the radleys matt haigOι ΡάντλεΫ είναι μια ιδιόμορφη οικογένεια που κατοικεί στο Μπίσοπθορπ. Μια μικρή μονότονη φιλήσυχη κωμοπολη του Όρτσαντ. Τόσο ανιαρή κι βαρετή που κρατά κρυφή την υπερφυσική ταυτότητά τους. Και ναι, είναι βρικόλακες, μα ούτε καν οι ίδιοι δεν το γνωρίζουν. Ε, καλά εντάξει ο όρκος των “Εγκρατών” σφραγίζει τα χείλη των γονέων  Χέλεν κι Πίτερ. Ακολουθούν μια συνηθισμένη ζωή με ευτυχισμένες και δυσαρεστες στιγμες, όμως τα “παράξενα” σημάδια της βαμπιικης φυσης τους χτυπούν την πόρτα. Αγρυπνία, αδυναμία,φωτοευαισθησία. Εν αγνοια τους τα αρνούνται, κι άλλες φορές παλεύουν με τα αρπακτικά ένστικτά τους.. Αιμοποσία, Αιματούπνωτιση, Πέταγμα κλπ.

Το βιβλίο είναι γραμμένο με έντονη δόση σαρκαστικότητας και πηγαίου χιούμορ. Η ιστορία αποτελείται από τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν εντός τεσσάρων ημερών, ύστερα από  την δολοφονία του συμμαθητή της νεαρής Κλάρας, Χάρπερ κατά την σεξουαλική παρενόχληση που διαπράττει εις βάρος της. Οι πορφυρή φλόγα της ανυπαρξίας μόλυνε την καρδιά της σαν κομμάτιασε τον νεαρό με τους γαμψούς κυνόδοντες. Όλα βάφτηκαν κόκκινα και η έσχατη λύση ο θείος Γουίλ. Ο παρορμητικός, ο αδίστακτος, ο τολμηρός τυχοδιώκτης.

Λάτρεψα τα  πολλαπλά πυκνό γραμμένα τα κεφάλαια καθώς λαχταρούσα να μάθω τη συνέχεια της εξέλιξης. Με μαγνήτισαν όπως η σαγήνη του βλέμματος των βαμπίρ.  Ένα κεφάλαιο ακόμα ….έπιασα τον εαυτό μου να λέει ουκ ολίγες φορές, κι ξαφνικά οι σελίδες λιγόστεψαν.

Το έργο του Ματ ΧεΪγκ αποτελεί μία ρεαλιστική απεικόνιση της καθημερινότητας βυθισμένη στο μελάνι της φαντασίας. Σε μεγάλο βαθμό τονίζονται τα προβλήματα και οι εριστικές καταστάσεις της σχολικής αίθουσας.  Φανερώνεται η σπίθα του έρωτα, η έξαψη του πάθους με σκοπό την ολοκλήρωση της υπαρξης καθώς ο πλατωνικός ερωτας σε συνδυασμό με τον αθεράπευτα ο π σκοτεινό ρομαντισμό των βαμπίρ.

Και μιας που αναφερόμαστε σε οικογένεια, σημαντικό ρόλο παίζουν οι αλληλεπιδράσεις των μελών της.

Η σχέση των γονέων ταλανίζεται όχι μόνο ως πολίτες κατα την προσφορά τους στην κοινότητα αλλά και ως εραστές. Οι  παραδεισένιες στιγμές του παρελθόντος μαραζώνουν μπρος τα μυστικά που ανασύρονται από το σεντούκι του χρόνου. Πειρασμοί του παρόντος διψούν για αίμα, πάθος και εκδίκηση πάθος. Το παρελθόν χτυπά την πόρτα και επιφέρει συνταρακτικές αποκαλύψεις.

Κλάρα κι Ρόουαν: Η αδελφική αγάπη, τα πειράγματα αλλά κι η κατανόηση, η στήριξη στο εξερευνητικό ταξίδι της “νέας” εβένινης ύπαρξης.  Η αποδοχή της πραγματικής ταυτότητας και η απότομη αλλαγή στα νέα ερεθίσματα σαν σαρωτικό κύμα διαταράσσει την αρμονία της οικογενειακής γαλήνης. Τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε σχέση με τον περίγυρο.

Σύμμαχοι μπρος τον σχολικό εκφοβισμό, θυματα της “διαφορετικότητας”  τα οποία με την πάροδο του χρόνου μετατρέπονται σε “σεξι” δυναμικούς υπέρμαχους της δικαιοσύνης ενάντια στα απειλητικά παράσιτα..

Κατα την ροή του βιβλίου παρουσιάζονται αποσπάσματα από το εγχειρίδιο του εγκρατούς,ενώ στο πίσω μέρος καταγράφονται οι επεξηγήσεις όρων όπως: Αιματούπνοση, Αιματοπότης, Σέρκιος κλπ (Γλωσσάρι του Εγκρατούς). Ο νεαρός αναγνώστης ενημερώνεται για τη νοοτροπία και τα ήθη των βρικολάκων,  τη μετάλαξή τους, το δέσιμο, τις μυστικές λίστες και την αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους.

Είναι κατάλληλο για τους εφήβους μιας κι αντικατοπτρίζει προβλήματα που σχεδον ολοι λιγο πολυ έχουν αντιμετωπίσει.  Ουσιαστικά είναι μία συναισθηματική ιστορία που θα μπορούσε να έχει συμβεί και στην πραγματικότητα καθώς διαχειρίζεται ανθρώπινα θέματα. Ενώ  η πλοκή μοιάζει να ακολουθεί μια σταθερή πορεία με μερικά ταξίδια στο παρελθόν από τη μέση του βιβλίου και μετά αρχίζουν οι ανατροπές και περιπλέκονται τα πράγματα.

Συγγραφέας θέλει να τονίσει πως παρα την βαμπιρική φύση η ανθρωπιά έχει φωλιάσει την καρδιά των Ράντλεϋ καθώς φαίνεται η συνοχή των μελών της οικογένειας ενάντια σε έναν κοινό στόχο.  Παλιοί λογαριασμοί ανοίγουν, για παρελθοντική εξαφάνιση έρχεται στο φως και η καταδίωξη ξεκινά με προορισμό μια παγίδα θανάτου.

Βασιλική Μπούζα

Με λένε Βασιλική Μπούζα και κατοικώ στο Πέραμα του Πειραιά. Λατρεύω την φανταστική λογοτεχνία, κι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι είτε με ένα βιβλίο κι ένα στυλό στο χέρι. Οδεύω προς την έκδοση του πρώτου ολοκληρωμένου συγγραφικού έργου μου και έχω συμμετάσχει στις ανθολογίες: Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI, Σκοτάδι, Το ξύπνημα.

Διαβάστε περισσότερα