Η νύχτα του Σάουιν - Φραντζέσκα Μάνγγελ

Γράφτηκε από την

NYXTA TOY SAOYIN FRANTZESKA MANGGEL3Ξαπλώστε αναπαυτικά στο κρεβατάκι σας και τυλιχτείτε μες τις αφράτες κουβερτούλες σας, με ένα ζεστό ρόφημα για συντροφιά, η αναγνωστική η νύχτα ξεκινά! Αναμένεται μεγάλη μιας και η φαντασία θα σας βυθίσει στα άδυτα της και θα σας ταξιδέψει σε ένα απαράμιλλο ονειρικό ταξίδι. Μα φυσικά αναφέρομαι στο έργο «Νύχτα του Σάουιν» της συγγραφέως Φραντζέσκα Μάνγγελ από τις εκδόσεις Βell.

Μέσα από τη φωτογραφική μηχανή του Κίμων θα ανατρέξετε σε σκονισμένα στιγμιότυπα, ενός αναπάντεχου φιλμ με ασφυξιογόνα καρέ και σκοτεινό ερωτισμό. Θα αντικρύσετε ανάγλυφες λεπτομέρειες της ψυχοσύνθεσης τόσο της νεαρής πρωταγωνίστριας, όσο κι των χαρακτήρων που αλληλεπιδρά, σκιαγραφώντας ένα πολυποίκιλο φόντο εντυπωσιακών εικόνων, εμποτισμένες με μυστηριώδη γοτθική αύρα. Από τα ακτινοβόλα μάτια της Στέφης ξεπηδά μια χαραμάδα φωτός ανάμεσα στα ερείπια ενός ζοφερού δραματικού υπόβαθρου και δυσκολιών. Το βιβλίο είναι επηρεασμένο από την Κέλτικη Μυθολογία, "Η νύχτα του Σάουιν" σκοπό έχει να σας συγκλονίσει!

Ο θάνατος και η απώλεια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξης κι συνεπώς εμβληματικά γνωρίσματα που συνταράσσουν την συναισθηματική αρμονία προκαλώντας συγκίνηση στο αναγνωστικό κοινό. Η προσμονή, η νοσταλγία, το ασύλληπτο κυνήγι του ιδεατού και η φλογερή επιθυμία του ανέφικτου αποτυπώνονται με λυρική έμφαση ενώ τα ψήγματα υπερφυσικής αύρας τα στοιχειώνει καθώς κατά τη ροή της ιστορίας ακολουθούν αξιοσημείωτες καταστάσεις και συγκλονιστική κορύφωση.

Ένα περίπατος στην Αθήνα, μια βόλτα στις αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων που όλοι λατρέψαμε κι αγαπήσαμε. Στοιχεία που την κάνουν αρεστή κι τονίζουν την μοναδικότητα της στα μάτια των ξένων επισκεπτών. Με τα νεοκλασικά, τα γραφικά σοκάκια, τις γειτονιές να ξεχειλίζουν ευωδιές, φωνές και φυσικά τις νότες του μπουζουκιού. Ευτυχισμένες στιγμές, εμποτισμένες από το μελάνι της χαράς και της ανεμελιάς. Εκεί που ριζώνει το φιλότιμο και ο συνεχής αγώνας για επιβίωση  φτερουγίζει ο θεός έρωτας κι μας εισάγει στις ζωές δυο φαινικά αντίθετων κόσμων- κοινωνικών τάξεων με κοινό σημείο την θέληση, την τόλμη, το πάθος για εξερεύνηση. Δυο προσωπικοτήτων που συγκυρίες κλόνισαν την συνοχή τους κι τους εισήγαγαν σε απρόσμενες εξελίξεις, αποκούμπι η μια στην άλλη μα με την αίσθηση της ελευθερίας ως ύψιστο αγαθό σε ατέρμονη καταδίωξη.  Θα έλεγα ότι η φιλία, η συμπόνια, η  εξομολόγηση ψυχής θριαμβεύει μπρος τον Έρωτα. Είναι άμορφος, σκοτεινός, θυελλώδης, χωρίς φραγμούς κι τα αποτελέσματα των  αποπνικτικών καταστάσεων περνούν στον αναγνώστη.Σημείωση: δεν πρόκειται για ρομαντική λογοτεχνία.

Η μητρική στοργή είναι αδιάρρηκτος δεσμός, ο οποίος διακρίνεται από την παιδική ηλικία καθώς αποτελεί όχι μόνο πρότυπο σφυρηλάτησης της μελλοντικής συμπεριφοράς μας αλλά και καθοδηγητή στα ερεθίσματα εξερεύνησης της ζωής μας. Το στήριγμα στις δύσκολες στιγμές. Στο βιβλίο αυτόν τον ρόλο τον παίζει η γιαγιά, ένας άνθρωπος μορφωμένος, αέρινος σαν το πρωινό πούσι της αυγής. Καταφύγιο κατά τις οικογενειακές εντάσεις, και τις αψιμαχίες λόγω «θεσπισμένων» κοινωνικών προτύπων. Η ανατροφή, οι αξίες, τα ήθη, τα εφόδια που συνάπτει γιαγιά με έμφαση στο πνευματικό κατάλυμα σε αντίθεση με την απουσία και την αδιάφορη μορφή της «ανάλατης» βιολογικής μητέρας.

Σε αυτή αναγνωστική διαδρομή αποσαφηνίζεται η θέση της γνώσης και η σημασία της μιας και αποτελεί το πιο επικίνδυνο όπλο από αρχή του χρόνου καθώς συνάπτει με το προπατορικό αμάρτημα και την έξοδο τον Παράδεισο.

