To δίχτυ του Ουρανού - Λίαν Χερν

Γράφτηκε από την

lian hearn heavens net wide    Αγαπητοί αναγνώστες θα ταξιδέψουμε με αρωγό την φαντασία στην Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, καθώς ένα μεσαιωνικό παραμύθι ξετυλίγεται με άριστη περιγραφική ικανότητα από την Βρετανό Αυστραλή πένα της  συγγραφέως Λίαν Χέρν (Γκίλιαν Ρουμπιστάιν) .

    Σε έναν μυθοπλαστικό  κόσμο, αντίγραφο της της λαογραφικής παράδοσης της Ιαπωνίας, θα κρυφτούμε σε αιωνόβια δάση για να ανακαλύψουμε τα μυστικά της “Φυλής”, και από απόκρημνους γκρεμούς θα βουτήξουμε στα κρυστάλλινα νερά του νησιωτικού συμπλέγματος της. Στην αυλή του αυτοκράτορα θα περιηγηθούμε κάτω από τους τα δροσερά φυλλώματα των ανθισμένων κερασιών και θα  ανακαλύψουμε τον κώδικα τιμής των "Σαμουράι" μπρος τις μηχανορραφίες των κακόβουλων ηγετών των τριών Χωρών. Λίγο πριν πούμε καληνύχτα βιώνοντας το αρχέγονο μυστήριο του έρωτα στα σπίτια της χαράς , θα βαδίσουμε στο πάτωμα των αηδονιών και θα γευτούμε την μαγεία του σεληνόφωτος να βυθίζεται στις λιμνούλες των πάρκων, πάνω από την νυχτοφιλημένη καστροπολιτεία.


   Το Δίχτυ του Ουρανού είναι το πέμπτο βιβλίο της παγκοσμίου best seller επιτυχημένης λογοτεχνικής σειράς ”Μύθοι των Οτόρι" και αποτελεί την προϊστορία (prequel) του Tακέο και της Καεντέ. Σαν εκδοτικό φαινόμενο έκανε πάνω από 4 εκατομμύρια πωλήσεις και μεταφράστηκε σε 36 χώρες! Αγαπήθηκε από το αναγνωστικό κοινό σε σημείο φρενίτιδας μιας και μαγνητίζει το ενδιαφέρον του εφηβικού κοινού αλλά και κερδίζει το σεβασμό των ενηλίκων. Μέσα από τις σελίδες του, η συγγραφέας συνθέτει  με με ζωηρά αφηγηματικά και περιγραφικά χρώματα την πιο κομψοτέχνη πλοκή σε ηρωικό υπόβαθρο καμβά που εξυμνεί  τα ήθη, έθιμα  και της παραδόσεις της μεσαιωνικής Ιαπωνίας.

lean hearn otori tales

Ακολουθούν :

  •  Η παγίδα των αηδονιών
  •  Με το γρασίδι για προσκέφαλο
  •  Tο λαμπρό φεγγάρι
  •  H βραχνή φωνή του ερωδιού

Eμβαθύνοντας στο κείμενο:

    Οι πρώτες σελίδες του βιβλίου  εισάγουν τον αναγνώστη στον απόκρυφο κόσμο της Φυλής, μέσω της μονομαχίας  Ισάμου - Κοτάρο Κικούτα .Άτομα με ιδιαίτερες ικανότητες κατά κόσμο υπερφυσικές, αποτελούν τον πυρήνα των μυστικών εκτελεστικών οργάνων των τριών χωρών. Η γραμμή αίματος και υπακοή στους κανόνες είναι ανδιαφισβήτητη,ενώ η τιμωρία είναι "Θάνατος".

     Στην συνέχεια γίνεται σκιαγράφηση των ορίων των φέουδων(Οτόρι,Τοχάν,Σεϊσού) καθώς και εμβάθυνση στην ζωή ζωή του Άρχοντα Σιγκέρου , (Πολέμαρχο Άρχοντα Οτόρι έως ) από την παιδική ηλικία έως την συνάντηση με τον Τομάσου (Τακέο) πολλά χρόνια αργότερα .

     H  αδελφική αγάπη είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικό του πρώτου συγγραφικού έργου και επιβεβαιώνεται με τον επίλογο του. Ένα μοιραίο παιδικό παιχνίδι καταλήγει σε θάνατο.Απο τις κινήσεις των δευτερευόντων χαρακτήρων (Μόρι Γιουσούκε -Κιγιοσίγκε) η συγγραφέας μας ενστερνίζει τον κώδικα τιμής των σαμουράι (Boushido). Tην πίστη ,αφοσίωση και ανιδιοτελή αυτοθυσία .

    Το να είσαι διάδοχος της φατριάς συνιστά αρετές όπως :ευγενή μόρφωση, γενναιότητα και δικαιοσύνη. Αυτοπειθαρχία και αυτοκυριαρχία. Πέρα από την άριστη στρατιωτική εκπαίδευση ο Σιγκέρου καλείται να  ταξιδέψει μεταμφιεσμένος στην Τεραγιάμα για να οξύνει την πνευματική  κρίση μέσω μοναστηριακής εκπαίδευσης αλλά την τέχνη του μυθικού σπαθιού Τζάτο από τον καλόγηρο Ματσούνα.

    Ζώντας στα περίχωρα, βιώνοντας την καθημερινότητα των κατοίκων και ερχόμενος  σε επαφή με τους διαχειριστές των πόλεων (Κοτάρο-Νογκούτσι) ο Σιγκέρου αντιμετωπίζει διαφορετικές αντιλήψεις και απόψεις με αποτέλεσμα να έχει αμφιβολίες για την αφοσίωση τους στην φατρία των Οτόρι.

