xrissalis ioanna tsiakalou     Η ιστορία του βιβλίου "Χρυσσαλίς" περιστρέφεται γύρω από τις καρμικές σχέσεις. Τις γνωριμίες που σκοπό έχουν να μας διδάξουν κάποιο μάθημα, καθώς η  εκπεσούσα ψυχή μας από τον ιδεατό κόσμο του Πλάτωνα αναζητά εμπειρίες φυλακισμένη σε έναν ατέρμονο κύκλο μετενσαρκώσεων.  Σκοπός της: η υπερπήδηση των αθέμιτων εμποδίων, που μας έχουν εγκλωβίσει σε αόρατα δεσμά και έχουν σφυρηλατήσει τις ανάγλυφες λεπτομέρειες του χαρακτήρα μας. Ουσιαστικά αυτή είναι η κεντρική ιδέα του έργου. Η απελευθέρωση «του είναι» κατά το  βιωματικό ταξίδι της ύπαρξης με προορισμό την αυτογνωσία και την προσπάθεια εντοπισμού της  δίδυμης φλόγας μας με ύψιστο σκοπό την εύρεση της ενέργειας, η οποία αλληλοσυμπληρώνει είτε «δημιουργικά» είτε «κινητήρια» το άλλο μας μισό.

    Και κάπως έτσι η νεαρή Αμάντα από το Φελίσιτι των Η.Π.Α καλείται να αντιμετωπίσει τις ξαφνικές αλλαγές στην ζωή της έως την μεταμόρφωση της σε έναν ακέραιο χαρακτήρα. Αύρα μυστηρίου πλανιέται γύρω από την έλλειψη επικοινωνίας των γονιών της. Τα πρώτα ερωτήματα γεννιούνται στο μυαλό των αναγνωστών. Η πολυαγαπημένη της γιαγιά Μαργαρίτα την έχει αναστήσει σε ένα παραμυθένιο εξοχικό,  την έχει μυήσει σε ανθρωπιστικές αξίες κι ήθη, με σεβασμό προς την μητέρα φύση αλλά και θαλπωρή προς τα ζώα. Η Λούνα με την φουντωτή ουρά κι τα ναζιάρικα γατίσια μάτια αποτελεί στήριγμα ενάντια στην μελαγχολική μοναξιά της. Λόγω της υπέρμετρης λατρείας της για τα ζώα και τα φυτά οι διατροφικές συνήθειες της  έχουν επηρεαστεί υποστηρίζοντας έναν πιο υγιεινό τρόπο  ζωής, απαλλαγμένο από τα ζωικά παράγωγα.

    H Αμάντα ψάχνει διέξοδο από την ανιαρή καθημερινότητα. Άλλωστε πόσοι από εμάς δεν ψάχνουμε για μια δίοδο στον κόσμο της φαντασίας; Επίσης αυτός δεν είναι κι ο λόγος που στρεφόμαστε στις τέχνες; Ένα διαφημιστικό φυλλάδιο, μια πρόσκληση σε ένα θεματικό μεσαιωνικό πανηγύρι στο Ρόουζ Μέιντεν στους λόφους του Ντράγκο με  τροβαδούρους, ζογκλέρ, χορευτές, και εντυπωσιακά κουστούμια εποχής θα αποτελέσει την αρχή μιας φανταστικής περιπέτειας. Απροσδόκητες καταστάσεις με εσάνς μαγείας επιφέρουν το φαινόμενο ντόμινο, αποκαλύψεων και εξελίξεων. Κρυμμένα μυστικά έρχονται στο φως και η Αμάντα σαν σφουγγάρι μαθαίνει άγνωστες πτυχές της οικογενείας της. Ρωτά, μαθαίνει αλλά κι αμφισβητεί! Η νεαρή πρωταγωνίστρια πληροφορείται για τον μύθο των Ταξιδευτών, ο οποίος αναφέρεται σε ενσαρκωμένα μαγικά πλάσματα στην γη, τα οποία έχουν εγκαταλείψει τον ΝεραΪδόκοσμο διασχίζοντας τις εφτά πύλες κι πίνοντας το νερό της λησμονιάς έως ότου  έρθει η κατάλληλη στιγμή ώστε να αφυπνίσουν όχι μόνο τις μνήμες του παρελθόντος αλλά και τις μαγικές δυνάμεις τους. Οι Ταξιδευτές αντιμάχονται με τους Εξόριστους, οι οποίοι είναι  καταχραστές της δύναμης και της εξουσίας που έπρεπε να πρεσβεύουν…

    Η πένα της συγγραφέως σκιαγραφεί με αγάπη ένα ποικιλόχρωμο πάζλ παραστατικών εικόνων που διαχωρίζεται στον γήινο κόσμο της και τον σύμπαν της φαντασίας καθώς η πρωταγωνίστρια εξισορροπεί ανάμεσα τους. Το πώς δεν έχετε παρά να ανακαλύψετε κατά την ανάγνωση σας.

