Θύελλα στην Βενετία - Βενετία Πιτσιλαδή-Σούαρτ

Γράφτηκε από την

   thiela stin venetia venetia pitsiladi chaurdΈνα λογοτεχνικό ψυχογράφημα με  γάργαρη  ροή  και λυρική γραφή, ξεχειλίζει από  στοχαστική οπτική της συγγραφέως, κυρίας Βενετίας Πιτσιλαδή-Σούαρτ. Εκπληκτικό εξώφυλλο που μαγνητίζει το ενδιαφέρον του αναγνώστη και τον προϊδεάζει πως θα ζήσει μια συγκλονιστική περιπέτεια έρωτα και προδοσίας. Κυριαρχεί το αφηγηματικό πλαίσιο σε σχέση με το σύνολο των εμφανιζόμενων  διαλόγων, δίνοντας την ευκαιρία  στον  αναγνώστη να ταξιδέψει χρονικά κι δι’ όλου ακούραστα μέσα από τα βήματα των χαρακτήρων. Ανακαλύπτοντας έτσι, τόσο άγνωστες πτυχές του ψυχισμού τους, όσο ρίχνοντας άπλετο φως στα κίνητρα  και τις δράσεις που πυροδοτούν την εξέλιξη της ιστορίας κατά την λήψη των αποφάσεων τους.

    Η ιστορία ξεκινά στην πανέμορφη Κέρκυρα την εποχή που οι αριστοκράτες φορούσαν την πιο ακριβή και περίτεχνη Βενετσιάνικη δαντέλα ενώ τα ξακουστά ονόματα των αρχόντων  αναγράφονταν στο Λίπρο ντ’ Όρο. Στις φτωχογειτονιές της «μπλέμπας»  ένα μικρό παιδί εκτός από τις απάνθρωπες στερήσεις, τον  ταπεινωτικό χλευασμό του «σκυλολογιού»,  βιώνει και την απόρριψη της οικογενείας του. Η ζωή σκληρή και μίζερη απέναντι του, όμως για όλους έχει ο Θεός. Από ένα κρυφό χαρτί της τύχης, το γύρισμα του τροχού της ευτυχίας, η καθημερινότητα όχι μόνο θα αλλάξει, αλλά θα αποκτήσει την καλύτερη μόρφωση και θα μετεσιουθεί  σε άρχοντα της Βενετίας.

Με την πάροδο των χρόνων, η εργατικότητα του Διονύσιου Γιαννάτου θα αποδώσει καρπούς, και θα μετατραπεί σε μεγιστάνα των επιχειρήσεων. Δεινός καρδιοκατακτητής και μπονβιβέρ, κοσμοπολίτης έως το κόκαλο. Αναστατώνει τον γυναικείο ποδόγυρο και ραγίζει καρδιές.  Μια θυελλώδης βράδια του αποκαλύπτει το θαύμα του κεραυνοβόλου έρωτα και από τότε η ζωή του ανατρέπεται…

Τρεις γυναίκες, τρεις διαφορετικές προσωπικότητες αφήνουν το στίγμα τους στην καρδιά του.

Η Λουίζα, η Ορνέλα και η Χρύσα.

Όλες θα τον λατρέψουν κι όλες θα τον μισήσουν.

Μα καμιά πραγματικά δεν τον κατέχει.

Οι ρίζες της θλίψης βαθιά αγκιστρωμένες στην ψυχή του.

    Μια κατάρα ή μήπως ένας φαύλος κύκλος;

    Σύμμαχοι του, οι φιλίες που ανθίζουν και μιάσματα' το μένος των αντίπαλων που συγκρούονται στο βωμό της εξουσίας. Μέσα από επιχειρηματικές κόντρες ο αγώνας της οικονομικής καταξίωσης επιτυγχάνεται, μα η τρωτή ιδιοσυγκρασία απογυμνώνει τις αδυναμίες του υπογραμμίζοντας με αμαρτίες  και πάθη το μονοπάτι της ζωής του.

