Το Δέντρο του ΑραΫ - Μανώλης Σιμιτσάκης

Γράφτηκε από την

aray simitsakis  Αν το πρώτο συγγραφικό έργο της μεταφυσικής τριλογίας μυστηρίου «Το Δέντρο του ΑραΫ» του κ. Μανώλη Σιμιτσάκη σας άρεσε, είμαι σίγουρη πως το δεύτερο θα το λατρέψετε. Μιας και το «Συναίσθημα», όχι μόνο διατάραξε τις ισορροπίες στην Ελληνική φανταστική κοινότητα αλλά και η «Πίστη» εδραιώνει περίτρανα την πένα του συγγραφέα στην σκιαγράφηση άρτια δομημένων "ονειρικών" καταστάσεων.

  Μια υπέροχη, μα αναπάντεχη περιπέτεια ξετυλίγεται στις 368 σελίδες του βιβλίου καθώς ανατροπές λαμβάνουν μέρος καθ’όλη την έκταση του, εξάπτοντας το ενδιαφέρον αλλά και αναζωπυρώνοντας με έμφαση την περιέργεια των ανυποψίαστων αναγνωστών. Επιθυμώντας να «ρουφήξουν» το κουβάρι των εξελίξεων και να βρεθούν πιο κοντά στην επίλυση μυστηριωδών γρίφων του παρελθόντος, με το θεραπευτικό φως την αλήθειας να λούζει τις φιγούρες των πρωταγωνιστών της ιστορίας και προσφέρει ψυχική τέρψη δικαιώνοντας την επιλογή του ως ανάγνωσμα.

  Λάτρεις του "fantasy" χρησιμοποιείστε το βιβλίο ως δίαυλο επικοινωνίας με τους ορίζοντες τις φαντασίας. Aνοίξτε πανιά για το Βίλβετ και αφήσετε τον ούριο άνεμο χιλιάδων συναισθημάτων να σας κατακλύσει. Αντικρίστε την Μαρία, τον Γιώργο αλλά και νέους χαρακτήρες να κολυμπούν ενάντια σε θηριώδη κύματα και να έρχονται αντιμέτωποι με το θέμα της "Πίστης", μιας και αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό του βιβλίου. Η πίστη ολοκληρώνει την ύπαρξη, γεμίζει με ευφορία και δύναμη τον άνθρωπο όχι μόνο να επιτύχει αλλά και να υπερπηδήσει το μεταίχμιο των στόχων του σε αντίξοες συνθήκες Με πανέξυπνο, ευφάνταστο και δημιουργικό τρόπο ο συγγραφέας μέσω τετριμμένων θεολογικών πεποιθήσεων, συνθέτει με σεβασμό την κοσμοθεωρία Κόλασης αλλά και Παραδείσου στο σύμπαν του βιβλίου. Ο θρησκευτικός φανατισμός, οι δολοπλοκίες για την επιβολή της κυριαρχίας συγκρούονται με το αίσθημα της πραγματικής Πίστης. Η πτώση από τους αιθέρες των ονείρων. Η τιμωρία, η μετάνοια, η κάθαρση της εξιλέωσης. Οι πειρασμοί, οι Ερινύες και τα δαιμόνια του νου. Σε ένα πλανήτη φυλακή, ο Διάβολος υψώνει τα κυρτά του κέρατα ενάντια στην Θεϊκή φιγούρα και επιφέρει θάνατο. Μια σαδιστική προσωπικότητα κρύβει ένοχα μυστικά και μολύνει την ύπαρξη. Τελικά ποια η ταυτότητα του Μεσσία; Μήπως ένα μισητό είδωλο; Πως ορίζεται ο "καλός" από τον "κακό" μπρος την τύφλωση της ελεύθερης βούλησης και συνεπώς κρίσης; Δεν έχετε παρά να το αποκαλύψετε!

  Ένας κόσμος που ξετυλίγεται σελίδα - σελίδα κι αφήνει άφωνο τον αναγνώστη μπρος τις εξελίξεις και τις νέες βασίλεια-καταστάσεις που πρέπει να εξερευνήσουν οι ήρωες του βιβλίου . Μεθυσμένο από την ζωτική ευωδιά των φυλλωμάτων του δέντρου της ζωής, τις αρχαίες Ελληνικές δοξασίες και το χριστιανικό δόγμα αλλά και την μαγεία της επικής φαντασίας.

  Η ιστορία του δεύτερου τεύχους ξεκινά τρεις μήνες μετά την εξαφάνιση της Μαρίας. Σε μια αναπάντεχη συνάντηση του Γιώργου με τον Στέφανου Αγγέλου, ο συγγραφέας εισάγει περιληπτικά τους αναγνώστες στο "ζουμί" της ιστορίας. Στην συνέχεια μαθαίνουν πως ένας δολοφονικός ιός επισύρει την αποκάλυψη, την νέα εποχή της ημφίλιου, την οργή του Θεού. Συνδετικός κρίκος το μαραζωμένο Βίλβετ μιας κι εκει καταστροφές διαστρεβλώνουν την ωραιότητα του παραδείσου. Ο χρόνος σύμμαχος όμως και εχθρός κατά την άφιξη του Γιώργου σαν παρατηρεί το χάος και τα πετρωμένα σώματα των Βιλβετιανών. Ποια η απειλή και πως το δέντρο του Άραυ ψυχορραγεί; Ξεκινά ένα ταξίδι αναζήτησης συναντώντας ένα τρομαχτικό πλάσμα, τον Ιχώρ. Σύμμαχος, εχθρός; Μυστικοπαθής, κτηνώδεις και ανελέητος!

