epoxi tou fotosΤελικά τι είναι η ζωή; Μια αλληλουχία από στιγμές, ένα κουβάρι από αναμνήσεις που ξετυλίγεται στην ανεπαίσθητη έκλαμψη  της νοσταλγίας. Μια σειρά από αξιοσημείωτες επιτυχίες αλλά και βαθιά συναισθηματικές αποτυχίες! Ένας διαρκής αγώνας με σκοπό την επιβίωση, δύσκολες αποφάσεις και κριτική σκέψη  για την υπερπήδηση εμποδίων.  

Οι στιγμές  αποτελούνται από δράσεις και αλληλοσυγκρουόμενα συναισθήματα. Μυριάδες  απεικονίσεις, τα ξεσπάσματα της ανθρώπινης ύπαρξης στην ροή της Ιστορίας. Σουρεαλιστικές εικόνες που θέλησε η Λη Μίλερ να αποτυπώσει με την φωτογραφική μηχανή της και να τις  μοιράσει απλόχερα ως σκέψεις-έργα τέχνης της σ’όλον τον κόσμο μέσα από τα διαχρονικά τεύχη της Vogue.  Χάρη στο δημιουργικό ταλέντο και την πένα της συγγραφέως Γουίτνεϊ ΣεΪρερ,  το φωτογραφικό υλικό  της  μετουσιώνεται σε λέξεις και συνεπώς εντυπωσιακές περιγραφικές σκηνές.

 «Η εποχή του φωτός» είναι ένα βιβλίο, το οποίο αν κι αποτελεί  πηγή ενός ακόρεστου όγκου πληροφοριών για τα βιογραφικά χαρακτηριστικά διάσημων προσωπικοτήτων που συμμετέχουν στην πλοκή του, θα ωθήσει τους αναγνώστες σε προσωπική έρευνα καθώς το σαράκι της φιλομάθειας θα φουντώσει την περιέργεια μέσα τους. Αν πάλι δεν τους γνωρίζουν για οποιαδήποτε λόγο, είναι ένας απολαυστικός τρόπος για να διακρίνουν ιδιόμορφο αποτύπωμα τους, την συμβολή τους στις τέχνες, στον πολιτισμό και φυσικά στην κοσμική κοινωνία του Παρισιού. Λαμπερή και υπόκωφη, με άφθονο λικέρ και καπνό!

Οι αναγνώστες θα μάθουν για την ταυτότητα της Λη Μίλερ, την Μούσα, την γυναίκα πίσω από τον Θρύλο. Θα έρθουν σε επαφή με τα έργα του Μαν Ρέι κι τον παρορμητικό χαρακτήρα του. Θα μαγνητιστούν από τον ερωτισμό που έκπεμπε ο Πολ Ελυάρ καθώς εξύμνησε την ελευθερία και τα ουμανιστικά ιδεώδη. Τα ψηλαφίσουν την πολύπλευρη καλλιτεχνική δράση του Ζαν Κοκτώ. Θα ανατρέξουν  στα γραπτά του υπέρμαχου του Ντανταϊσμου, Τρίσταν Τζαρά. Θα κολακευτούν από την ιδιόρρυθμη ιδιοφυΐα του Σαλβαδόρ Νταλί. Για να μην παραλείψω την σαγηνευτική μα άκρα εριστική ύπαρξη της Κική  ντε Μον Παρνάς!

Εξαιρετικές περιγραφές του ύφους της εποχής. Ατμοσφαιρικό, απολαυστικό, γάργαρο! Η ροή του βιβλίου  εξελίσσεται σε τρεις χρονικούς άξονες:

Η αφήγηση ξεκινά το 1966. Η Λη ζει στο οικογενειακό αγρόκτημα της στο Σάσεξ της Αγγλίας με τον σύζυγό της, τον Ρόλαντ. Λατρεύει να δημιουργεί στην κουζίνα περίτεχνα πιάτα και να γράφει άρθρα μαγειρικής για τη Vogue. Η καθημερινότητα της αναταράσσεται όταν ο Αρχισυντάκτρια της ζητάει από την Λη να γράψει ένα αφιέρωμα στον Μαν Ρέι. Aν κι η Όντρει επιθυμεί μια ρομαντική πτυχή της κοινής ζωής τους, η Λη ποθεί να καταθέσει την ψυχή της σε μια κόλλα χαρτί, καταγράφοντας την αλήθεια.