    Παρά το μέγεθος του βιβλίου. Η ροή του λόγου είναι εύπεπτη με λογοτεχνική αύρα, στοχαστική χροιά σε στοχευμένα σημεία, τα οποία εξυπηρετούν τις δράσεις και τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών. Διόλου κουραστική, μαγνητίζει τον αναγνώστη από την πρώτες κιόλας σελίδες.  Κατάλληλο και για αργούς αναγνώστες! Το βιβλίο χωρίζεται σε πέντε ενότητες , οι οποίες αποτελούν τα πέντε στάδια μεταμόρφωσης μιας πεταλούδας: Λησμονιά, Αφύπνιση, Ενθύμηση, Το ταξίδι, Μεταμόρφωση. Μέσα από τα  κεφαλαία τους θα βιώσουμε την μετάλλαξη της Αμάντα από μελαγχολικό κορίτσι σε δυναμική ηρωίδα. Η αφήγηση κυριαρχεί σε σχέση με τους διαλόγους με αναφορές στο μακρινό παρελθόν, ενώ ένα αστρικό ταξίδι στον κόσμο των Ξωτικών αποκαλύπτει το μυστήριο γύρω από την ύπαρξη της μυθικής Αμορίνας και την ολοκλήρωση του πεπρωμένου της. Με ένα έξυπνο τρικ  η  συγγραφέας επισύρει αναμνήσεις κατά την αφήγηση την ενώ αρκετά αργότερα εντριφθεί στην δραματική εξιστόρηση των γεγονότων μέσω των τεχνασμάτων της μαγείας που επιφέρουν τα δεινά του σήμερα.

    Θα γνωρίσουμε τον "Μαγευτικό Αστρόκοσμο", τον Αλλόκοσμο, το μυθικό Βασίλειο των Ξωτικών. Θα περιπλανηθούμε σε γραφικές αλέες και αψιδωτές γέφυρες. Σε δάση που ο χρόνος σταματά θα ανακαλύψουμε πλάσματα ονειρικά. Νεράιδες να φωλιάζουν σε  Φλαμουριές, Ιτιές που έχουν 1000 ιστορίες να εκμυστηρευτούν και Αμαδρυάδες να απολαμβάνουν τον χορό των νεράιδων δίπλα στο ποτάμι. Αιθέριες παρουσίες εξυμνούν την μητέρα φύση και από τα βήματα τους σε ιερά μέρη,άβατα κι λιβάδια ευχών μεταφερόμαστε στην διαχείριση και τις ανησυχίες ενθρόνισης του νόμιμου διαδόχου του «Γαλάζιου Θρόνου». Τους φόβους για επικείμενη επίθεση και επεκτατική πολιτική του αντίπαλου Σκοτεινού Βασιλείου. Τον κίνδυνο υποταγής σε ζοφερούς εφιαλτικούς δαίμονες!

    Μια αγάπη ανίερη, παράνομη φουντώνει κάτω από το ολόγιομο  φεγγάρι. Δυστυχώς καταραμένη στο πέρασμα του χρόνου. Φυλακισμένη στις βαριές αλυσίδες της αιωνιότητας. Η προδοσία της πυροδοτεί την αρχή του τέλους, ενός  ατέρμονου κυνηγητού σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια απελευθέρωσης μπρος σε ηθικά διλήμματα και την τύχη του Βασιλείου των Ξωτικών.  Η ατελείωτη μάχη μεταξύ του καλού και του κακού ενδυναμώνεται και επισύρει έναν κύκλο εκδίκησης σε όλες τις διαστάσεις.

    Μια κρίσιμη απόφαση την πιο ακατάλληλη στιγμή.

Μια τρομακτική κατάρα!

    Η Αμάντα πρέπει να αντιμετωπίσει: Σκιές ζοφερές, τους χειρότερους θηρευτές, δαιμόνια μαχητές, τα κοφτερά σαγόνια λύκων κλπ. Εφοδιάζεται με τα χαρίσματα των Ταξιδευτών και τα χρησιμοποιεί εναντία στους κινδύνους: Υλοποίηση, Τηλεπάθεια, Τηλεκίνηση, Εμπάθεια κλπ.

    Η χαρισματική Ταξιδεύτρια έρχεται σε επαφή με τεχνικές  και πρακτικές  οι οποίες  προέρχονται από λαογραφικές παραδόσεις που χάνονται στα άδυτα του χρόνου. Όπως ο καθαρισμός αύρας, ο διαλογισμός ενώ μαγικά κειμήλια, κεριά, καθρέφτες, μενταγιόν, αγάλματα  πέρα από την πρακτική ώθηση στην εξέλιξη της ιστορίας, προσθέτουν και γοτθική αίσθηση στο ύφος του κειμένου. Η Αμάντα θα περιπλανηθεί σε μυστηριώδη νεκροταφεία συναντώντας τρομακτικά πλάσματα και θα αναζητήσει την γνώση στην κοσμική βιβλιοθήκη για την επίλυση της κατάρας.