  Όπως ανέφερα στο πρώτο βιβλίο, η εισαγωγή στον ερμητικό μυστικισμό και τα σκοτεινά τεχνάσματα γίνεται με ευλάβεια τα οποία θα απολαύσουν οι αναγνώστες κατά τις αξιοσημείωτες επικές μάχες που λαμβάνουν μέρος κατα την διάρκεια διεκδίκησης του Θρόνου.. Τι να πρωτοαναφέρω; Πνευματικές δυνάμεις, νεφέλες,τηλεπάθεια, τηλεκίνηση, τηλεμεταφορά, ενεργειακές σφαίρες, φωτεινές δέσμες, ψευδαισθήσεις, αύρες ψευδοσώματα, μαγικά φίλτρα και αρχαία γνώση, ένα μικρό μέρος από όσα θα μπορούσα ακόμη να αναφέρω. Στρατιώτες, μάγοι και πνευματιστές συγκρούονται με τα πύρινα βλέμματα τους.

  Βραχώδεις σπηλιές, μυθικοί ποταμοί κι πετρόχτιστοι πύργοι, εντυπωσιακά οχυρά, μπουντρούμια, πολυτελείς αίθουσες θρόνων κλπ. Ο συγγραφέας σφυρηλατεί την κάθε σκηνή λεπτομερώς λες κι παρατηρείς έργο τέχνης, επιτρέποντας στον αναγνώστη να προσθέσει μόνο τις ανάγλυφες προσωπικές πινελιές. Οι εικόνες του κειμένου αντανακλούν λαμπερά χρώματα (χαράς- θλίψης- οδύνης –πόθου) και λυρικότητα. Γλαφυρές μεταφορές, ζωηρές παρομοιώσεις καθώς έντονη εμφάνιση κάνει το στοιχείο της ποίησης με τον μοναδικό τρόπο έκφρασης του κ. Σιμιτσάκη. Παρατηρείται άψογη σκιαγράφηση της διοικητής δομής του Σέρετον και ανάπτυξη χαρακτήρων και εξέλιξη τους μέσα από τα πάθη και τις αδυναμίες. Οι σκέψεις του συγγραφέα έχουν σκοπό να προβληματίσουν και να οδηγήσουν στην αυτοβελτίωση οδεύοντας στην «ανύψωση» του βαθύτερου εαυτού τους.

  Όσο αφορά την ροή της ιστορίας παράλληλες αφηγήσεις εξελίσσονται κατά την ροή της βασικής εξέλιξης. Ταξίδια στο χρόνο θα τα αποκαλούσα. Βιώματα κι ανησυχίες, που περιπλέκουν τα δεδομένα και κάθε φορά ο αναγνώστης βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά την κατάκτηση της αλήθειας. Ίσως κάποιος να το έβρισκε κουραστικό αλλά πιστέψτε με, μέσα στις κτηνώδεις ορμές και τις μηχανορραφίες περιγράφεται τόσο υπέροχα ένα ειδύλλιο που πραγματικά κατ’εμε είναι το ατού του βιβλίου. Σαν άλλος Αδαμ κι άλλη Ευα. Απόκοσμες οντότητες.. Πρωτόπλαστοι στον Παράδεισο και άρχοντες του Βίλβετ και δέσμιοι του Σέρετον.

  Η αγάπη ανθίζει σε μια ρομαντική διαδρομή. Κλονίζεται και οδηγεί σε διλήμματα όμως η αυτοθυσία καθοδηγείται από το προστατευτικό ένστικτο αυτού του ισχυρότατου δεσμού. Ερωτικό ειδύλλιο που εναγκαλίζεται από την τρυφερότητα στοργή. Η λαγνεία συγκρούεται με την στοργή και η επιθυμία με την ερωτική λαιμαργία. Ένταση, πάθος, γλυκύτατη μελωδία στο πεντάγραμμο των αισθήσεων..

  Η φαντασία χτυπά την πόρτα του νου και όρια δεν έχει. Κατάλληλο για όλες τις ηλικίες, οι οποίες αποζητούν να ταξιδέψουν με το απολαυστικό μαγικό χαλί της σε κόσμους λαξεμένους από τα άδυτα της, μακριά από την ρουτίνα της καθημερινότητας. Σε ευχαριστούμε γι αυτό το ταξίδι κ. Μανώλη Σιμιτσάκη. Περιμένω με ανυπομονησία το τρίτο έργο της σειράς και εύχομαι έμπνευση και δημιουργικότητα. Πάντα επιτυχίες!

 

Βασιλική Μπούζα

Με λένε Βασιλική Μπούζα και κατοικώ στο Πέραμα του Πειραιά. Λατρεύω την φανταστική λογοτεχνία, κι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι είτε με ένα βιβλίο κι ένα στυλό στο χέρι. Οδεύω προς την έκδοση του πρώτου ολοκληρωμένου συγγραφικού έργου μου και έχω συμμετάσχει στις ανθολογίες: Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI, Σκοτάδι, Το ξύπνημα.

Διαβάστε περισσότερα