to aima tou drakou karen koehler1Όπως ήταν λογικό και αναμενόμενο, διάβασα τη συνέχεια της σειράς του "Εκτελεστή" αδημονώντας να μάθω την εξέλιξη του Άλεκ Νάιτ ύστερα από τη διάλυση του Τάγματος κατά την αναζήτηση του 9ου χρονικού.

“Το αίμα του δράκου” είναι σαφώς πιο ολιγοσέλιδο από το πρώτο έργο και από τι αντιλαμβάνομαι αποτελεί συνδετικό κρίκο με το τρίτο βιβλίο της σειράς ,”Αθάνατος”. Παρόλα αυτά, δεν του λείπει δράση μιας η  Karen Koehler ακολουθεί την πάγια τεχνική της, ώστε ο πρωταγωνιστής Νταμπίρ να εξολοθρεύσει μία σειρά από αντιήρωες. Ψάχνοντας πληροφορίες  στο διαδίκτυο ανακάλυψα πως τα δύο τελευταία έργα σε μετάφραση αποτελούν ιστορίες, οι οποίες συνθέτουν τον τόμο “Black Miracles” (Slayer 2).

Ο αναγνώστης περιπλανάται στο συναισθηματικό χείμαρρο που λούζει τον εκτελεστή Άλεκ λίγες ώρες μετά την πτώση  του Τάγματος.  Σε μία εξομολόγηση εκ βαθέων ανασύρει μνήμες και αξιολογεί την βαρύτητά τους στον ζυγό της δικαιοσύνης. Καθώς επίσης  αποτιμά τα καταστρεπτικά αποτελέσματα των επιλογών του.

Με πανέξυπνο και ευφυή τρόπο η συγγραφέας κάνει μία συνοπτική αναφορά  στην  πλοκή και τους χαρακτήρες βιβλίου,που το καθορίζει ως αυτόνομο ανάγνωσμα.

Ο Άλεκ κληρονομεί το Τάγμα και αγοράζει το σπίτι των στοιχειωμένων αναμνήσεων του. Προσπαθεί να συλλέξει τα κομμάτια του, ώστε να συνεχίσει την μακάβρια ύπαρξή του. Με μυστηριώδη τρόπο η πένα της συγγραφέως πετά γρίφους και αναδεικνύει ανθρώπινες πτυχές του χαρακτήρα του, όσο η Ντέμπρα επιζεί ως οφθαλμαπάτη στο νου του. Κυριαρχεί στην καθημερινότητά του σαν τη φωνή της συνείδησής του. Ο Άλεκ έρχεται αντιμέτωπος μπρος το μίσος άλλων εκτελεστών  που σκοπό έχουν να πάρουν εκδίκηση για τους χαμένους αδελφούς τους.

Ακολουθεί σκιαγράφηση των σκοτεινών “σημείων” της πόλης και των κυκλωμάτων πορνείας. Την διοίκηση και τον τρόπο δράσης της  Ιαπωνικής μαφίας που τα διοικεί τα άδυτα του υποκόσμου.  Ο Εκτελεστής μπλέκεται στα δίχτυα της. Συγκρούει το ξίφος του με  τον υποτακτικό του Ρουζίν της Γιακούζα  τον αρχέγονο βρικόλακα Κέιτζ, την Νέμεση του Άλεκ σφραγίζοντας παλιούς λογαριασμούς τιμής αλλά και την επιβίωση ενός νέου είδους Νταμπίρ - βρικόλακα. Ενός χαρισματικού παιδιού, του οποίου το αίμα  κρύβει δεκάδες αρχέγονα μυστικά κι τη γνώση του κόσμου.

Αναφέρεται ο αξιοσέβαστος δεσμός αίματος ανθρώπου με βαμπίρ. Η πλήρης υπακοή του υπηρέτη στον ανθρώπινο αφέντη, δέσμιο του χρόνου κι η Θεία Μετάληψη, προσφορά στο λίκνο της ζωής .

Το φασματικό είδος του Γκουλ βρικόλακα,  όπως η Κουραγιάμι. Δεν αποκαλύπτω περισσότερα.

Θίγεται η θρησκοληψία. Η ψεύτικη εικόνα που παρουσιάζεται στους “αρεστούς” κύκλους της κοινωνίας. Ο πατέρας της πρωταγωνίστριας Ρόμπιν, σαν αιμοβόρος δαίμονας χάρη στην άσχημη συμπεριφορά σπρώχνει μακριά την κόρη του.

Αξιόλογες περιγραφές για τα υποχθόνια industrial κλαμπ. Την αρχιτεκτονική της βίλας του Ασικάουα. Σκιαγράφηση πνευματικών μαχών μεταξύ υπερφυσικών οντοτήτων αλλά και ορμητική καταιγιστική δράση. Κατακόμβες αλλά και ανθρωποκυνηγητό έως τις θύρες του Τάγματος.

Πέρασα όμορφα κατά την αναγνωστική περιπέτειά μου. Δεν με ξετρέλανε  γιατί στο τέλος αισθάνθηκα πως η πλοκή έκανε “μπρος-πίσω” για την επίτευξη του  τελικού αποτελέσματος παρά την εξελικτική ροή , αλλά ίσως υπάρχει κι άλλος λόγος. Ίσως για να λατρέψω την τρίτη ιστορία του Εκτελεστή, κατά την οποία, η δομή και τα επιμέρους τμήματα που την συνθέτουν την καθιστούν όχι μόνο γάργαρο ανάγνωσμα αλλά και εθιστικό αναγνωστικό νέκταρ.

Καλή ανάγνωση σε όλους!

Βασιλική Μπούζα

Με λένε Βασιλική Μπούζα και κατοικώ στο Πέραμα του Πειραιά. Λατρεύω την φανταστική λογοτεχνία, κι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι είτε με ένα βιβλίο κι ένα στυλό στο χέρι. Οδεύω προς την έκδοση του πρώτου ολοκληρωμένου συγγραφικού έργου μου και έχω συμμετάσχει στις ανθολογίες: Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI, Σκοτάδι, Το ξύπνημα.

Διαβάστε περισσότερα