i phoni tou toxoti mia sheridan     «Η Φωνή του Τοξότη» είναι ένα ρομαντικό βιβλίο με συναισθηματικές απολήξεις. Μέσα από τις σελίδες του ανασύρονται καθημερινά κοινωνικά θέματα σπουδαίας σημασίας, κάποια από τα κυριότερα  είναι η διευκόλυνση της καθημερινότητας ατόμων με αναπηρία και συνεπώς η ένταξη τους στο δραστήριο κοινωνικό σύνολο. Στην άλλη πλευρά του νομίσματος αντικατοπτρίζονται οι παθογένειες μιας επαρχιακής πόλης. Πραγματικά είναι αναγκαίες τόσες συγκρούσεις και αμέριστη ζηλοφθονία, μόνο και μόνο για την ηθική ικανοποίηση του ισχυρότερου;

     H iστορία ξεκινά όταν ύστερα από ένα μετατραυματικό σοκ, η Μπρι Πρέσκοτ εγκαταλείπει την ζωή της στην πόλη μιας και επιθυμεί ένα καλύτερο μέλλον μετοικώντας μικρή παραλίμνια πόλη του Πίλιον. Ύστερα από μια ατυχή χιουμοριστική κατάσταση συναντά έναν παράξενο νεαρό με αλλόκοτους τρόπους. Έρχεται σε επαφή με τους κατοίκους και πληροφορείται τόσο για τα σχέδια ανοικοδόμησης της κωμόπολης όσο και για τις φήμες γύρω από το πρόσωπο του Άρτσερ Χέιλ. Εντυπωσιάζεται, θέλει να μάθει τους λόγους που τον έχουν οδηγήσει στην απόλυτη σιωπή. Μέρα με τη μέρα κερδίζει την εμπιστοσύνη του και  αυτός ανοίγει την ψυχή του. Ευγενείς ηθικές άξιες συντροφεύουν τον ερωτά που ξεδιπλώνει τα πέταλα του σαν μαγιάτικος άνθος.

      Ο Άρτσερ είναι φιλήσυχος,  απομονωμένος  στο αγρόκτημα του, βυθισμένος στη σιωπή. Μεθυσμένος από όνειρα και χαμένος στις αναμνήσεις του.  Τον διακρίνει η  αίσθηση του καθήκοντος και της δικαιοσύνης. Δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στην κοινωνία ίσως λόγω τον βιωμάτων του, ίσως επειδή βρισκόταν αντιμέτωπος του χλευασμού των ισχυρότερων της αγέλης. Η Μπρι είναι γλυκιά και πρόσχαρη, εργατική, τίμια. Παρόλα αυτά αλυσοδεμένη στην ανάμνηση μιας εφιαλτικής νύχτας. Ποθεί το ανεξερεύνητο, επιθυμεί την απελευθέρωση της ενδιαφέρεται για τον συνάνθρωπο και κάπως έτσι προκύπτει αυτή η αλλόκοτη φιλία. Στην αντίπερα όχθη ο επίμονος σερίφης δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει αθέμιτα μέσα για να κατακτήσει τον στόχο του, την πρόσχαρη Μπρι. Τίποτα δεν αποτελεί εμπόδιο στο δρόμο του, είναι ανίκητος και δεν διστάζει να κατατροπώσει οποιοδήποτε αντίπαλο.

      Η ροή της ιστορίας ξεδιπλώνεται σε τιτλοφορημένα κεφάλαια κατά τις αφηγήσεις των πρωταγωνιστών. Ακούμε τόσο τις σκέψεις τους, τις ανησυχίες τους, τις επιθυμίες τους αλλά και τους εφιάλτες που τους στοιχειώνουν.  Η πένα της συγγραφέως μας τονίζει ότι τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην επίτευξη των στόχων μας. Επίσης πως η απομόνωση μπορεί να είναι λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας ή να είναι αποτέλεσμα αθέμιτων καταστάσεων. Γι’ αυτό δεν πρέπει να παραιτούμαστε αντιθέτως να παλεύουμε για τα θέλω μας και να διεκδικούμε τα όνειρα μας.

