Ένας χρόνος με τη Μόνα Λίζα - Ελένη Μπεντίλλα

Γράφτηκε από την

mona lisa eleni mpantillaΤο χαμόγελο της Μόνα Λίζα αποκαλύπτει μυστικά, τα οποία οι αναγνώστες καλούνται να τα αποκρυπτογραφήσουν.

Επιτέλους η Άννα έβαλε τη ζωή της σε τάξη. Η έμπνευση της χτυπά την πόρτα μπρος τη γαλήνη και την αρμονία της πλάσης μακριά από την εκκωφαντική  φασαρία της πόλης. Μια εικόνα χίλιες λέξεις, ένα ποδήλατο με έναν μικρό αναβάτη της φυτεύει τον σπόρο της δημιουργίας. Και κάπως έτσι ο αναγνώστης αντικρίζει την ροή της παραγωγικής δημιουργίας ενός συγγραφικού έργου, μιας ευφάνταστης ιστορίας με πραγματικές απολήξεις. Το κείμενο αντανακλά τόσο την σύλληψη της αρχικής ιδέας, αλλά επίσης το αποδοτικό άγχος και τις αμφίβολες σκέψεις του συγγραφέα για τη δημιουργία ενδιαφέρουσας πλοκής αλλά και ανατροπών.

Μια παλιά φωτογραφία, μια ολόκληρη ιστορία! Σκέψεις και συναισθήματα αποτυπώνονται όχι μόνο σε ένα χαμόγελο αλλά και στο πρώτο βραβείο.  Μία συγκινητική στιγμή σε ένα μουσικό ριάλιτι ανασύρει το λαμπερό χαμόγελο της Μόνα Λίζα και κάπως έτσι ξεκινάει ένα ατέρμονο ταξίδι με προορισμό το μυστηριώδες κορίτσι πίσω από το πορτραίτο.

Μέσα από ολιγοσέλιδα τιτλοφορημένα κεφάλαια παρουσιάζεται η παρελθοντική καθημερινότητα της συγγραφέως. Το αναγνωστικό κοινό ταξιδεύει στις μνήμες, τα στερεότυπα, τις ηθικές αξίες  αλλά και συνήθειες της παλαιότερης Ελλάδας που σίγουρα θα αναπολήσουν ο μεγαλύτεροι. Στο κείμενο γίνεται πλήθος αναφορών στη Θεσσαλονίκη, χαρακτηριστικά σημεία και ιστορικά αξιοθέατα. Επίσης η περιπετειώδης ροή του παροντικού άξονα αφήγησης χαρακτηρίζεται από τις προσπάθειές εύρεσης της Μόνα Λίζα. Το ερευνητικό δαιμόνιο της Άννας ξεδιπλώνεται σελίδα σελίδα. Κυριολεκτικά στην έρευνα της συμμετέχουν λυτοί και δεμένοι ώστε να έρθει σε επαφή με το πολύτιμο πετράδι της, τη Βέρα. Η κυρία Μπεντίλλα σκιαγραφεί όλους τους δυνατούς τρόπους επικοινωνίας. Οι αναγνώστες θα συναντήσουν χαρακτήρες που έχουν σκοπό να προβληματίσουν με τις σκέψεις τους. Μοναδικοί ήρωες με διαφορετικό υπόβαθρο ξεδιπλώνουν προσωπικές φοβίες  έχοντας κοινό σημείο το μικρό χαμογελαστό κορίτσι, την Μόνα Λίζα.

Κύρια σημεία:

Θίγεται ο πόλεμος κι τα καταστρεπτικά δεινά του.

Η φτώχεια και ο κοινωνικός ρατσισμός.

Η σεξουαλική παρενόχληση σε όλες της τις μορφές.

Τα πάθη του θείου δώρου της ομορφιάς μπρος τα μεγαλεπήβολα σχέδια.

Τις υποσχέσεις και τα ψέματα ανάδειξης των κυκλωμάτων.

Το χάρισμα της επικοινωνίας,  όταν χρησιμοποιηθεί σωστά φέρνει πολύ κοντά διαφορετικούς ανθρώπους αποφεύγοντας την αποξένωση ακόμη κι αν βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά.

Η προδοσία του έρωτα, πονάει σαν λιώνει καυτό ατσάλι σε πληγή.

Η  τολμηρή επιμονή για την επίτευξη ενός στόχου, η ώθηση των κατάλληλων νημάτων και φυσικά η πίστη για να φέρεις το καλύτερο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ένα υπέροχο και ευανάγνωστο ανάγνωσμα καθώς μες στο βιβλίο γεννιέται μια νέα ιστορία και δίνεται ευτυχισμένο τέλος  τόσο στην παρακείμενη φανταστική αφήγηση όσο και στην πραγματικότητα της συγγραφέως με ανδρείκελα τους ήρωες της. Κατάλληλο για όλες ηλικίες κι όσους επιθυμούν θετική αύρα στην ζωή τους! Διότι τα όνειρα μπορούν να πραγματοποιηθούν έστω και την έσχατη στιγμή όταν ένας άγνωστος φύλακας άγγελος νοιάζεται για εσένα!

 

Βασιλική Μπούζα

Με λένε Βασιλική Μπούζα και κατοικώ στο Πέραμα του Πειραιά. Λατρεύω την φανταστική λογοτεχνία, κι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι είτε με ένα βιβλίο κι ένα στυλό στο χέρι. Οδεύω προς την έκδοση του πρώτου ολοκληρωμένου συγγραφικού έργου μου και έχω συμμετάσχει στις ανθολογίες: Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI, Σκοτάδι, Το ξύπνημα.

Διαβάστε περισσότερα