Στο βιβλίο πραγματοποιείται η εμφάνιση του φανταστικού στοιχείου καθώς εντοπίζονται πνευματικοί οδηγοί, κειμήλια, σύμβολα οράματα κι προμηνύματα. Παράξενες οντότητες, ισορροπία μεταξύ διαστάσεων, ζοφερή αναφορά σε προηγούμενες ζωές, και πολλά άλλα τα οποία θα τα ανακαλύψετε κατά την ανάγνωση σας. Η αθάνατη ψυχή παίζει κυριαρχικό ρόλο στο ουράνιο κύκλο της ανακύκλωσης από τις παρυφές ύπαρξης.

Η πλήξη αποτελεί «σημείο» προς αποφυγή. Οποιαδήποτε είδος καταπίεσης καθώς οι δράσεις κι τα συναισθήματα που ζητούν αποδοχή. Οι ιδεολογίες και η πραγματοποίηση των ονείρων. Ο αναγνώστης περιπλανιέται σε διαφορετικές καθημερινότητες, οι οποίες θα τον προβληματίσουν και θα δώσουν τροφή για ανάπτυξη συζήτησης τόσο για την φθορά των ανθρώπινων σχέσεων καθώς οι φωνές οι αψιμαχίες και συγκρούσεις είναι κάτι αναπόφευκτο..

 Η επιτυχία βασίζεται στην έμπνευση, τη σκληρή δουλειά κι την προσωπική αυτοκυριαρχία. Τα φλας των φωτογράφων, η διεθνής αναγνώριση κόπων  προκαλεί σύγχυση μπρος την αποκάλυψη της αλήθειας και διχάζει την αρμονική ισορροπία της πρωταγωνίστριας καθώς είναι μία ελεύθερη ψυχή μακριά από οποιαδήποτε φυλακή.

Πολλά τμήματα της πλοκής τοποθετούνται σε ζοφερό υπόβαθρο. Το βιβλίο περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά σημεία τόσο στην Αγγλία όσο και στην Ελλάδα. Για τους λάτρεις της γοτθικής κουλτούρας αλλά κι αρχιτεκτονικής. Πανεπιστημιακοί κοιτώνες, η μεγαλοπρέπεια ενός καθεδρικού ναού, η μυρωδιά των παλιών δερματόδετων τόμων στην βιβλιοθήκη, νεκροταφεία, στοιχειωμένα κάστρα, αρχαία ερείπια, ιστορικα κλάμπ κι παμπς, γραφικά ψαροχώρια κλπ.

Λάτρεψα την λυρικότητα της γραφής της συγγραφέως. Πότε ανάλαφρες μεταφορές κι πότε σπαρακτικές παρομοιώσεις. Σαν γάργαρος χείμαρρος σαγηνεύει τον αναγνώστη, τον παρασέρνει με μυστήριους παφλασμούς και με αγωνιώδες κύματα τον βυθίζει στα σπλάχνα του μεταφυσικού κόσμου. Όπου κάθε δράση ή αντίδραση δικαιολογείται άριστα από την πένα της συγγραφέως.

Η ροή είναι γραμμική με ταξίδια στο παρελθόν κατά την αναζήτηση στοιχείων που συμπληρώνουν το πάζλ των αποκαλύψεων.  Στο σύνολο του βιβλίου ακολουθούν μεγάλα χωροχρονικά άλματα κατά τον άξονα της αφήγησης. Στοιχείο που εξελίσσει τους χαρακτήρες κι τις πράξεις με το πέρασμα των ετών ενώ εισάγει νέα δεδομένα, αλλά και νέους χαρακτήρες που βοηθούν στην εξέλιξη της ροής και φυσικά τις αλλαγές στις ζωές των πρωταγωνιστών. Στην αρχή του βιβλίου βλέπουμε να ξετυλίγονται οι καθημερινότητες, τα όνειρα του φιλότιμου Κίμωνα κι της  Στεφανίας, ενώ το μυστήριο αιχμαλωτίζει τους αναγνώστες στις 31 Δεκεμβρίου, Νύχτα του Σάουιν, όπου η Μαγεία της Κέλτικης Εορτής επισκιάζει την Στέφη. Τα δίχτυα της την κάνουν να ξεσπά, να την αποζητά, να θέλει να χαθει στην άβυσσο της.  Από εκεί κι πέρα ακολουθεί ένα ανατριχιαστικό αναγνωστικό πανδαιμόνιο, που λάτρεψα. Δεν λείπουν οι ανατροπές από την μέση κι μετά. Σε κάποιο σημείο ίσως κι να γίνεται προβλέψιμο για κάποιον που έχει διαβάσει παρόμοιο στυλ αλλά για να βγει βιβλίο της χρονιάς  θέλω να επισημάνω πως το τέλος δικαιώνει τον αναγνώστη. «Όταν μπορείς να έχεις τα πάντα και επιλέγεις την ελευθερία. Έχει προοπτικές δημιουργίας ενός δεύτερου βιβλίου, το οποίο με μεγάλη χαρά θα διάβαζα.

Αγαπητοί αναγνώστες να θυμάστε πως οι σκοτεινές γωνιές του νου μας, αναζωπυρώνουν τη φλόγα των ονείρων, μεγιστοποιώντας τόσο τους φόβους αλλά και οι δυσκολίες τροφοδοτούν το θεριό μέσα μας!

Βασιλική Μπούζα

Με λένε Βασιλική Μπούζα και κατοικώ στο Πέραμα του Πειραιά. Λατρεύω την φανταστική λογοτεχνία, κι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι είτε με ένα βιβλίο κι ένα στυλό στο χέρι. Οδεύω προς την έκδοση του πρώτου ολοκληρωμένου συγγραφικού έργου μου και έχω συμμετάσχει στις ανθολογίες: Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI, Σκοτάδι, Το ξύπνημα.

Διαβάστε περισσότερα