     Η  οχλαγωγία των ερεθισμάτων του πολύβουου περιβάλλοντος οδηγεί σ’ένα σφυροκόπημα σκέψεων,  το οποίο τρελαίνει τον νου του Άρτσερ. Σκιές στα κρυστάλλινα μάτια του αντικατοπτρίζουν φοβίες, οι οποίες τον μπλοκάρουν. Τον μετατρέπουν σε αντικοινωνικό πλάσμα κι όμως καταφύγιο του η λατρεία για τα ζώα και οι χειρονακτικές εργασίες. Η αίσθηση της προσφοράς, της δημιουργίας. Δυστυχώς τα χείλη σφραγίζονται κάτω από τραγικές συνθήκες. Οι ήχοι πνίγονται από το βάναυσο παρελθόν. Μετουσιώνονται σε υπόκωφα βογκητά πόνου, οργής και μελαγχολίας. Ασυνάρτητες νότες στο πεντάγραμμο της μελωδίας της λήθης, μια σειρά από κρυμμένα μυστικά που ανατρέπουν την παγιωμένη «αθώα» αλήθεια. Ανατριχιαστικές αποκαλύψεις επισύρουν ανείπωτη θλίψη αλλά και αποκατάσταση Η Μπρι βοηθά τον Άρτσερ να βρει την φωνή του.

     Ο έρωτας του ζευγαριού φουντώνει τις αισθήσεις με προορισμό τον αστερισμό του πάθους. Γαστρονομικές αλχημείες και νέκταρ ευωδιών. Η γλυκύτητα της αγάπης, το ανατριχιαστικό γαργαλητό του έρωτα. Κανέλα και βατόμουρο. Αισθησιακό, με πικάντικες λεπτομέρειες ικανοποιεί την δίψα της γυναικείας περιέργειας. Η σεξουαλικότητα και ο ερωτισμός διαχέεται πάντα από σεβασμό μιας κι η αγάπη όχι μόνο ανθίζει ευγενικά αλλά και δοκιμάζεται. Η περηφάνια και ο εγωισμός εγκλωβίζουν τους εραστές στα δίχτυα τους αποκόπτοντας το σμίξιμο τους . Η αγάπη είναι εύθραυστη όπως σιγά-σιγά πλάθεται κι παίρνει πνοή με μία μοιραία κίνηση μπορεί να διαλυθεί.

     Τι είναι έρωτας; Η στιγμή, η προσδοκία, η φροντίδα και η προσφορά.

    Ένα βιβλίο για όλες τις ηλικίες. Για όσους θέλουν να καταπολεμήσουν την διστακτικότητα τους και να αφεθούν στην ροή της καθημερινότητας. Να συναναστραφούν με κόσμο και να κάνουν νέες φιλίες. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το παρελθόν του άλλου και τους λόγους που τον οδήγησαν  να διαπλάσει τον χαρακτήρα του. Σκοπός είναι να ελευθερωσεί η δημιουργικότητά του και κυρίως να εκφράσει τις ιδέες του. Όλα τα προβλήματα ξεπερνιούνται χάρη στην υπομονή και την κατανόηση από τους κατάλληλους ανθρώπους.

Βασιλική Μπούζα

Με λένε Βασιλική Μπούζα και κατοικώ στο Πέραμα του Πειραιά. Λατρεύω την φανταστική λογοτεχνία, κι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι είτε με ένα βιβλίο κι ένα στυλό στο χέρι. Οδεύω προς την έκδοση του πρώτου ολοκληρωμένου συγγραφικού έργου μου και έχω συμμετάσχει στις ανθολογίες: Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI, Σκοτάδι, Το ξύπνημα.

Διαβάστε περισσότερα