς τη σχέση με την αδερφή του, αλλά κι για παρελθοντικές αποκαλύψεις (κάποιες ίσως μπαίνουν εσκεμμένα προς το τέλος του βιβλίου). Όλα αυτά μέσα σε τιτλοφορημένα ιντερμετζο κεφάλαια.

Ο πατέρας Αμαντέους, ο Μαύρος βασιλιάς. Ομορφος σαν αιθέριος άγγελος παραδείσου. Του ανήκε ο Οίκος του Τάγματος. Έκπτωτος, παγιδευμένος από τα χτυπήματα του χρόνου. Στοργικός πατέρας, αριστος απόκοσμος, ομιλητής,  θρήσκος αρχιερέας, σκληρός και αδίστακτος στρατιώτης, αμείλικτος τιμωρός δίχως έλεος. Ένας καταραμένος αντιήρωας.

Άλεκ Νάιτ, καλλιτέχνης και συνάμα εκτελεστής! Παλεύει με τους δαίμονες του παρελθόντος και ακροβατεί στο αόρατο νήμα μεταξύ του καλού και του κακού με τις αναμνήσεις να στοιχειώνουν το μυαλό. Ανακαλύπτει την ανείπωτη προδοσία σαν η σαγηνευτική πολεμίστρια  Αγία Τερέζα (απομίμηση της αδίστακτης Ντέμπρα ) τον βάζει στο δρόμο του Θεού κι την κληρονομιά του Χρονικού.  Όπλο του, το κατάνα του Ιάπωνα Χατόρι Χάνζο. Λαβή απλό λευκό νεφρίτη, πλεγμένα δυο ανάγλυφα ερπετά με τα κεφάλια τους να κοιτούν προς Ανατολή και δύση. Άφθαρτο σε ατέλειωτα χρόνια αιματοχυσίας.

Ο τέλειος Στόουν,νεαρός τυχοδιώκτης υπό εκπαίδευση.  Η εκδικητική Ασιάτισσα Τακάρα. Ο γεροδεμένος κωφάλαλος Ρομποτ. Ο καουμπόι Κάνσας, ο νεαρός βιβλιοφάγος Ευστάθιος και φυσικά ο techno geek Αριστοτέλης. Αν κι γίνεται αναφορά στα ονόματα, τις ιδιότητες, τις πολεμικές τεχνικές των εκτελεστών δεν αναλύεται τόσο υπόβαθρο τους. Κι αυτό ίσως γιατι η συγγραφέας θέλει να εστιάσει στην δράση Παρουσιάζονται ποικίλα σκοτεινά τεχνάσματα και ψυχικές δυνάμεις, ψιονική ενέργεια, γητειά κλπ. Ύψιστος στόχος η ανύψωση του πνεύματος για το άγγιγμα της θέωσης και μετεμψύχωση, ως βιώσιμη ενέργεια από τους υπάρχοντες Αρχιερείς Πατέρες του Τάγματος Με σκοπό τη άφθαρτη διατήρηση της ύπαρξης.

Αποσαφηνίζεται η σημαντικότητα του δημιουργού, οι διαπροσωπικές σχέσεις του ως σοφού δάσκαλου, προστάτη , εραστή  μέσω της θείας Θεία Μετάληψης. Τον σεβασμό που αποπνέει αυτή η ένωση και την υπακοή.

Αγάπη, ανώμαλη, προκλητική, διατροφική. Αγάπη σύμφωνα με την ιδεολογία βαμπίρ. Πέρα από κανόνες και τη λογική της κοινωνίας. Παιδική, πατρική, ερωτική. Ένωση ψυχής κατά την εύρεση του άλλου μισού Καταφύγιο προς τις δυσκολίες κατά ανακάλυψη των δυνατοτήτων και αποδοχή της υπερφυσικής ταυτότητας. Νους κοινός καταδικασμένος στο παγερό χάδι της αιωνιότητας. Νους που ανασύρει οπτικές ψευδαισθήσεις, πνεύματα που ζωντανεύουν στην θύμηση κι αποκτούν υπόσταση. Ψυχές που αναζητούν η μία την άλλη στο μονοπάτι της μοναξιάς στο λαβύρινθο του μυαλού. Κίνητρο μία ανάσα  από την επιβολή της αυστηρής καθημερινότητας. Όταν το αίμα καλεί, όταν το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον, αναζητάς την ολοκλήρωση. 

Πικρό το νέκταρ της προδοσίας! Μόνη διέξοδος η εξάλειψη του είδους και την εγωιστική παντοτινή ύπαρξη. Και όλα αυτά για να βρεθεί ο εκπεσών Άγγελος στην αγκαλιά της εκκλησίας του πατέρα Δημιουργού. Μια προφητεία κι ένα απαγορευμένο χειρόγραφο. Μια αποκάλυψη κι η σπίθα της επανάστασης φουντώνει. Ο φθόνος και η οργή  οδηγούν σε συγκρούσεις. Μία ομάδα που ματώνει και ένας Ιούδας που θέλει να απελευθερωθεί για το κοινό καλό των βαμπίρ.

Μου άρεσε διότι ήταν κάτι διαφορετικό από τα ρομαντικά έργα των τελευταίων ετών που έχω συνηθίσει. Θυμίζει “Underworld”, “Dracula 2000” και “Βlade”. Διαβάζω το επόμενο  “ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ” μιας κι είμαι περίεργη για την συνέχεια και φυσικά  την επόμενη περιπέτεια του Άλεκ Νάιτ.

Βασιλική Μπούζα

Με λένε Βασιλική Μπούζα και κατοικώ στο Πέραμα του Πειραιά. Λατρεύω την φανταστική λογοτεχνία, κι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι είτε με ένα βιβλίο κι ένα στυλό στο χέρι. Οδεύω προς την έκδοση του πρώτου ολοκληρωμένου συγγραφικού έργου μου και έχω συμμετάσχει στις ανθολογίες: Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI, Σκοτάδι, Το ξύπνημα.

Διαβάστε περισσότερα