Μεταφερόμαστε στα τέλη της δεκαετίας του 1920 όταν η Λη ταξιδεύει στο Παρίσι γεμάτη όνειρα και ελπίδες για το μέλλον. Αντικειμενικά είναι μια σαγηνευτική καλλονή που εργαζόταν ως μοντέλο για την Vogue, όμως η σπιρτάδα και το πνεύμα της επιθυμούν να δοκιμαστούν στο πεδίο της φωτογραφίας. Μέσα από ατυχείς καταστάσεις κι εύλογες συγκυρίες γίνεται  η βοηθός του διάσημου καλλιτέχνη Μαν Ρέι. Ακολουθώντας τα βήματα του αλλά τις απαιτήσεις της δουλειάς του φωτογράφου, η Λη βρίσκει την δική της δημιουργική φωνή. Η καθημερινότητα τους φέρνει κοντά και σύντομα, αναπτύσσεται ερωτικό ειδύλλιο μεταξύ τους. Παρόλα αυτά η Λη θέλει να αναγνωριστεί η τέχνη της, να διευρύνει  το πάθος της και την ανεξαρτησία της. Δυστυχώς ο δεσμός τους κλονίζεται από έριδες  μιας και η  εμπιστοσύνη αποτελεί  άρρηκτο θεσμό μιας υγιούς σχέσης.

Παράλληλα κεφάλαια  εναλλάσσονται μεταξύ της ζωής της Λη στο Παρίσι με τον Μαν Ρέι αλλά και ως ανταποκρίτρια στο Λονδίνο και τη Γαλλία κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Η συγγραφέας καταγράφει με λεπτομέρειες τον ψυχισμό της αλλά και τα δεινά της φρίκης των μαχών. Επιτυχημένα αποκρουστικά στιγμιότυπα στο βωμό της ανείπωτης θλίψης και του κτηνώδους μένους.

Κατάλληλο για το αναγνωστικό κοινό που λατρεύει την φωτογραφία.  Τον τρόπο που δημιουργούταν η κάθε "εικόνα" στους σκοτεινούς θαλάμους. Τα απρόσμενα εφέ, τις επαναστατικές μεθόδους  που ώθησαν στην εξέλιξη και την σημερινή μορφή της. Πέρα από την άψογη παρουσίαση του ιστορικό υπόβαθρου  την ύψιστη μαγεία της φωτογραφίας ως Επιστήμη και Έκφραση... είναι ένα αισθηματικό βιβλίο με  ακόρεστες σεξουαλικές περιγραφές- φαντασιώσεις για τους λάτρεις του είδους. Οπότε ναι δεν είναι μόνο ένα κοινωνικό μυθιστόρημα για όσους λατρεύουν τον μποέμικο τρόπο ζωής, τα οπιοποτεία, το άφθονο αλκοόλ, τα καμπαρέ, τις εμβληματικές σκηνές των θεάτρων.  Τις μαζώξεις των Ντανταϊστών- Υπερρεαλιστών.

Η Λη Μίλερ δεν ήταν μόνο βοηθός  ή ερωμένη  του  Μαν Ρέι. Ήταν μια  εκτυφλωτική γυναίκα. Με πάθη, καταχρήσεις κι  ζοφερούς δαίμονες να την βυθίζουν στην κατάθλιψη και το ποτό.  Ένα σκοτεινό παρελθόν που θα ανακαλύψουν οι αναγνώστες διαβάζοντας. Ένα παρελθόν που δεν διάλεξε αλλά επωμίστηκε και δικαιολογεί τα ξεσπάσματα της φύσης της. Η εμμονή της για την ομορφιά - καλαισθησία  είναι απερίγραπτη.  Η σχέση της με το  γυμνό σώμα της ατρόμητη, επιδεικνύοντας τη κι εκτοξεύοντας στα ύψη  την σεξουαλικότητα της.

Ένα έργο που μιλά για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας δημιουργός στην προσπάθεια να  υλοποιήσει τα μεγαλεπήβολα όνειρα του. Να αγωνιστεί για την αναγνώριση τους. Να παλέψει με τα αθέμιτα εμπόδια, και να αναγνωριστεί από το κοινό  ως καλλιτέχνης. Ένα βιβλίο για την Μούσα που μετατρέπεται σε καλλιτέχνη , συνεισφέρει στα πρωτοσέλιδα ως πολεμική ανταποκρίτρια αλλά μετέπειτα κι ως δημιουργική δημοσιογράφος. Μια ψυχή που ποθεί να δημιουργεί, να παράγει τέχνη  κι όταν πέφτει σε οκνηρία, θλίβεται με την ρουτίνα. Καλοδιάβαστο!! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός.

Βασιλική Μπούζα

Με λένε Βασιλική Μπούζα και κατοικώ στο Πέραμα του Πειραιά. Λατρεύω την φανταστική λογοτεχνία, κι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι είτε με ένα βιβλίο κι ένα στυλό στο χέρι. Οδεύω προς την έκδοση του πρώτου ολοκληρωμένου συγγραφικού έργου μου και έχω συμμετάσχει στις ανθολογίες: Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI, Σκοτάδι, Το ξύπνημα.

Διαβάστε περισσότερα