   Σύμμαχοι της στο ταξίδι της αυτογνωσίας βασανισμένες ψυχές που ζητούν λύτρωση. Η Αμάντα υποβάλει τον εαυτό της σε ένα λαβύρινθο γρίφων και δοκιμασιών. Χάρη στην πειθαρχεία και την αυτοκυριαρχία της εξελίσσεται πνευματικά και αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της. Αποδεσμεύει τους φόβους ως πηγή των δεινών και σαν Νέμεσις επιφέρει την ισορροπία των σχέσεων μεταξύ των βασιλείων.

Δυο λόγια για τους κύριους χαρακτήρες του βιβλίου

    Ο Σέντρικ, μυστηριώδης χαρακτήρας. Η ταυτότητα του αινιγματική. Αναλαμβάνει τον ρόλο του καθοδηγητή, του δασκάλου. Βοηθά την Αμάντα να εξωτερικεύσει τις δυνάμεις τις και με τις συμβουλές του, την ωθεί στην σωστή κρίση κατά την διαχώριση καταστάσεων.

    Φλάβιο αποτελεί κλειδί του παρελθόντος της. Είναι προστατευτικός, φιλότεχνος και φύλακας οδηγός της. Πιστός στο καθήκον και χαρακτηρίζεται για την  αυτοθυσία  και το θάρρος του. Η αγάπη που αναπτύσσει είναι αγνή και ρομαντική. Απλή, αβίαστη και όμως καρμική. Εύθραυστη ανθίζει σαν λουλούδι. Τι κι αν η Αμάντα βασανίζεται από τις αμφιβολίες της, μαγνητίζεται ανεξήγητα από την αύρα του, κι αυτό το συναίσθημα προσπαθεί να καταπνίξει.

    Ο Σίσερα είναι o  πρίγκιπας του σκότους. Μοχθηρός, ατανικός, βίαιος κι ανελέητος.. Επίμονος επιθυμεί τα κεκτημένα του, δεν γνωρίζει από έλεος.  Ανάθεμα όποιον βρεθεί στο πέρασμα του. Υποτάσσει και βασανίζει. Διοικεί νυχτεριδομορφίτες, λασποερημίτες  και κάθε λογής δαιμόνια . Δεν αναλογίζεται τις μυθικές πολεμίστριες του Γαλάζιου Θρόνου. Θα τα αντιμετωπίσει ακόμη δράκους και Δρυίδες..

Δεν το σταματάει τίποτα παρά η πληγωμένη του καρδιά

Η πηγή του μίσους του.

    Στο σημείο αυτό θα ήθελα να πω κλείνοντας πως η  «Χρυσσαλίς» είναι μια αξιόλογη προσπάθεια από την πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέα, κυρία Τσιάκαλου και είμαι σίγουρη πως θα μας χαρίσει βαθιές συγκινήσεις στο μέλλον. Μπορεί ως το πρώτο ολοκληρωμένο έργο της συγγραφέως  να έχει κάποια λαθάκια επιμέλειας κι πληθώρα βοηθητικών χαρακτήρων, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός πως είναι ένα βιβλίο είναι κατάλληλο για όλες τις ηλικίες και τα επίπεδα μόρφωσης. Ένα παραμυθένιο δώρο! Ο κάθε αναγνώστης θα μάθει την σημαντικότητα του θεσμού της φιλίας και της εμπιστοσύνης, της ανιδιοτελούς βοήθειας και της αληθινής  αγάπης πέρα από τα όρια του χρόνου. Την απόλυτη προσήλωση τον στόχο και σκοπό. Μέσα στο κείμενο και πίσω από τις λέξεις, το κοινό διακρίνει αμέσως  την σπίθα της έμπνευσης,  την αγάπη της Ιωάννας Τσιάκαλου για την ρομαντική επική φαντασία και την φλόγα  του πνεύματος της να δημιουργεί ολόκληρους κόσμους  δίνοντας πνοή σε ένα άψυχο κομμάτι χαρτί. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κίτρο. Καλοτάξιδο και πάντα επιτυχίες!

Βασιλική Μπούζα

Με λένε Βασιλική Μπούζα και κατοικώ στο Πέραμα του Πειραιά. Λατρεύω την φανταστική λογοτεχνία, κι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι είτε με ένα βιβλίο κι ένα στυλό στο χέρι. Οδεύω προς την έκδοση του πρώτου ολοκληρωμένου συγγραφικού έργου μου και έχω συμμετάσχει στις ανθολογίες: Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI, Σκοτάδι, Το ξύπνημα.

Διαβάστε περισσότερα