    Σκιαγραφείται με λεπτομέρεια η ομορφιά της Γαληνότατης μέσα από παραστατικές γλαφυρές εικόνες. Ατμοσφαιρικό ύφος αγκαλιάζει την μυσταγωγική γοητεία της Βασίλισσας της Αδριατικής. Τα θρυλικά κανάλια, τις τοξωτές γέφυρες, τις  γόνδολες να μεταφέρουν ερωτευμένους υπό την καθαγίαση του ηλιοβασιλέματος σαν τα κύματα της θάλασσας γλύφουν τις θερμές ακτίνες του ήλιου  και σε ένα ερωτικό κάλεσμα τις παρασύρουν στα σπλάχνα του βυθού. Το έργο «Θύελλα στην Βενετία» αποτελεί κόσμημα στην βιβλιοθήκη και συνάμα υποτυπώδη πληροφοριακό οδηγό για τους επίδοξους ταξιδιώτες.

    Είναι  νοσταλγικό βιβλίο με σκοπό να αναδείξει τον πολιτισμό και να δώσει πνοή σε «ηγετικές μορφές» των τεχνών, φιλόσοφους, λογοτέχνες κλπ. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από τις καλλιτεχνικές ανησυχίες και του επιπέδου της μόρφωσης των πρωταγωνιστών, μιας και η πένα της συγγραφέως ως αλλοτινή βελόνα κεντά την αύρα του έργου με ανάγλυφες κλωστές: την καλαισθησία και την αρμονία.  Γνώστες προσωπικότητες  παίρνουν σάκα κι οστά  κατά το ιστορικό πλαίσιο ενώ ακολουθούν αποφθέγματα και στοχασμοί μέσα στο κείμενο. Θα ανακαλύψετε μόνοι σας κατά την ανάγνωσή σας.

    Οι νεότερες γενιές πληροφορούνται  για την καθημερινότητα  της ζωής από τα Κερκυραϊκά σαλόνια στα σοκάκια της φτωχολογιάς. Την μετάβαση – «πνευματική μεταμόρφωση» στην πόλη των Δόγηδων. Την διαχείριση των πολυτελών ξενοδοχείων (την σύναξη της επιφανούς τάξης και καταξιωμένης ελίτ) τα θεματικά καμπαρέ, τον άγραφο ηθικό κώδικα αξιών των πορνείων, την σπίθα του ελληνισμού της περιοχής  αλλά και την συμβολή των επιτυχημένων επιχειρηματιών της  χώρας.  Κυριαρχεί η αγάπη για την Ελλάδα, τόσο για την συμβολή στην παγκόσμια κλίμακα όσο για την γλυκιά νοσταλγία του αποχωρισμού, πικρό το ταξίδι της ξενιτιάς  μα φαντάζει ευοίωνο μπρος την φτώχεια της πατρίδας. Σαν απατηλό παραμύθι με ονειρικό μέλλον διαγραμμένο στα άστρα. Ο τρόπος που ξεδιπλώνεται η πλοκή του έργου εντρυφεί στις καρδιές των αναγνωστών.

    Αν ξεφυλλίσει κάποιος το βιβλίο αμέσως θα εντοπίσει στοιχεία ερωτισμού.  Αν και πρωταγωνιστής είναι ο Διονύσιος Γιαννάτος, οι αναγνώστες θα δουν πως παρά την σιδερένια πυγμή, τα ισχυρά «θέλω»  και τα επιτεύγματα  του, κάποιες γυναίκες  αποτελούν κομβικούς σταθμούς στην ζωή του.

    Η νεαρή  Λουίζα, ερωμένη με αγάπη δίχως όρια, έρμαιο καταστάσεων.

    Η φλογερή Ορνέλα, εκρηκτική, αδάμαστη και φιλήδονη ξεφράζει τους κρυφούς πόθους και συμμερίζεται τις ανησυχίες του Γιαννάτου.

