oneiro sofia zarkaliΣήμερα θα σας μιλήσω για το “Όνειρο”, μια ιστορία τόσο διδακτική και με δυνατά κοινωνικά μηνύματα, που σίγουρα θα σας συναρπάσει από τις πρώτες κι όλας σειρές της ανάγνωσης .Ένα βιβλίο που ήρθε στα χέρια μου καλύπτοντας το φεστιβάλ ''Όψεις του Φανταστικού" και είμαι πολύ χαρούμενη που με συνόδευσε στο ταξίδι μου στη Θεσσαλονίκη  και πλέον κοσμεί την βιβλιοθήκη μου.

Θα το χαρακτήριζα ως κινηματογραφικό φιλμ που ξεδιπλώνεται με μαεστρία από την πένα της συγγραφέως, Σοφίας Ζαρκαλή. Με εικόνες τόσο ζωηρές κι γάργαρο λόγο, που κυλά σαν δροσερό ρυάκι ανάμεσα στα τμήματα της αφήγησης, τις περιγραφές και τους διαλόγους του κειμένου. Ο αναγνώστης θα απολαύσει της εναλλαγές του ύφους κάθε χαρακτήρα δομώντας την ιδιοσυγκρασία και ψυχολογικό  προφίλ του. Ο σαρκασμός αγκαλιάζει την απόγνωση και η τρυφερότητα την τσαχπινιά σε μια μείξη αλλεπάλληλων συναισθημάτων .

Ταξιδεύουμε όχι μόνο σε διαφορετικές χρονικές περιόδους αλλά και ζωές. Από την επανάσταση εναντίον του γερμανικού ζυγού, στα επεισόδια του πολυτεχνείου κι από εκεί στην μοντέρνα Ελλάδα .Δίνουμε έμφαση στους κεντρικούς σταθμούς της ζωής της οικογένειας Ξενόπουλου. Τα λάθη και τις απώλειες. 

Το βιωματικό ταξίδι του Γιάννη μας προβληματίζει ! Πώς ένα καλό κι υπάκουο παιδί μετατρέπεται από αριστούχο μαθητή , σε παθητικό πολίτη με σκοπό το κέρδος. Ποιές επιλογές τον οδηγούν στην αυτοκαταστροφή του ;

ONEIRO2

Μια γυναίκα αράχνη υφαίνει στρατηγικά τον ιστό της. Αποτελεί σαρκική λύτρωση στον πόνο, μα το σαρδόνιο χαμόγελο της δεν είναι παρά ένα αιχμηρό πίσωπλατο μαχαίρι .Με πανούργο τρόπο δολοπλοκεί και κατασπαράζει και το τελευταίο ίχνος ευτυχίας.

Το παρελθόν καραδοκεί και ένοχα μυστικά αποκαλύπτονται απαλύνοντας το πόνο της χαροκαμένης κυρά Μαρίας. Μιας γυναίκας που η μοίρα, έδηξε απροκάλυπτα στυγερό πρόσωπο της. Μόνη  ζεστασιά, το χαμόγελο των τριών παιδιών της .

Κι όταν είναι πια αργά , γίνεται αναθεώρηση των γεγονότων ..

Τρόμο και φόβο μπορεί να προκαλέσει μια παγιδευμένη ψυχή και ξεχασμένη από όλους . Ενώ συμπόνια στους πιο τολμηρούς σαν τον Πάρη , ο οποίος παίρνει την απόφαση να αποφύγει τα υπέροχα δώρα που του προσφέρονται απλόχερα και να προχωρήσει μόνος χωρίς υποχρεώσεις προς το τέλος του δρόμου της ύπαρξης. 

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, ελάτε να περιπλανηθούμε στο χωροχρόνο με συντροφιά με το Όνειρο , έναν παιχνιδιάρη γάτο. Οδηγό προς την εξιλέωση και σύνδεσμο μεταξύ των διαστάσεων !

"Ας παλέψουμε με τους φόβους μας κι ας καταλαγιάσουμε τα πάθη μας. Ας νοιαστούμε για τον διπλανό μας !" Θα φώναζε ο Γιάννης που καλείται να προστατέψει τον Πάρη να μην υποπέσει σε παρόμοια σφάλματα .

Μέσα στο "Όνειρο" θίγονται θέματα όπως η "Επικοινωνία" ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας . Το κυνήγι για την επίτευξη ενός στόχου καθώς και οι "κακοτοπιές" που παραμονεύουν. Σημαντική εμφάνιση στην ιστορία κάνουν, τα ναρκωτικά και η πορνεία. Θανάσιμα αμαρτήματα η άρνηση, η ανευθυνότητα και η συμφεροντολογία . Τι κι αν εμφανίζονται σημάδια προς αποφυγή , και το πεπρωμένο στροβιλίζεται..Αποκαΐδια μιας ζωής που εξανεμίζεται στο θρόισμα του ανέμου !

ONEIROO

Προτείνω ανεπιφύλακτα να διαβάσετε όλοι το όνειρο διότι: Η Ανιδιοτελής αγάπη συγκρούεται με την Εξαπάτηση. Η τρυφερότητα αναστατώνεται από την Λαγνεία. Η Προδοσία έχει σκοπό φιλαργυρία. Η θέρμη Φλόγα  μιας ιδέας καταστρέφεται από το Πάθος των Ονείρων !

Βασιλική Μπούζα

Με λένε Βασιλική Μπούζα και κατοικώ στο Πέραμα του Πειραιά. Λατρεύω την φανταστική λογοτεχνία, κι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι είτε με ένα βιβλίο κι ένα στυλό στο χέρι. Οδεύω προς την έκδοση του πρώτου ολοκληρωμένου συγγραφικού έργου μου και έχω συμμετάσχει στις ανθολογίες: Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI, Σκοτάδι, Το ξύπνημα.

Διαβάστε περισσότερα