    Οι προκλήσεις των Τοχάν καταλήγουν με επιθέσεις στις ανατολικές περιοχές της κυριαρχίας των οτόρι.Θρίνος, κι οδυρμός.Κατεστραμένα χωριά και κατακερματισμένες ψυχές είναι τα αποτελέσματα των αποτρόπαιων σφαγών. Χάρη στην νεανική ορμή και εφαρμογή των αρχών του δικαίου ο Σιγκέρου σε μια εξόρμηση στις  σκοτεινές καταβόθρες κερδίζει το μίσος του κληρονόμου της φατριάς Ιίντα Σαντάμου και οι τρεις χώρες παγιδεύονται σε πόλεμο.

     Σύντομα οι αρχηγοί των φατριών αναζητούν συμμάχους ακόμη ανάμεσα στα μέλη - δολοφόνους της Φυλής. Γίνετε εμφάνιση των Αφανών , μια υποτυπώδους κοινότητας με χριστιανικό χαρακτήρα της οποίας τα μέλη της παλεύουν να ξεφύγουν τον μεσαιωνικό σκότος(ατέρμονης μετενσάρκωσης) και τις δοξασίες του Πεφωτισμένου. Παλιές φιλίες αναθερμαίνονται αν και δυστυχώς κάποιοι σύντροφοι αποδεικνύονται αναξιόπιστοι.  Η μια συνάντηση επακολουθεί την άλλη ,στρατηγικά σχέδια ξετυλίγονται, κανείς δεν μπορεί να αναγνωρίσει το πραγματικό εχθρό. Η προδοσία στην Γεγκαχαρα έχει τραγικές απώλειες..Κτηνωδία και πόνος..! Οι Οτόρι βυθίζονται στην θλίψη και το αδυσώπητο πένθος ... Απογοητευμένος ο Σιγκέρου παραμένει στο υπόβαθρο και ξεκινά ένα πλάνο διαπραγματεύσεων. Καθώς τα χρόνια περνούν ,η υπομονή είναι η βασική αρετή για την επούλωση των πληγών και την άνθιση της ελπίδας για επανάσταση εναντίον των Τοχάν.

    Ένα άλλο μεγάλο θέμα που θίγεται , είναι η θέση της γυναίκας ως προς την κοινωνική ιεραρχία ,αλλά και ως σύζυγο, ερωμένη και μητέρα :

         Από την τραγική ιστορία του πρωτομάστορα , πατέρα της Ακανέ (κουρτεζάνα) που επέλεξε να συμμετάσχει στο δυναμικό του σπιτιού με τις καμέλιες εκμεταλλεύοντας την εύθραυστη νεανική ομορφιά και την λατρεία γαι τις τέχνες τον θυελλώδη έρωτα με τον άρχοντα των Οτόρι, που ανάμεσα στην λογική και το πάθος οδήγησε στην αθέμιτη προδοσία την δραματική κατάληξη..

       Την αποξενωμένη γυναίκα του Σιγκέρου...Γιάναγκι Μόε, μπλεγμένη στο λαβύρινθο της υποχρέωσης απέναντι στη φατριά, το άγχος για ερωτική κορύφωση αλλά και  την γέννα υγιέστατων απογόνων .

      Την δυναμική Αρχόντισσα των ΣεΪσού, Ναόμι Μαρουγιάμμα που αποτελεί έρμαιο στα μεγαλεπήβολα σχέδια των αφεντάδων αλλά βάλσαμο στις πληγές του Συγκέρου ύστερα απο τον κατακερματισμό στην Γεγκαχάρα και το προσωπικό οικογενειακό δράμα. Στυλοβάτης στην αναμονή και την πορεία μέχρι το άνθος της επανάστασης του ερωδιού στα παλάτι του Ιίντα θυσιάζοντας ακόμη και τον καρπό του ερωτά της. 

     Η δίψα για δικαιοσύνη και απελευθέρωση από τον ζυγό των Τοχάν δεν αργεί  να έρθει, καθώς η Λίαν Χέρν μας παρουσιάζει  αριστοτεχνικά μέσα από τα  επόμενα βιβλία ένα ανατρεπτικό σαγκά με συναρπαστική πλοκή και καταιγιστική δράση. Μια υπέροχη ιστορία έρωτα και  γενναιότητας, γεμάτη ανατροπές και εκπλήξεις. Οι λεπτομερείς περιγραφές, οι ζωηρές παρομοιώσεις, οι λεπτεπίλεπτες μεταφορές, τα δυνατά λογοτεχνικά σχήματα και κρυστάλλινος λόγος μαγνητίζουν τον αναγνώστη από την πρώτη στιγμή, κάνοντας τον να χαθεί  ψυχή και σώμα στους δαιδαλώδεις διάδρομους του ατμοσφαιρικού έπους . Ένα βιβλίο για αργούς αναγνώστες, οι οποίοι θέλουν να απολαύσουν τα ασιατικά αλλά απαράμιλλης ομορφιάς τοπία και να βιώσουν θριαμβευτικά την κάθε στιγμή σαν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας..

Βασιλική Μπούζα

Με λένε Βασιλική Μπούζα και κατοικώ στο Πέραμα του Πειραιά. Λατρεύω την φανταστική λογοτεχνία, κι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι είτε με ένα βιβλίο κι ένα στυλό στο χέρι. Οδεύω προς την έκδοση του πρώτου ολοκληρωμένου συγγραφικού έργου μου και έχω συμμετάσχει στις ανθολογίες: Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI, Σκοτάδι, Το ξύπνημα.

Διαβάστε περισσότερα