    Η ονειροπόλα Χρύσα με καλλιτεχνική φλέβα, βαθειά συναισθηματική δίνει πνοή ευτυχίας ως στήριγμα του αγαπημένου της.

   Πίσω από τις λέξεις και τα μηνύματα του βιβλίου ξεπροβάλει η «Ωδή στην γυναίκα». Την Μάνα, την ερωμένη, την σύζυγο, πόσο μάλλον την σύμβουλο και την καθοδηγητή. Μια  βαθιά βουτιά  στην “ευδαιμωνια” μα και τα “δεινά” της θηλυκότητας. Της σαγήνης κι των τεχνασμάτων της αποπλάνησης. Του ανεκπλήρωτου έρωτα ενάντια στις σαρκικές απολαύσεις  χωρίς ενοχές.  Κόσμοι αντίθετοι, μα κι τόσο αλληλένδετοι. Κι όμως οι γυναικείοι χαρακτήρες αντικατοπτρίζουν πτυχές της γυναικείας υπόστασης καθώς σε συνάρτηση με τους υπόλοιπους ταυτίζονται και αντιμετωπίζουν κοινά βιώματα,   αντικατοπτρίζοντας έτσι τις δύο πλευρές του νομίσματος της ζωής. Η μητρική αγάπη συγκρούεται με την απόρριψη. Τα ψήγματα στοργής και τρυφερότητας  που αναζητά  κάποιος.  Την ανάγκη για επιβίωση και την ελευθερία της δημιουργίας  ενάντια στα «πρέπει» και τις «αντιξοότητες».  Την απότομη ενηλικίωση κι τα ρίσκα που πρέπει να πάρει κάποιος στην προσπάθεια  του να ορθοποδήσει. Τα εμπόδια πρέπει να υπερπηδήσει και την  απαραίτητη δυναμικότητα  που πρέπει να δείξει ώστε να μην εγκαταλείψει και να κατακτήσει τους στόχους του. Η αποδέσμευση από την αδυναμία, την σκληρή όψη της θεάς τύχης και ευλογία της εύνοια της. Το  τίμημα που ο κάθε χαρακτήρας αναγκάζεται να θυσιάσει.

   Η συγγραφέας εμβαθύνει στον ανθρώπινο ψυχισμό, τις ανησυχίες,  τα διλήμματα, τα πάθη, τις  επιθυμίες. την αλαζονεία, τις συγκρούσεις, το «δράμα» μπρος την χαρά  κεκαλυμμένη από ψευδαισθήσεις πρόσκερης ευτυχίας στην ροή της ρουτίνας των υποχρεώσεων.  Την  ανεκπλήρωτη αγάπη, η οποία φυλακίζει τα άτομα στον ιστό της ενώ μέσω των λαβωματιών της  θολώνει τις δράσεις τους. Κύριο δίδαγμα του έργου η μεταμόρφωση που υφίσταται κάποιος μέχρι την κατανόηση των σφαλμάτων του, η μετάνοια και συνεπώς η κάθαρση  κατά  το ταξίδι  εκπλήρωσης του κύκλου της ζωής με προορισμό την αυτογνωσία.

ΥΓ: Αγαπημένος μου χαρακτήρας είναι ο Τζόρζιο. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα γι' αυτόν δεν έχετε παρά να διαβάσετε το έργο

Καλή ανάγνωση.

Βασιλική Μπούζα

Με λένε Βασιλική Μπούζα και κατοικώ στο Πέραμα του Πειραιά. Λατρεύω την φανταστική λογοτεχνία, κι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι είτε με ένα βιβλίο κι ένα στυλό στο χέρι. Οδεύω προς την έκδοση του πρώτου ολοκληρωμένου συγγραφικού έργου μου και έχω συμμετάσχει στις ανθολογίες: Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI, Σκοτάδι, Το ξύπνημα.

Διαβάστε περισσότερα